Nedleggelse av demenstilbudet på Skjerven:
«Avslaget fremstår som fullstendig uforståelig»

Finn Geiran mener det er en skam at ikke Oslo kommune viderefører samarbeidet med ekteparet Bakke på Skjerven gård. Foto: Historielaget GKN/Karl A. Kjelstrup
DEBATT: Tori og Jon Ivar på Skjerven gård har nå resignert og Oslo går glipp av en verdifull erfaring og kompetanse båret fram med en menneskelig varme på et fagfelt som skriker etter nettopp dette.
Publisert: 15.12.2018 kl 08:39
I et nylig oppslag i Nordre Aker Budstikke med tittel «Arbeiderpartiet satser på Nordre Aker» blir det redegjort for budsjettforliket for 2019 mellom byrådspartiene.
I artikkelen påpeker gruppeleder Bente M. Larsen i Nordre Aker Arbeiderparti: «Det er viktig å gjøre det tryggere for personer med demens ved å sørge for at flere får den hjelpen de trenger fra faste medarbeidere som de kjenner. Nå styrkes denne satsningen ytterligere…».
Videre i artikkelen hevder Frode Jacobsen, leder for Oslo Arbeiderparti, at byrådet leverer det Arbeiderpartiet lovet i valgkampen i 2015. «Oslos eldre skal være sjef i eget liv».
Disse fagre ordene har gitt meg noe å tenke på. Samtidig med at budsjettforhandlingene pågikk i Rådhuset, fikk Tori og Jon Ivar Bakke på Skjerven gård i Maridalen endelig beskjed om at deres fornyete søknad om tilbud om dagopphold for demente i tidlig stadium av sykdommen, nedlegges. Dette har i lang tid vært et lavterskeltilbud for seks til syv personer fire dager i uken, der pasientene ble hentet av Jon Ivar, ble ønsket velkommen til frokost av Tori i den hyggelige gamle drengestua på gården, før de gikk en tur med ledsager i den vakre Maridalen. Deretter ble de servert formiddagskaffe før de under oppsyn deltok i gårdsaktiviteter som stell av dyr, lett arbeid i hagen, kløyving av ved etc. Etter en avsluttende middag ble de kjørt hjem av Jon Ivar. Dette er en sertifisert «Inn på tunet virksomhet» som er bifalt av utallige politikere fra alle partier, men åpenbart ikke av Sykehjemsetaten i Oslo kommune.

Brukerne av Inn på tunet-tilbudet på Skjerven har bl.a. fått være med på gårdsdrift, og gått turer i Maridalen. Foto: Tori Bakke (Arkivfoto)
Vi som er pårørende til dem som har hatt dette tilbudet, forstår ikke avslaget og er sterkt opprørt over vedtaket. Skjerven gård har gitt oss den nødvendige avlastningen til å kunne ha våre kjære lengst mulig hjemme, og vi har sett hvor godt pasientene trivdes med de meningsfulle aktivitetene, som ble ledet av et meget vennlig og godt kvalifisert vertskap, og med gode hjelpere i tillegg. Dette er humanisme på sitt beste i umiddelbar nærhet av storbyen, og noe Oslo Kommune burde være stolt av å kunne tilby.
Alternativet til dette tilbudet er en heldøgns sykehjemsplass. Jeg har fått opplyst at dette nå koster i snitt ca kr 980.000 per dement person per år. Tilsvarende koster dagoppholdet på Skjerven kr 120.000. Det er ikke tvil om hva min Paula og jeg fortsatt ville ha valgt dersom det hadde vært mulig - den gang det var mulig. Riktignok foreligger et tilbud om dagopphold for demente i tidlige sykdomsforløp på en langt større institusjon på Romerike, med den belastende reisetiden på halvannen time per dag det innebærer, i hvert fall for demente som bor så langt borte som i Nordre Aker.
Støtegruppen for dagtilbudet på Skjerven, som består av pårørende til tidligere pasienter, og som har fulgt virksomheten med skarpt, men bifallende blikk, har over et års tid arbeidet aktivt for å få beholde tilbudet. Til ingen nytte, og uten at vi forstår begrunnelsen. Vi vet naturligvis ikke hvilke vurderinger ansvarlig byråd Tone Tellevik Dahl har gjort, men for oss framstår avslaget fra Sykehjemsetaten som fullstendig uforståelig.
Tori og Jon Ivar på Skjerven gård har nå resignert og Oslo går glipp av en verdifull erfaring og kompetanse båret fram med en menneskelig varme på et fagfelt som skriker etter nettopp dette.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no.