Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Byutvikling som skaper opprør over hele byen»

Her utsikt fra Nydalen, med Schibsted-trykkeriet til venstre, mot Gunnar Schjelderups vei, Grefsen og Grefsenkollen. Foto: KARL A. KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

DEBATT: De siste 15 årene har vi hatt en kontrollert byutvikling som har vist seg å være svært vellykket. Slik er det ikke lenger. Knapt tre år etter at det rødgrønne byrådet overtok styringen er det opprør over hele byen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2018 kl 14:30

For noen uker siden påpekte jeg at den helhetlige planen for Nydalen, som utarbeides i disse dager, kommer rimelig sent.

Sirin Hellvin Stav fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) på Sagene må ha oppfattet dette som en kritikk mot eget parti, for i en kommentar 24.1. svarer hun med en tirade av anklager mot Venstre og det forrige byrådet.

Det er nødvendig å rette opp det bildet Stav forsøker å tegne av sine forgjengeres arbeid med utvikling av byen. De siste 15 årene har vi hatt en kontrollert byutvikling som har vist seg å være svært vellykket. Private har bygget, men kun fått tillatelse dersom det har vært tilpasset eksisterende bebyggelse.

Slik er det ikke lenger. Knapt tre år etter at det rødgrønne byrådet overtok styringen er det opprør over hele byen. Byrådet bøyde nylig av for 16 etasjer til Orkla på Skøyen, et bygg ute av proporsjoner som vil få store konsekvenser for bebyggelsen rundt. Mens det forrige byrådet hadde en fungerende høyhusstrategi, er det nå planlagt 40 nye høyhus i Oslo. MDG må forstå at det er nettopp ved å legge for høye volumer inn i kommuneplanen at man åpner for de største utbyggerne og de verste spekulantene.

Ingeborg Briseid Kraft. Foto: PRIVAT


Stav hevder at MDG nå jobber med å sikre større grad av medvirkning for å skape gode boområder. Det er fristede å spørre om det er ved å bygge høyhus blant småhusbebyggelse MDG mener man skaper gode boområder? Jeg tror heller ikke innbyggerne på nedre Grefsen, i Nydalen øst og vest, på Slemdal og Skøyen opplever stor grad av medvirkning i utviklingen av områdene de bor i.

LES OGSÅ: «Beboeraksjon Oslo» vil bevare byens levende nabolag

Venstre mener man skal ha en tilpasset fortetting rundt kollektivknutepunkt, men uten å ødelegge etablerte bomiljøer. Man må bygge med historien og gjøre det på en slik måte at området får større kvalitet etter utbygging enn før. Vi erkjenner at det ble gjort feil i kommuneplanen for 2015, men man må lære av sine feil, rette opp og ta tilbake kontrollen over byutviklingen i de etablerte områdene.

En medvirkende årsak til kaoset i byutviklingen i Oslo i dag er at den rødgrønne regjeringen i sin tid innførte juridisk bindende kommuneplaner. Det har ført til at lokalpolitikerne har mistet handlingsrommet til å vurdere konkrete prosjekter og gå grundig inn i sakene, fordi planen for hele kommunen må behandles under ett. Dermed svekkes den demokratiske kontrollen over utviklingen i byen. Venstre mener at Stortinget må endre plan- og bygningsloven slik at kommuneplanen ikke lenger er juridisk bindende og makten kan gis tilbake til lokale folkevalgte.

Ingeborg Briseid Kraft


Leder i Nordre Aker Venstre, og nestleder i Nordre Aker Bydelsutvalg

LES MER:

For første gang vil kommunen lage en helhetlig plan for området. Men foreløpig er den hemmelig

Ingeborg Briseid Kraft: «Latterlig at det lages en helhetlig plan for Nydalen nå»

Sirin Hellevin Stav: «Kunne selv sørget for en helhetlig plan for Nydalen, for lenge siden»

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...