Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Høyre og Venstre:

«Bymiljøetaten feilinformerer Bydel Nordre Aker»

Sykkelfeltet i Grefsenveien oppfører forbi 78D, og har fram til nå gitt mulighet for å stoppe - ikke parkere - utenfor hovedinngangen. Foto: Kristin Tufte Haga

MENINGER: Nordre Aker Høyre og Nordre Aker Venstre mener Bymiljøetaten feilinformerer Bydel Nordre Aker i saken om sykkelfeltene i Grefsenveien og Seniorboligene. Partiene ber i dette brevet om at videre plan for sykkelfelt stoppes inntil det er funnet en akseptabel løsning på kjøreadkomst til Grefsenveien 78D.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2021 kl 21:23

Bymiljøetaten har i brev 13.01.2021 kommentert vedtak fra saken «Grefsenveien 78D – Kjøreadkomst» som ble drøftet i Bydelsutvalget 5. november 2020. Vi gjør oppmerksom på at svaret til Bymiljøetaten er preget av manglende vilje til å prøve å løse saken og at det inneholder flere direkte feil.

Følgende mener vi er feilinformasjon til bydelen:

Det påstås at 1.566 syklister hver dag sykler forbi Grefsenveien 78D, og det er dette høye tallet som begrunner opphøyd sykkelfelt. Tellingene viser at det er 1.061 som sykler oppover og bare 505 som sykler nedover. Det er kun de som sykler nedover som er berørt av sykkelfelt utenfor Grefsenveien 78D. Man kan ikke summere de to tallene for å rettferdiggjøre opphøyd sykkelfelt på den sydlige siden av veien.

Bymiljøetaten unnlater å opplyse at dette tallet er hentet fra tellinger gjennomført ved Disen holdeplass. Syklister fra blokkområdet rundt Grefsenkollveien og områdene på Disen/Lofthus er tatt med i tallene, til tross for at disse ikke sykler forbi Grefsenveien 78D. Disse syklistene kommer ut i Grefsenveien nedenfor eiendommen. Så det reelle tallet som sykler forbi Grefsenveien 78D er lavere enn de daglige 505 som er oppgitt.

Målingen er tatt opp i høysesongen månedsskiftet august/september. Dette er kanskje det tidspunktet på året hvor flest benytter sykkel. Tellingen gir ikke et representativt bilde for årssnittet, og den kan derfor heller ikke benyttes som argumentasjon for høy årlig sykkeltrafikk forbi adressen, eller «... som viste i snitt 1566 syklister hver dag», som det står i BYMs brev.


Bymiljøetaten hevder at 1.566 er en økning på 43% siden 2017. Undersøkelsen i 20172 ble foretatt 12. til 14. juni og målepunktet var ved Grefsenveien 57/58. Denne adressen er like ved Storokrysset. Mellom de to målepunktene er det 9 forgreninger av veier som dermed påvirker målingene. Det er ikke riktig å påstå en sammenheng som gir økning i trafikk når både målepunktet og tiden på året er forskjellig.

Oppsummert kan man slå fast at det er flere feilkilder som gjør at tellingen ved Disen holdeplass ikke viser et daglig snitt på 1.566 syklister forbi Grefsenveien 78D. I sammenligningen med måling i 2017 er det enda flere feilkilder som tar vekk hele grunnlaget for å påstå at det er en økning på 43%.

Ikke plass til stopp utenfor Grefsenveien 78D. Bymiljøetaten har utarbeidet en tegning som er misvisende om arealet ved Grefsenveien 78D, og de hevder at det ikke er plass til biloppstilling foran Grefsenveien 78D.

Vedlagte utsnitt fra reelt kart viser at det er plass mellom fortau og bebyggelse til oppstilling av kjøretøy. Det innebærer imidlertid fjerning av dagens vegetasjon og flytting av søppelkasser samt nedsenket fortauskant foran eiendommen. Det er underlig at Bymiljøetaten ikke har vurdert dette som mulig løsning, og det vil være tilsvarende forhold for flere av boligene langs Grefsenveien.


Viser til byggetillatelsen fra 1992. Opprinnelige byggesak viser adkomst fra Ogmunds vei den gangen dette var adkomst til betjeningsleiligheter for ansatte i tilknytning til samme inngang. Seniorleilighetene kunne den gang gå ut døren i 1. etasje ved heisen, og gå videre på en gangsti mellom fløyene på sykehjemmet.

Da Oslo kommune i 1998 jobbet med å skaffe enerom til alle sykehjemsbeboere ble Grefsenhjemmet utvidet. Plan- og Bygningsetaten i Oslo kommune skriver:

«Med bakgrunn i politiske vedtak vedr. styrkning av eldreomsorgen i enkelte bydeler, har Oslo Kommune (Sic!) bedt stiftelsen Grefsenhjemmet om å utrede muligheten for utvidelse.»

Grefsenhjemmet var frem til da en hesteskoformet bebyggelse. Sykehjemmet ble utvidet til et kvadratisk bygg med et atrium i midten, en sansehag for demente pasienter.

