Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Åpenhet og demokrati er to sider av samme sak

Bydelsutvalget i Nordre Aker, her fotografert høsten 2015. BU har følgende partifordeling; 1 Frp, 5 Høyre, 2 Venstre, 4 Arbeiderpartiet, 2 MDG, 1 SV.

KRONIKK: Det finnes ingen hjemmel for å lukke budsjettmøtet i Nordre Aker. Det er ikke lov å skjerme budsjettbehandlingen for åpen diskusjon. Det undrer meg at ingen politikere har reagert før, skriver BU-nestleder Ingeborg Briseid Kraft.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2016 kl 19:27

Hvert år lager administrasjonen i bydel Nordre Aker et forslag til budsjett for det kommende året, og onsdag forrige uke var alle bydelspolitikerne invitert til budsjettmøte.

Hensikten med dette møtet, som finner sted omtrent på denne tiden hvert år, er at politikerne skal få informasjon om årets budsjettforslag, samt at politikerne skal kunne gi såkalte «signaler» om hva de ønsker at administrasjonen skal sette av penger til i budsjettet. Også i år var møtet lukket, og hverken media eller bydelens innbyggere fikk være til stede.

Ingeborg Briseid Kraft (V), er nestleder i bydelsutvalget i Nordre Aker.

Begrunnelsen for å lukke møtet var at administrasjonen da kunne være mer åpne, og at man kunne «snakke fritt». Loven sier imidlertid at alle møter i folkevalgte organer skal gå for åpne dører. Unntak fra dette må ha hjemmel i lov, og for å gjøre en lang research kort: det finnes ingen hjemmel for å lukke budsjettmøtet i Nordre Aker. Det er ikke lov å skjerme budsjettbehandlingen for åpen diskusjon.

Likevel har budsjettmøtet vært lukket i flere år. Det undrer meg at ingen politikere har reagert før. Det er selvsagt behagelig ikke å ha kritiske journalister til stede, men vi kan ikke lukke et møte av hensyn til politisk bekvemmelighet.


Administrasjonen i Nordre Aker består av svært kompetente mennesker, og budsjettforslaget de legger frem er både bra og velbegrunnet. Informasjonen som kommer frem på budsjettmøtet bør nå ut til så mange som mulig. Det vil gi større forståelse for de prioriteringene som blir gjort i det endelige budsjettet.

Befolkningen i bydelen fortjener ikke desto mindre å få vite hva deres folkevalgte mener. Jeg vet hvilke «signaler» jeg vil gi til administrasjonen, og jeg deler det gjerne med innbyggerne i Nordre Aker. Hvis noen utenfor politikken vil bruke onsdag kveld til å sitte og høre om bydelens budsjett, blir jeg glad. Det finnes ikke noe mer motiverende for en politiker enn engasjement fra de som har valgt oss som sine representanter. Deltakelse og interesse fra befolkningen er noe vi bør strebe etter, ikke beskytte oss mot.

Det er vi folkevalgte som bestemmer hvordan politiske møter skal gjennomføres. Jeg håper derfor at bydelsdirektøren og leder i bydelsutvalget tar dette signalet fra meg og at vi sørger for at neste års budsjettmøte er åpent for alle.

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...