Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Byrådet budsjetterer ikke i et øst og vest-skille»

Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

KOMMENTAR: – Men fordi elevene kommer til skolen med ulik «bagasje», må vi ta noen grep for at skolen bidrar til å utjevne forskjellene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2018 kl 15:24

8. april hadde venstrepolitiker og lærer May-Brith Døssland, ved Kringsjå skole, et innlegg i Nordre Aker Budstikke, og hvor hun uttrykker stor bekymring for elever ved skolen, som resultat av byrådets kutt i driftsrammen for Kringsjå skole.

I et innlegg 8.april er May-Brith Døssland bekymret for om Kringsjå skole vil få et tilstrekkelig budsjett til å kunne gi et godt tilbud til alle elevene.

Jeg deler absolutt bekymringene til foreldreutvalg, lærere og rektorer på skoler som mener de har utfordringer med å gi alle elever en best mulig opplæring. Byrådet på sin side er opptatt av at Oslo skal ha en sterk offentlig fellesskole over hele byen.

Men fordi elevene kommer til skolen med ulik «bagasje» må vi ta noen grep for at skolen bidrar til å utjevne forskjellene.

Helt siden 2004 har Oslo hatt modeller for å fordele en liten andel av skoleressursene slik at skoler i områder med størst levekårsutfordringer får noe ekstra midler. Dette er det tverrpolitisk enighet om.


Målet er at modellen for fordeling skal treffe best mulig i forhold til elevgruppas utfordringer og behov. Til nå har Kringsjå vært en av skolene som har fått mest, og mer enn mange av skolene i eksempelvis bydel Stovner og Søndre Nordstrand hvor levekårsforholdene er langt mer utfordrende.

På grunnlag av en omfattende utredning, ble det foreslått justeringer i modellen med dels nye kriterier som er mer treffsikre. Det betyr at områder hvor det er mange familier med lav utdanning, lav inntekt og mange barnevernsvedtak, vil skolene få noe ekstra midler for å kompensere for utfordringene slike forhold medfører.

Jeg har forståelse for at det er krevende for Kringsjå skole å justere skoledriften på grunn av budsjettendringer. Fakta er at for Kringsjå skole beløper endringer i tildeling som følge av forandring i modellen seg til 0,9 mill. Den øvrige reduksjonen i skolenes budsjetter skyldes nedgang i antall elever. En slik reduksjon ville funnet sted også om den gamle modellen hadde blitt videreført.

Det blir derfor feil å si at ressursfordelingsmodellen resulterer i et kutt på 1,8 mill. Sannheten er at elevtallet står for halve beløpet. Døssland skriver også at Kringsjå skole har en stor andel minoritetsspråklige elever som krever ekstra oppfølging. Hvis dette er elever som får eget vedtak om særskilt opplæring er dette elever som gir økt bevilgning innenfor den ressursfordelingsmodellen vi har nå, slik det også var tidligere.

Alle barn, enten de vokser opp øst eller vest i byen, trenger at lærerne har tid til å se dem, tilrettelegge for læring tilpasset deres nivå og få ut potensialet i hvert barn. Derfor har byrådet kjempet gjennom midler til å ansette 200 nye lærere i Osloskolen.


Fordelingen ble avsluttet rett før jul og da fikk Kringsjå skole en fast, ny lærerstilling. I tillegg kommer det nå en ny statlig lærernorm der Osloskolen er forespeilet 340 nye lærere. Denne lærernormen har SV kjempet for i mange år.

Byrådet budsjetterer ikke med utgangspunkt i et øst og vest-skille. Målet om like muligheter står sterk i byrådet. Men skal alle barn få tilgang til den friheten en god skole gir må vi gi noe mer ressurser til de skolene som er forventet å ha de største behovene på grunn av elevenes bakgrunn.

Det skal ikke være slik at sosial bakgrunn i så stor grad påvirker mulighetene våre seinere. Å behandle alle likt, fører til urettferdig ulikhet.

Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...