Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Bright (6) fikk kjeft på skolen. Ingen visste at han ikke så noe

FIKK ENDELIG HJELP: Bright Msema (6) kunne ikke se skoletavla. Ann-Sisilie Stene, sørget for at gutten fikk brillene på plass. Foto: MORTEN BENDIKSEN

BRILLEBLOGGEN: Gutten fikk kjeft av de voksne fordi han ikke fikk med seg hva som sto på skoletavlen. Men den stakkars pjokken hadde bare dårlig syn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2017 kl 12:31

Philip Reiler er bosatt på Grefsen, og jobber i optikerkjeden Specsavers. Også i 2016 var han på eyecamp Tanzania med briller fra Norge, blant annet levert inn til Specsavers butikk på Sandaker. I fjor var TV-profil Sigurd Sollien en av de profilerte brilledonorene fra lokalmiljøet, i år er Elling-skuespiller Per Christian Ellefsen blant dem som har gitt bort sine gamle briller. Denne uken følger vi opplevelsene Reiler og hans team gjør seg i Afrika. Les Brillebloggen fra 2016 her.

DAG 2

Det var ikke rart seksåringen Bright Msema ikke klarte å følge med i undervisningen.

Etter å ha fått påvist minus 4,5 og med nye briller, kan han nå holde tritt med resten av klassen sin.

Idag ble det mye snakk om hvordan vi tar alt for gitt i hjemlandet vårt Norge, og hvordan en synsundersøkelse og et par briller kan snu opp ned på tilværelsen for et menneske.

Optikere er knapt å oppdrive i Tanzania, et land med 50 millioner innbyggere, og da er det ikke vanskelig å forstå den voldsomme interessen for å komme til «eyecampen» vår.


Køen var allerede lang da vi ankom Mt. Meru Hospital for dag to av årets «eyecamp».

LANG KØ: Jungeltelegrafen går fort, og køene blir lange for å få undersøkte øynene sine, og få briller. Foto: MORTEN BENDIKSEN

Spesielt episoder som får et lykkelig utfall, gjør et sterkt inntrykk. Ett av mange eksempler er vesle Bright Msema på seks år, som ikke engang kunne se skoletavlen og var vant til å få kjeft av de voksne på grunn av dette. En synsundersøkelse hos optometristudent Marina Austad og optiker Åshild Martinsen, påviste behov for brillestyrke på minus 5 hos Bright!

Et uoverkommelig handikap, om man ikke har riktig tilpassede briller. Noen minutter etter synsundersøkelsen er brillene på plass, med kyndig hjelp fra optikerassistent Ann-Sisilie Stene fra Specsavers Lade. Ikke rart hun felte noen tårer da Bright fikk synet tilbake.

Slike historier bidrar til å holde motet oppe hos alle, og spesielt for optikerne, som er utsatt for det største arbeidspresset. Nakker, skuldre og armer blir fort slitne og støle etter flerfoldige timer uten pauser, så all ære til optikerne som nekter å gi seg før siste pasient har fått hjelp. Da dagens siste brillepar var delt ut, så var alle så slitne at vi sank godt sammen i bussetet.


LES MER FRA BRILLEBLOGGER-PHILIP:

VARM MOTTAKELSE: Doktor Elias Isaac Mashala leder Mount Meru Hospital i Arusha. Her skriver jeg og optikerne (f.v.) Jørn Seim, Åshild Martinsen og Anne Vegum oss inn i den offisielle protokollen hans. Foto: UTLÅNT

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...