Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Sandakerveien 113-119:

Avantor svarer på ønsket om park

Illustrasjon av foreslått park mot Sandakerveien. (Illustrasjon: Avantor AS)

DEBATT: Avantor har registrert at det har vært en del leserinnlegg både fra naboer og bydelspolitikere i forbindelse med at vi har fremmet et forslag til omregulering av vår eiendom i Sandakerveien 113-119. Flere av innleggene påpeker behovet for en større park i Nydalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2017 kl 18:51

Avantor er enig i at dette er en viktig og nødvendig debatt. Man kan imidlertid ikke frikoble dette helt fra at Avantor som eier av den aktuelle eiendommen har vesentlige rettigheter i forhold til bruken. Heller ikke at utviklingen av Nydalen og Storo forutsettes basert på vedtatte overordnede planer, først og fremt kommuneplanen for Oslo mot 2030, men også relevante kommunedelplaner, blant annet Kommunedelplan for torg og møteplasser. Det er også litt forunderlig for oss som eier å registrere at profilerte bydelspolitikere går ut med disse tankene uten å reflektere noe rundt hvilke økonomiske konsekvenser det vil ha for kommunen dersom privat eiendom omreguleres til park.

Prosjektdirektør Terje Løvold, her avbildet sammen med administrerende direktør i Avantor AS, Øystein Thorup, og modellen «Masterplan Nydalen pluss». Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Det er videre fra Avantors side viktig å påpeke at eiendommen allerede har en gjeldende regulering som eier kan velge å legge til grunn for videre utvikling. Sandakerveien 113-119 ble i 2001 regulert til byggeområde for kontor, industri, lager, bevertning og forretning med maksimal utnyttelse på 50.000 m2. I forbindelse med at vi i 2014 utarbeidet vår egen masterplan og visjon for fremtidens Nydalen, Nydalen+, og at den reviderte kommuneplanen for Oslo mot 2030 kom parallelt med dette, følte vi behov for å vurdere bruken av denne eiendommen i et noe annet perspektiv. Fortetting i knutepunkter, ønske og behov for flere boliger, bedre tilrettelagte torg og møteplasser og sist men ikke minst mer liv i byggenes førsteetasjer og på gateplan ble påpekt som viktige strategier for den fremtidige byutviklingen i området.

Avantor har derfor ønsket å bidra med et prosjekt som kan tilføre bydelen og byen kvaliteter som gjeldende regulering med et stort næringsbygg på 50 000 m2 ikke kan gi. I gjeldende regulering er det riktig nok lagt inn et parkbelte på ca. 1,8 da i øst, som en buffer mot Gunnar Schjelderups vei. Denne parken vil etter vår vurdering ha begrenset verdi som rekreasjonsområde, både fordi den fremstår som et langt og smalt parkbelte i tillegg til at det vil bli liggende i skyggen store deler av dagen.

Illustrasjon av gjeldende regulering sett fra nord. Gunnar Schjelderups vei til venstre i bildet (før utbygging av Nydalen kvarter).


Avantor har derfor foreslått et alternativt prosjekt hvor vi viser at det innenfor gjeldende overordnede planer og arealkrav kan utvikles et prosjekt med 400-450 nye boliger, et nærings- og eller undervisningsbygg mot Sandakerveien med utadrettet virksomhet i første etasje. Dette prosjektet tilfredsstiller alle normkrav kommunen har satt til utearealer, møteplasser og park. Plan og bygningsetaten bekrefter også dette i saksfremstillingen. Prosjektet viderefører tankene fra Nydalen+ om å etablere en grønn akse mellom Nydalen og Storo som legges over T-banekulverten som krysser tomta. På sikt kan denne videreføres på baksiden av Storo-senteret. Videre viser prosjektet en park på den nord-vestre delen av tomta, mot Sandakerveien. Parken er ca. 2,5 da. og vil fremstå som en åpen romslig plass med definerte «plassvegger» i form av ny bebyggelse. Parken vil binde sammen den grønne aksen mot Storo videre vestover ned til Gullhaug Torg. Avantor har også samarbeidet med OBOS, som har kjøpt trykkeriet til Schibsted for en tid siden, som også ser for seg å utvikle sin eiendom til boliger på sikt. Målet med dette samarbeidet har først og fremst vært å utvikle og ivareta begge eiendommenes grønne strukturer. Det er blant annet foreslått at parken i Sandakerveien 113-119 utvides med en tilstøtende park hos OBOS. Totalt vil man da ha en park på opp mot 6,0 da. som vil fremstå som en stor og solfylt park med plass til flere aktiviteter og rekreasjons-muligheter. I tillegg legges det opp til et grønt gatetun mellom de to eiendommene, i aksen mellom Gunnar Schjelderups vei og Sandakerveien.

