«Derfor bør du ikke la barnet ditt dra på fest til Sognsvann»

Også i år meldes det om fest ved Sognsvann ved skolestart, og igjen advarer politiet foredre mot å sende barna sine hit. Foto: Kristin Tufte Haga
KRONIKK: Noen ganger er det å være den kjipeste forelderen i klassen det beste du kan gjøre for barnet ditt.
Publisert: 23.08.2018 kl 12:54
Sist oppdatert: 23.08.2018 kl 13:44
Onsdag 22. august refererte Nordre Aker Budstikke politiet, som oppfordret foreldre til å holde barna sine unna helgas ungdomsfest på Sognsvann. Når politiet er såpass tydelige i sine råd, er det gode grunner til å lytte.
Verdens viktigste jobb
Å være mamma eller pappa er verdens viktigste – og kanskje vanskeligste jobb. Vi setter grenser, men prøver ikke være for strenge. Vi gir barna frihet, men ikke uten rammer. Overgangen fra ungdom til voksen innebærer at holdningene og livsstilen til ungdom utvikler seg. Mange er nysgjerrige på alkohol og ser på det å drikke som en naturlig del av å bli voksen.
Som forelder kan det være krevende å finne ut hvordan man skal manøvrere rollen disse årene. Hvor mye skal tenåringen få lov til å være med på? Når skal de komme hjem på kvelden? Hvilke regler skal vi sette for alkohol? Og hører de i det hele tatt på meg som mor eller far?
Vær kjip
Det korte – og gledelige, svaret på det, er JA. Forskning viser at når det kommer til alkohol, hører ungdom mest på foreldrene sine. I familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende. Ungdom som får smake hjemme eller som møter aksept hjemme for å drikke alkohol, drikker mer og oftere enn jevnaldrende venner.
Sett grenser
Grenser er like viktig i ungdomstiden som i resten av barndommen, kanskje enda viktigere. Klare grenser skaper trygghet og forutsigbarhet i en ungdomstid som for mange kan være preget av usikkerhet. Klare grenser hjelper også ungdom til å stå imot gruppepress. Det kan være godt å kunne bruke en kjip mor eller far som «unnskyldning» for å si nei til alkohol, eller la være å gå på en fest som høres stor og skummel ut. Til tross for protester og motstand mot «teite regler», viser undersøkelser at ungdom selv ønsker tydelige regler hjemmefra. For dem oppfattes ofte det å være kjip som å være kjærlig.
Snakk om alkohol
I tillegg til tydelige regler bør foreldre har en dialog med ungdommene sine om alkohol. Ungdom trenger å få snakket om alkoholen og rusen som mange er så nysgjerrig på, og fortelle om det de opplever utenfor hjemmets fire vegger. Det er viktig å forberede ungdom på alkoholens positive og negative sider, og drikkepresset de kanskje vil møte på ungdomsskoleavslutningen eller festene i forbindelse med nytt skoleår. Samtaler om alkohol er også viktig for å vise at du som foreldre er der den dagen det ble litt for mye alkohol og det skjedde noe dumt i fylla som barnet trenger hjelp til å bearbeide.
Vær kjip og kjærlig

Politiet vil være tilstede ved Sognsvann for å hindre at det blir en stor skogsfest. Foto: Ungdomsavsnittet, Majorstuen politistasjon
I Nordre Aker Budstikke oppfordrer politiet foreldre til å være tett på. Vær nysgjerrig på hvor ungdommen skal og hvem de er sammen med. Hent barna når de er sent ute om kvelden og lag nattmat og gi dem mulighet til å fortelle om det de har opplevd når de kryper opp i sofaen hjemme. Det er gode råd.
For mange foreldre er bekymringer og våkenetter en del av det å ha en ungdom i hus. Det kan vi ikke ta bort. Men samtaler om alkohol og tydelige grenser kan gi barnet trygghet og stabilitet i en usikker tid. Ungdom trenger en forelder, ikke en kompis. Våg å være kjip. Noen ganger det faktisk det beste du kan gjøre for barnet ditt.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!