Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ambisjoner for alle elever

Som skolepolitiker har jeg fulgt debatten i kjølvannet av tre Pisa-undersøkelser og en rekke nasjonale og lokale prøver. Selv om synspunktene går i ma...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Som skolepolitiker har jeg fulgt debatten i kjølvannet av tre Pisa-undersøkelser og en rekke nasjonale og lokale prøver. Selv om synspunktene går i mange retninger, synes det å være stadig flere som erkjenner at det er nødvendig med en sterk konsentrasjon om skolens kjerneoppgave, nemlig å formidle kunnskap. Det har tatt sin tid å komme dit. Så sent som for et halvt år siden måtte Øystein Djupedal gå av som statsråd fordi han ikke klarte å trekke den konklusjonen. For Venstre er det en hovedstrategi at vi skal ha en kunnskapsskole med ambisjoner for alle elever. Det krever at vi holder fokus på noen sentrale mål og tiltak.

Vi må vite hvor vi står. "Systematisk kartlegging av elevenes ferdigheter er avgjørende for å løfte de svake elevene", sa rektor Eva Hemstad ved Haugen skole til Dagsavisen i november. For min del legger jeg til: Vi må våge å diskutere det som går bra og det som går mindre bra, både internt i skolen, sammen med foreldrene og i det politiske miljø. Derfor må bl.a. resultatene fra de store undersøkelsene være offentlige.

Tydelige læringsmål og trykk på læring. Ansvaret på dette området må politikere og lærere ta i fellesskap. Vi trenger mål som kan etterprøves og vi må ha systematikk i formidlings-arbeidet over tid. Tilpasset undervisning og et bedre læringsutbytte krever også mer spesialpedagogisk kompetanse i grunnskolen. Det er mange elever som kan overvinne sine lærevansker dersom de får hjelp tidlig nok.

Lærernes posisjon må styrkes. Da Venstre i 2006 foreslo et kompetanseår, dvs. at lærere skulle få lønnet permisjon for å kunne ta formell videreutdanning, sa regjeringen nei og de øvrige partiene overså oss. Etter en tøff kamp har vi i Oslo, i budsjettet for 2008, fått på plass det vi kaller lærerløftet som er begynnelsen på et slikt kompetanseår. Nå venter vi på regjeringen. Beskjeden til Stoltenberg er krystallklar: Det hjelper ikke med nyttårstaler. Nå kreves det konkrete tiltak. Venstre vil ikke bruke ressurser på innføring av heldagsskolen så lenge det er nødvendig å styrke kvaliteten i dagens skole. Vi vil først og fremst bruke pengene til å styrke lærernes kompetanse.

Lærerne må få bedre arbeidsvilkår. Vi trenger flere lærere i skolen og vi må ta et oppgjør med at tid som skulle vært brukt til undervisning går med til å skape ro og orden og til møter og byråkrati. Vi skal samtidig være tydelige på at det må utvises ledelse på alle trinn i skolen. Det gjelder ikke bare for rektor. Læreren i klasserommet er også en leder og må utforme sin lederrolle.

Gi skolene frihet. Skolene, både i Oslo og ellers, skal gi et likeverdig tilbud, men det er meningsløst å kreve at de skal være like. Skolene må ha frihet til å utforme sine planer og sitt arbeidsopplegg. Og de må rapportere sine resultater.

Skolen har et sosialt ansvar. Ingen elever er tjent med at vi svekker fokus på kunnskap. Men vi må ikke glemme skolens oppgaver når det gjelder å bidra til sosial utvikling hos elevene og til integrering. Den enkelte elev må bli sett med sine sterke og svake sider. Derfor er rådgivning viktig og derfor er det nødvendig å sikre et bredt samarbeid mellom skole og foreldre og mellom skolen og ulike institusjoner som driver forebyggende arbeid. Rektor Karin Eger ved Gamlebyen skole understreket nylig i et intervju hvor viktig det er med læringsmål og læringstrykk. Så legger hun til: "..dette må blandes med medmenneskelighet og omsorg." Det minner oss om at kunnskapsskolen bare kan bygges dersom vi også ivaretar de sosiale oppgavene som skolen har i vårt samfunn og det sier samtidig noe om hvor kompleks, utfordrende, men også spennende lærerrollen er. Derfor trenger lærerne den støtten vi som politikere kan gi dem.

Kjell Veivåg

Venstre, nestleder for kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...