Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Byrådet styrker Nordre Aker-skolene»

Skolene i Nordre Aker har fått mer penger av det rødgrønne byrådet, enn de fikk da det var Høyre-styre, skriver byråd for utdanning og oppvekst, Tone Tellevik Dahl. Her på besøk hos Berg skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

DEBATT: Også skolene i Nordre Aker tjener på et rødgrønt byråd. Høyre fortsetter å feilinformerer, skriver skolebyråd Tone Tellevik Dahl.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2017 kl 17:25

Høyres kampanje for å feilinformere Oslos innbyggere om realiteten i byrådets forslag til skolebudsjett og ressursfordeling ruller videre. 17. november var turen kommet til Nordre Aker Budstikke, der leder i Nordre Aker Høyre, Øivind A. Tandberg, prøver å gi inntrykk av at skolene i bydelen taper på et rødgrønt byråd.

Det er feil at skoler i Nordre Aker får «betydelige kutt og mindre å rutte med per elev». Sammenliknet med Høyre-byrådets siste budsjett, for 2015, har byrådet styrket skolebudsjettet i Oslo med 1,8 milliarder kroner. Det er ingen tvil om at Nordre Aker-skolene kommer bedre ut med et rødgrønt byråd sammenliknet med et Høyre-byråd.

Det er også helt nødvendig. For konsekvensene av Høyre-byrådets politikk kommer godt frem i Deiloittes evaluering av ressursfordelingen i Osloskolen. Her skriver de med utgangspunkt i Høyre-byrådets 2015-budsjett at «skoler i Oslo drives til en lavere kostnad enn skoler noe annet sted i landet», og det vises til at skoler blir drevet på grensen til det forsvarlige.

Byrådet fullfinansierer skoleplassene

En viktig grunn til at Osloskolen tjener på et rødgrønt byråd, er at vi fullfinansierer alle nye skoleplasser. Høyre-byrådet betalte på sin side bare 80 prosent av kostnadene for alle nye elever. Det bidro til at Høyre-byrådet ga Osloskolen et nettokutt på 292 millioner kroner de fire siste årene de styrte Oslo. En stor del av regningen måtte skolene i Nordre Aker ta, for eksempel Tåsen skole som måtte gjøre store kutt.

Når vi i det rødgrønne byrådet fra 1. januar 2017 betaler 100 prosent av kostnadene for nye elever i Osloskolen, og ikke 80 prosent som under Høyre-byrådet, vil det med tiden få markante utslag. Skoler som Tåsen og Ullevål har allerede fått hver 1 million kroner ekstra i budsjett som følge av denne endringen, og de neste årene vil budsjettene vokse i takt med at stadig flere elevplasser fullfinansieres.


I tillegg kommer midler fra lærersatsingen i barneskolen, som for skolene i Nordre Aker utgjør 2–3 ekstra lærerstillinger på hver av skolene. Byrådet vil i 2018 fortsette å tildele ekstra lærerressurser utover den vanlige ressursfordelingen.

Oslo trenger sosial utjevning

Alle skoler i Oslo får den samme grunnfinansieringen, men vi har også noen pengepotter som vi fordeler etter elevers ulike behov. For eksempel får skoler med elever med visse diagnoser og nedsatt funksjonsevne mer penger. Skoler med mange elever med foreldre med lav utdanning og inntekt får også noe mer, og fra 2018 vil det bety litt mer enn tidligere. Det ligger også penger i budsjettet til å følge opp elever med for dårlig norsk språk. De fleste opplever dette som rettferdig, spesielt fordi ressursfordelingen er regulert gjennom objektive og forskningsbaserte kriterier.

I lengden vil en slik positiv forskjellsbehandling, der en liten del av skolebudsjettet følger behovene og ikke bare fordeles likt, lønne seg. Ved å bruke litt mer på elever med dårlig norsk språk eller lite støtte hjemmefra, kan vi unngå at Oslo kommer i samme situasjon som vi ser i andre europeiske storbyer, med segregering i befolkningen, uro i bydeler og mistillit mot offentlige tjenester. Det vil hele Oslo tjene på. Sammen kan vi unngå at vi senere må betale en kjemperegning over sosialbudsjettet.

Alle skal få tilpasset opplæring

Jeg har besøkt de fleste skolene i Nordre Aker, og er veldig stolt over den jobben skoleledere og lærere gjør hver eneste dag. Det er en viktig grunn til at de med et rødgrønt byråd også vil få økt pedagogisk handlingsrom, og få nye muligheter til å skape en variert og tilpasset undervisning. Det har alle elever behov for. Uansett hvor i byen de vokser opp.

Tone Tellevik Dahl (Ap)
byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune


Delta i den lokale debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...