Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

Bydelene må gis større økonomisk handlefrihet

Bydelsutvalget i Nordre Aker. Lokalpolitikerne er tettest på befolkningen, og bør bli delegert mer myndighet, mener artikkelforfatteren. Her fra Åpen halvtime 5. november 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ved den siste bydelsreformen i Oslo kommune ble det gjort et feilgrep ved at de nye og større bydelene ikke fikk de nødvendige økonomiske overføringene, skriver Dag Gaute Gaasemyr, Nordre Aker Venstre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I Nordre Aker Budstikke 10. september går Therese Ustvedt fra Nordre Aker Arbeiderparti inn for å gi mer makt til bydelsutvalgene.

Dette er en tanke Nordre Aker Venstre støtter. Nordre Aker Venstre vil i likhet med Oslo Venstre overføre flere oppgaver til bydelene fra Oslo bystyre, slik som veier, lokale plansaker, parkering og parkdrift. I tillegg mener vi at bydelene bør få større ansvar for kommunale boliger. Økonomisk frihet i form av større midler til disposisjon for bydelene kan derfor være en vei å gå for å styrke bydelenes økonomi, slik at de gis større handlingsrom til oppgaveløsning.

Oslo kommune var tidlig ute med å delegere styringsansvar fra kommunalt nivå til bydelsnivå. Helt siden 1988, har politisk oppnevnte, og senere folkevalgte, bydelsutvalg hatt ansvar for saker som eldreomsorg, barnehager, sosiale tjenester og visse plan- og samferdselsoppgaver. Tanken bak bydelsutvalgene var blant annet at flere oppgaver skulle løses nærmest mulig innbyggerne. Siden 2004 har antallet bydeler vært 15, og de varierer fra om lag 27.000 til nesten 50.000 i innbyggertall.

LES OGSÅ: Her er bydelsutvalget som velgerne stemte frem i høst. Bli bedre kjent med politikerne

Bydelene har vist seg som ubyråkratiske, og for innbyggerne kan det være mange fordeler med å ha et forvaltningsnivå nær seg. Bydelene vet lettere hvor skoen trykker, når denne administrative enheten omfatter nærområdet til tjenestemottakere og tjenesteutførere. Ved den siste bydelsreformen i Oslo kommune ble det gjort et feilgrep ved at de nye og større bydelene ikke fikk de nødvendige økonomiske overføringene fra kommunen sentralt, slik at de kunne håndtere en større befolkning, og dermed flere å fordele tjenestetilbudet på.


LES OGSÅ: Frp vil fjerne politikken fra bydelene

Et problem er at bydelene i dag har for liten frihet til å disponere over egne midler. Ustvedt tar til orde for å etablere et tildelingssystem for midler til bydelene som gjenspeiler deres reelle behov.

Ved den siste bydelsreformen i Oslo kommune ble det gjort et feilgrep ved at de nye og større bydelene ikke fikk de nødvendige økonomiske overføringene

Nordre Aker Venstre mener som Oslo Venstre at fordelingen av bydelenes midler må være basert på deres befolkningssammensetning. Sistnevnte kan føre til at en bydel som har behov for å gjøre en ekstrainnsats på et område som krever mye ressurser ikke får den muligheten fordi de ikke har mulighet til å disponere beløpene selv. Forutsatt at de økonomiske tilskuddene fra Oslo kommune blir store nok, samtidig som de får større frihet til å disponere egne midler, vil bydelene være i bedre stand til å håndtere oppgaver og tjenester til befolkningen sin på egen hånd.

LES OGSÅ: Grønt spark til Høyre og Arbeiderpartiet i Nordre Aker


En bydelsreform med desentralisering av oppgaveløsning som fremste motiv viser at Oslo kommune har tillitt til at tjenester og andre oppgaver kan løses på et lavere nivå enn på kommunalt nivå. Derfor må ordningen med folkevalgte bydelsutvalg og tilhørende administrasjon videreføres med en finansieringsordning som gir bydelene tilstrekkelig handlingsrom til å løse sine oppgaver på best mulig måte for deres innbyggere, samtidig som bydelene får mulighet til å løse flere oppgaver selv.

Dag Gaute Gaasemyr
Nordre Aker Venstre

Les mer fra Dag Gaute Gaasemyr her.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.


Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...