Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Det er alvorlig at mange elever kjeder seg på skolen

Dag Gaute Gaasemyr og May-Brith Døssland (t.h.) etter at Nordre Aker Venstre arrangerte strandrydding langs Akerselva. Kathrine Nitter, også hun fra Nordre Aker Venstre, i midten. Foto: PRIVAT

MENINGER: En skole som gir elevene flere valgmuligheter enn i dag er en skole som tar elevene på alvor, skriver Dag Gaute Gaasemyr og May-Brith Døssland i Nordre Aker Venstre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2017 kl 10:24

Helt siden 1889, da obligatorisk 7-årig folkeskole ble innført her til lands, har skole vært en av Venstres viktigste saker. Skolen er viktig for at alle barn skal få like muligheter til å utvikle sine evner, og fordi denne institusjonen er sosialt utjevnende. Den gir både direktørdatteren og arbeidersønnen tilgang til kunnskap på like vilkår. Å gi alle mulighet til å ta utdanning uavhengig av sosial bakgrunn er viktig for å at alle skal få mulighet til å lykkes i livet, og for at Norge skal bli et kunnskapssamfunn. Å utvikle sine evner og anlegg er viktig for å leve et godt liv og føle seg som en fullverdig borger.

Samtidig er det viktig med tidlig innsats for å fange opp elever med lærevansker. Venstre ønsker god tilgang til logoped, helsesøster, spesialpedagogisk og psykologisk kompetanse ved hver enkelt skole, og at spesialpedagogiske ressurser settes inn i skoleløpet for elever med lærevansker så tidlig som mulig. Slik vil også elever med spesielle behov bli sett og få den hjelpen de trenger i skolehverdagen.

Venstre ønsker en skolepolitikk som satser på læreren og den enkelte elev. Derfor er det viktig å sørge for at lærerne har nødvendig kompetanse til å kunne gi barn og unge det kunnskapsgrunnlaget som kreves for å ta utdanning og bli aktive samfunnsborgere. Et femårig utdanningsløp med mastergrad vil også kunne øke den sosiale statusen og lønnsnivået for læreryrket. Da vil flere unge kunne bli mer motivert til å velge en karrierevei som lærer. I tillegg kan det være positivt å trekke andre yrkesgrupper til skolen. Manglende rekruttering til studier innen realfag og teknologi gjør at Norge kan mangle verdifull kompetanse innenfor disse fagene om noen år. For eksempel kan flere ingeniører i skolen gjøre det mer interessant for barn og unge å lære matematikk og naturfag.

En skole som gir elevene flere valgmuligheter enn i dag er en skole som tar elevene på alvor. Det er alvorlig når undersøkelser viser at mange elever kjeder seg på skolen, og at de får lite faglig utbytte av undervisningen. Hvis de fikk mulighet til å velge flere fag etter interesser, enten det er håndverk, kunst eller idrett, gjerne allerede på barnetrinnet, vil elevene føle seg sett og utvikle ferdigheter innenfor fag de har lyst til å satse på. Valgfagene bør derfor styrkes i grunnskolen, og gi elevene mulighet til å velge flere fremmedspråk.

Det er også viktig å se på løsninger som kan forebygge frafall i den videregående skolen. Venstre foreslår i sitt partiprogram å gjøre fagutdanningene mer praksisnære, blant annet gjøre det lettere å kombinere teori og praksis ved de yrkesfaglige studieretningene, og gi elever som ikke fullfører fagutdanning formalkompetanse i form av et kompetansebevis. Derfor er en god skolepolitikk viktig for å gi alle en best mulig start i livet. Og det støtter Nordre Aker Venstre.


Dag Gaute Gaasemyr
Nestleder Nordre Aker Venstre

May-Brith Døssland
Gruppeleder Nordre Aker Venstre

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...