Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

– Å true elever med stryk, er ikke en varig løsning

Rahman Akhtar Chaudhry - leder av Elevorganisasjonen i Oslo. Foto: PRIVAT

– Den nye fraværsgrensa kommer ikke til å redusere frafall, men heller virke motsatt. Noen tiltak fortjener å forbli på søppelhaugen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2016 kl 14:46

Rahman Akhtar Chaudhry - leder av Elevorganisasjonen i Oslo - har reagert på sak i Nordre Aker Budstikke om nye fraværsregler ved skolene, fra høsten 2016.

At elever reagerer på fraværsgrensa som introduseres til høsten er ikke ny lesning, men andre brukere av skolen begynner nå å markere sin misnøye. At driftsstyret ved Nydalen Vgs, sammensatt av flere brukere av skolen, nå også uttrykker sin bekymring er et tegn på at skolen ikke er mottakelig for, eller ønsker, fraværsgrensa kunnskapsministeren tvinger over oss.

Elevorganisasjonen i Oslo er enig med driftsstyret på Nydalen Vgs i at den nye fraværsgrensa ikke kommer til å redusere frafall, men heller virke motsatt, mot sin tenkte intensjon og skape høyere frafallstall.

Hva skjer med en elev som når 10% i november, som lærerne kunne huket inn igjen i klasserommet? En elev som kunne ha hatt mye fravær i første termin, men fått hjelp av skolen til å bli på benken og stå på eksamen i mai? Denne eleven vil automatisk stryke i fag i første termin takket være Isaksens grense. Fraværsgrensa er unyansert og ineffktiv, og bygger på prinsippet om at alle elever er like. Det er fullstendig feil.

I stedet bør kunnskapsministeren innse at frafall er et sammensatt problem som er summen av alt som mye som må gjøres bedre i skolen, og ikke et problem som kan løses med en enkel og lite gjennomtenkt quick-fix. Mesteparten av frafallet i dag er på yrkesfag. Da må løsninga være å gjøre yrkesfagene mer praktisk rettede, ved å for eksempel gjøre fellesfagene mer praktisk rettet og skreddersydd for de ulike yrkesfagene.

Høyt press og lite hjelp er også noe som fører til at elever dropper ut av skolen. Skolehelsetjenestene i Norge er i skammelig tilstand, og hva gjøre regjeringa? Lar være å øremerke 2/3 av pengene til skolehelsetjenesten i statsbudsjettet, og innfører ei fraværsgrense i stedet. For å bekjempe frafall må vi sørge for at norske elever har et godt psykososialt skolemiljø, ikke stryke de som ikke passer inn i A4-boksen.

Et annet eksempel på god fraværssystematikk er fleksitidordningen Elvebakken Vgs har for sine elever, der du kan jobbe deg opp et overskudd av timer ved å være lengre på skolen, for så å kunne gå i null i fravær om du må være borte fra skolen på for eksempel idrettstevner eller politiske møter. Fleksitidordningen vil kollapse når fraværsgrensa innføres. Hvorfor saboterer regjeringa for nytenkende skoleløsninger? Det har åpenbart fungert, Elvebakken Vgs har et av de høyeste søkertallene i Oslo, og noen av de beste eksamensresultatene i Norge.

Med andre ord er frafall i skolen et sammensatt problem uten en enkel løsning. Å true elever med stryk i første termin, fordi kunnskapsministeren har fått panikk, er ikke en varig løsning, og Elevorganisasjonen i Oslo er glad for at driftsstyret ved Nydalen Vgs kan stå sammen med elevbevegelsen og ta et standpunkt mot fraværsgrensa. Noen tiltak fortjener å forbli på søppelhaugen.

Rahman Akhtar Chaudhry
Leder av Elevorganisasjonen i Oslo og elev ved Oslo Katedralskole

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...