Lokalpolitiker i MPS-komiteen, Stig Eide Sivertsen (H), og styreleder i Grefsenhjemmet, Alf Magne Roland, utenfor seniorboligene i Grefsenveien 78D. I dag opphører det røde sykkelfeltet utenfor inngangen, men planen er opphevet felt i hele denne delen av Grefsenveien. Foto: Kristin Tufte Haga


Betjeningsboligene ble omgjort til sykehjemsplasser. Inngangene fra øst ble omgjort til nødutganger fra Grefsenhjemmet. Gangstien fra heissjakten ble sperret ved bygging av den nye fløyen, og Grefsenhjemmet fikk sin mest sensitive terapiavdeling der seniorboligene tidligere hadde hatt adkomst. Seniorboligene hadde sin primære adkomst fra Grefsenveien. I samme dokument fra Plan- og Bygningsetaten 1998 heter det på side 9:

«Grefsenhjemmet Sykehjem ble bygget i 1972 og har 82 sengeplasser, 60 senger på dobbeltrom og 22 senger på enkeltrom.

I 1992 ble det bygget en utkraget 3. etasje over eksisterende bygninger samt et mellombygg på 3 etasjer mellom disse. Påbygget inneholder 33 seniorboliger.

Planområdet ligger inntil Grefsenveien, som er en hovedvei gjennom bydelen. Seniorboligene har sin primære inngang fra Grefsenveien.

Hovedatkomst til sykehjemmet skjer via felles avkjørsel fra Ogmunds vei og serviceatkomst skjer via Morells vei.» (vår utheving)

Reguleringsplanen ble siden vedtatt i bystyret den 5. mai 19994 uten endring av ovenstående.

Grefsenveien 78D ligger opp på Grefsenhjemmet i Ogmunds vei 18 B og C. Det innebærer at Grefsenveien 78D har samme gårds- og bruksnummer som Grefsenhjemmet, Gnr 73/ Bnr 2. Men seniorboligene har likevel sin primærinngang fra Grefsenveien selv om Ogmunds vei 18 har sin primærinngang fra nettopp Ogmunds vei.


Det finnes ingen hjemmel til å pålegge Grefsenhjemmet til å endre sin bygning, endre driftsform eller lette på smitteverntiltak for at naboene og besøkende til seniorboligene skal gå i gjennom den mest sensitive terapiavdelingen i sykehjemmet for å komme til og fra sine leiligheter.

Hvis beboerne i seniorleilighetene skulle ha benyttet utgangen Bymiljøetaten foreskriver, så må atriet bygges om slik at adkomst til heisen tilrettelegges med universell utforming. Det vil ta store deler av sansehagen til demente pasienter. Beboerne og besøkende som da skulle bruke denne inngangen vil være fremmede for de demente pasientene. Det vil påvirke behandlingsopplegget negativt. Det ble foreslått å installere porttelefoner med fjernåpning av dørene, ... alle tre. Det er ikke mulig å gjøre på en demensavdeling. Det ville utgjort en sikkerhetsrisiko. Uteområdet utenfor bygget må også bygges om for å tilfredsstille universell utforming.

Grefsenhjemmet har vært eksemplarisk i sine smitteverntiltak, hittil. Det er ikke mulig å pålegge Grefsenhjemmet fremmedtrafikk gjennom sykehjemmet, fordi smittevernreglene alene stopper denne løsningen.

Det er selvsagt et vesentlig poeng at Grefsenhjemmet på eget initiativ avviser den foreslåtte løsningen. Initiativet har de tatt selv fordi de ikke har blitt involvert i saksbehandlingen.

Det har vært skiltet parkering forbudt utenfor Grefsenveien 78d de siste to årene. Nå fjernes muligheten også for kortere stopp. Bildet er fra januar i fjor. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

Venstre og Høyre ber Bydelsadministrasjonen melde fra til Bymiljøetaten om ovennevnte feil som tilbakeviser alle de fire påstandene i brevet av 13. januar. Vi ber om at videre plan for sykkelfelt stoppes inntil det er funnet en akseptabel løsning på kjøreadkomst til Grefsenveien 78D. Bymiljøetaten kan ikke fraskrive seg det økonomiske ansvaret for de fysiske endringer som må gjennomføres for å få akseptable løsninger for alle parter dersom BYM opprettholder sine planer.

Nordre Aker Høyre
Erik Kreyberg Normann, Sidsel Kjeldaas Salte, Stig Eide Sivertsen

Nordre Aker Venstre
May-Brith Døssland, Monica Tjelmeland, Anne Marstein

Red.anm.: Bydelsadministrasjonen presiserer overfor Nordre Aker Budstikke at den er sekretariat for bydelsutvalget (BU), som er bydelens høyeste organ, og at dette er en sak som må fremmes politisk. 1/3 av medlemmene i BU kan forlange en hver sak under bydelens virksomhetsområde lagt fram for bydelsutvalget til avgjørelse. Høyre og Venstre har til sammen fem representanter i bydelsutvalget, og utgjør dermed 1/3 av bydelsutvalget. Saken må derfor fremmes for BU før bydelsadministrasjonen kan rette en slik henvendelse til Bymiljøetaten som nevn i forslaget.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...