Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kristin Vinje:

«8. mars feirer jeg kvinnelige IT-forskere ved Simula»

SIMULA: Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) på besøk ved SIMULA, her med IT-forskere ved senteret. Foto: BIRGITTE HENEIDE

Det å ha gode rollemodeller fra skolen, gjennom høyere utdanning og i forskningsmiljøet er utvilsomt positivt for rekrutteringen av jenter til IT-forskningen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2015 kl 21:21

Jeg benytter kvinnedagen til å rette oppmerksomheten mot kvinner og realfag. Vi vet at vi trenger flere som studerer realfag, og vi vet at vi har mange flinke jenter – derfor ønsker jeg at flere av dem velger realfag.

Torsdag 5. mars besøkte jeg Simula, et ledende forskningsinstitutt innenfor informasjonsteknologi, med høy faglig anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt. Det vil si, jeg besøkte egentlig jentene på Simula, blant annet lederen for Simulaskolen, Molly Maleckar.

Sammen med blant annet Universitetet i Oslo utdanner de doktorgradskandidater og tilbyr postdoktorstillinger. På Simula arbeider de nemlig målrettet og systematisk med å øke kvinneandelen blant de vitenskapelige ansatte, både gjennom økt rekruttering og gjennom
videreutvikling av de kvinnelige talentene de har innen forskning og forskningsledelse.

Det arbeidet har gitt gode resultater: Fra 2009 til 2013 økte kvinneandelen fra 19 til 26 prosent.

På Simula arbeider de nemlig målrettet og systematisk med å øke kvinneandelen blant de vitenskapelige ansatte

Blant ph.d.-studenter og postdoktorer ligger andelen for 2014 enda høyere, på
henholdsvis 36 og 27 prosent. Kunnskapsdepartementets likestillingspris for 2013 ble tildelt Simula, og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte i forbindelse med utdelingen at «Simula Research Laboratory beviser i praksis at mangfold kan bidra til internasjonal suksess og fremragende forskningsresultater».

Samtidig opererer Simula i et fagfelt der rekrutteringsgrunnlaget for kvinnelige medarbeidere er under 20 prosent. Hvordan har da Simula oppnådd så gode resultater på så kort tid?

Simulas Gender Action Plan fra 2009 satte et tydelig og konkret mål om å øke kvinneandelen blant de vitenskapelig ansatte til 25 prosent innen 2015, nå revidert til 30 prosent innen 2017. En kombinasjon av ulike virkemidler har gitt de ønskede resultatene på kortere tid enn opprinnelig skissert.

Muligheten og viljen til å utøve finansiell fleksibilitet har utvilsomt spilt en viktig rolle. Simula har prioritert å holde på lovende kvinnelige kandidater, både på
doktorgrads- og postdoktornivå, uavhengig av om videre finansering er fullt på plass.

Simula har satset bevisst og gitt kvinnene rom til å sikre videre finansiering. På den måten klarer de å beholde kvinnelige talenter og legge til rette for en karrierevei for dem videre i organisasjonen.

Jeg tror aktiv utvikling av kvinnelige rollemodeller har stor effekt på likestillingsarbeidet over tid

Simula har i sin strategi for 2013-2022 satt seg som mål å få en kvinneandel på minst 30 prosent. For å nå dette målet, vil Simula i tillegg ta i bruk midler som individuell veiledning, målrettet fordeling av forskningsressurser, skreddersydd lederopplæring, og profesjonelle aktiviteter rettet mot mobilitet og nettverksbygging.

Fokuset på kjønnsbalanse er forankret i toppledelsen, og det budskapet nå gjennomsyrer organisasjonen.

Simula har også tatt tak i rekrutteringsproblematikken gjennom skoleprosjektet Prepare som har som hovedfokus økt oppmerksomhet og interesser for realfag og teknologi blant unge og spesielt kvinner. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Simula og skolemyndighetene i Asker, Bærum, Oslo og Akershus.

Prosjektet lærer opp en gruppe mentorer som besøker skoler, holder foredrag og tilbyr kurs om ulike emner innenfor forskning og programmering for elevgrupper og skoleklasser. Intensjonen er at både formidlingsmåten og rollemodell-effekten skal være en inspirasjonsfaktor.

Jeg tror aktiv utvikling av kvinnelige rollemodeller har stor effekt på likestillingsarbeidet over tid. Det å ha gode rollemodeller fra skolen, gjennom høyere utdanning og i forskningsmiljøet er utvilsomt positivt for rekrutteringen av jenter til IT-forskningen, og det er bare å gratulere Simula med fremragende arbeid!

Det er selvsagt også spesielt gøy å se siden jeg selv har en fortid som leder av Simulas utdanningsvirksomhet før jeg bestemte meg for å gå inn i politikken.

8. mars feirer jeg kvinnelige IT-forskere på Simula!

Kristin Vinje
Stortingsrepresentant (H), Korsvoll

LES FLERE 8. MARS-KOMMENTARER HER:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...