Illustrasjon av foreslått park mot Sandakerveien. (Illustrasjon: Avantor AS)

Etter Avantors mening er dette et bedre byutviklingsprosjekt for Nydalen Storo enn det gjeldende regulering med et næringsprosjekt på 50.000 m2 er.

Som kjent valgte Plan og bygningsetaten å utarbeide to alternative prosjekter til offentlig høring. Begge disse alternativene har lagt inn større park enn det Avantor foreslår, og den totale utnyttelsen er vesentlig redusert. Plan og bygningsetaten begrunner dette med at man har foretatt en skjønnsmessig vurdering. Avantor mener dette er i strid med overordnede planer og at den forutsigbarhet en tomteeier kan forvente er satt fullstendig til siden. I denne sammenheng er det også på sin plass å henvise til at Oslo kommune ved Plan og bygningsetaten har utarbeidet det som kalles «Tiltaksliste for offentlige rom Storo Lillo» hvor man blant annet har forutsatt at det skal etableres en bydelspark i området, nemlig Vitaminparken. Denne skal ligge på sydsiden av eiendommene i Vitaminveien 4 og 6 og Nycoveien 1. Det synes som få naboer og bydelspolitikere er kjent med det reelle innholdet i denne planen og at Vitaminparken er ment å være den sentrale bydelsparken i området.

Avantor er fortsatt i dialog med kommunen i forhold til planene for Sandakerveien 113-119. Noe bearbeiding av forslagene er aktuelt, men på nåværende tidspunkt er det forholdsvis usikkert hva som blir resultatet av en slik dialog, om det vil bli vedtatt en ny plan eller om gjeldende regulering fortsatt vil ligge til grunn for bygging på eiendommen.


Avantor mener at det er behov for flere boliger i Nydalen selv om det har vært noe uro og prisnedgang i boligmarkedet det siste året. Dersom det blir fremmet og vedtatt et prosjekt med boliger i Sandakerveien 113-119, vil det sannsynligvis ta enda minst ett år før planen er vedtatt, og sannsynligvis ytterligere 4-5 år fra man begynner å bygge til den siste leiligheten står ferdig. Dagens boligmarked vil ikke være representativt for hele denne perioden. På sikt vil det alltid være behov for nye boliger i et eller annet omfang. Nydalen som boligområde har de siste årene betydelig styrket sin markedsposisjon. Med sentral beliggenheten, god kollektivdekning, gode servicetilbud, kombinasjon av boliger, kontorer og undervisning, har vi stor tro på at området vil bli enda mer attraktivt over tid og parallelt med at utviklingen av området fortsetter. Avantor har så langt ikke hatt noen strategi om å bygge leiligheter for utleie, og vi har heller ikke planer om dette i forhold til Sandakerveien 113-119. Her tenker vi oss normale, gode leiligheter med en variert sammensetning i størrelse og som selges i markedet. Vi mener også at mange av leilighetene og områdets uteområder, slik vi har planlagt det, vil være et meget god alternativ til familier med barn som ønsker å bo sentralt og samtidig i nærheten av gode rekreasjonsområder og kort vei ut i marka.

Terje Løvold

Prosjektdirektør, Avantor AS

LES DE TIDLIGERE INNLEGGENE:

MDG: Vil ha grønne lunger i Nydalen

Rødt: «Stor grønn park i Nydalen. Fernanda Nissen Park?»


Venstre: «Ja, Nydalen trenger en park»

«Mitt hjerte banker for Nydalen! – Det var mer lys og luft her før»

Bydelsutvalget i Sagene: Sandakerveien 113-119: Boliger vant med én stemme, mot park

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...