Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Jeg er imponert over langsiktigheten til utvikleren, som eier stort sett hele området»

Nydalen og Akerselva. Foto: PRIVAT

KOMMENTAR: - Langsiktigheten viser et langt større engasjement enn til neste kvartalsvise resultat, og det er gjort en rekke grep i Nydalen som bekrefter at Avantor har klart å ha flere tanker i hodet samtidig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2019 kl 20:13

Gjennom min nyhetsfeed har jeg tilgang til både Nordre Aker budstikke og Vårt Oslo. Den siste tiden har jeg derfor lest kritikken mot Nydalens utvikling generelt, og mot ansvarlig utvikler, Avantor, spesielt.

Den ene artikkelen har tittelen; «Få steder har mangelen på politisk ledelse i byutviklingen vært så tydelig som i Nydalen» skrevet som en kronikk av nestleder i bydelsutvalget i Nordre Aker, Ingeborg Briseid Kraft.

Den andre artikkelen er skrevet av Anders Høilund og har tittelen «Blir høyhuset vedtatt skal vi ikke bare rasle med lenkene. Da lenker vi oss fast...», sier lederen for Akerselvas venner som refererer til demonstrasjonen avholdt av Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas venner på broen over mot Gullhaug Torg, de aksjonerer mot Avantors planlagte høyhus på Gullhaug Torg.

Prosjektet er et Futurebuilt-prosjekt av Oslo kommune, det betyr at det stilles strenge krav til byggets miljøprofil, arkitektonisk kvalitet og grad av innovasjon. Videre er det planlagt for materialbruk med lavt klimagassutslipp, energieffektivt høyhus tett til et kollektivknutepunkt, noe som gir ambisjoner om en halvering av klimagassutslipp referert til et mer tradisjonelt kontorbygg og hvor fokus er mer på kortsiktig lønnsomhet.

Mine fagområder er ikke først og fremst knyttet til elver og vassdrag, men jeg har gjennom de siste 20 årene jobbet mye med bærekraftige bygg og byer, og har god kjennskap til Oslos klima- og energistrategi, kommuneplanen, og ikke minst har jeg god oversikt over de ulike utviklingsprosjektene i Oslo kommune.


Jeg har også finlest masterplanen Nydalen+ i forbindelse med arbeidet vi gjør med musikkfestivalen «Under the bridge» som avholdes hver sommer under broen i Nydalen, dette som et ledd i å skape liv mellom byggene basert på det smarte, det trygge og det grønne.

Roar Smelhus fra tidligere anledning. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Som aktiv bransjeaktør innenfor BAE-næringen har jeg fulgt Nydalens transformasjon og utvikling siden starten av 1990 årene og frem til i dag. Selv om jeg ikke er noen ekspert på elver og vassdrag, har jeg i aller høyeste grad et nært forhold til Akerselva og Nydalen, en elv som har vært en del av mitt liv siden jeg som liten gutt bygget hytte på Øya midt i Akerselva, ved det som i dag er Akerselva sykehjem.

Vi stod på stumpeski i bakkene overfor gamle Idun fabrikker, og vi lekte ved møllene på Bjølsen Valsemølle. I ungdommen badet vi på Stilla og i Brekkedammen, og i voksen alder ble det studier på BI, det urbane livet mellom byggene i Nydalen, og ikke minst turene langs Akerselva fra Maridalsvannet til Bjørvika.

Den måten Avantor har jobbet med åpningen av Akerselva står det respekt av, her finnes det få tilfeldigheter i vannets vei mellom byggene, de grønne lungene og de ulike broene gjennom bydelen. Jeg bruker Nydalen så ofte jeg kan, og som oftest bruker vi områdene nært til Akerselva.


«Selv om Avantor hevder at deres masterplan bidrar til Oslos visjon om en smart, trygg og grønn by, må vi ikke la oss lure til å tro noe annet enn at private utbyggeres eneste mål er å tjene mest mulig penger,» skriver nestlederen i bydelsutvalget i Nordre Aker, Ingeborg Kraft Briseid.

Det refereres vel her til det som på fagspråket omtales for entreprenørpolitisk vekststrategi eller zombie- urbanisme. Videre skriver hun «...at det er nettopp derfor vi trenger politikken i byutviklingen...Noen må ta ansvar for å ivareta innbyggernes behov for grønne lunger, ikke kommersielle møteplasser, anlegg for kultur og idrett, gangforbindelser, sykkel- og kollektivfelt. Vi kan ikke forvente at Avantor skal ta slike ansvar, det er politikernes oppgave», videre i følge venstrepolitikeren.

Jeg er grunnleggende enig i at demokratiske prosesser er nødvendig i en god byutvikling, men jeg er ikke enig hennes konklusjoner om at Avantor kun tenker kortsiktig profitt i Nydalen. Som eier av en hel bydel, vil de ikke lykkes om det er deres eneste fokus forståelig nok.

For meg som jobber med bærekraft, er det viktig å kunne spille på alle tre dimensjoner av begrepet, noe jeg også synes Avantor mestrer. Hvis et sosialt ansvar materialiserer seg, og skaper bedre lønnsomhet, fungerer dynamikken i det som var tanken med bærekraft begrepet, tenker jeg.

Konklusjonen på artikkelen fremgår av tittelen, altså er den en kritikk av byutviklingen i Nydalen som tydelig mangler en politisk ledelse. Implisitt mener artikkelforfatteren at byutviklingen har feilet, og at det er bygget så tett at det blant annet ikke er plass til nødvendig infrastruktur.


Kritikken fortsetter, og det er her jeg mener den feiler. Jeg ser annerledes på det, nemlig at det er fantastisk å oppnå det resultatet vi ser i Nydalen i dag, nesten uavhengig politisk ledelse eller ikke. Hvis det er riktig som artikkelforfatteren sier, at det har manglet politisk ledelse, sier det mye om at Avantor som utvikler har tatt ansvar som går langt utover det en kan forvente av en kommersiell eiendomsutvikler.

Jeg mener at det er gjort en rekke grep i Nydalen som bekrefter at Avantor har klart å ha flere tanker i hodet samtidig, og jeg er imponert over langsiktigheten til utvikleren, som eier stort sett hele området. Det viser et langt større engasjement enn til neste kvartalsvise resultat.

At politisk ledelse har manglet blir vel uansett feil, Avantor har bygget næring basert på kommunedelplan av 1990. I denne var første fase av Nydalen utviklingen et svar på en transformasjon fra industri til næring, og det neste nå er en videreføring og utvikling til mer bolig og en større grad av «mix use» mellom de ulike grepene for å skape et helhetlig tilbud 24/7.

I dag ser vi et stadig større bevissthetsnivå blant utviklere når det kommer til temaet bærekraftig bygg og by, og mitt inntrykk er at Avantor har vært en av de eiendomsutviklere som har vist kompetanse på dette tema lenge før det ble mer utbredt som i dag.

Et transformasjonsprosjekt som Nydalen krever en langsiktighet og en tålmodighet uten sidestykke.


Jeg tror artikkelforfatteren undervurderer eiendomsutviklere generelt og Avantor spesielt når det påpekes at deres eneste mål er å tjene penger i det korte bildet. Mitt inntrykk av Avantor er at de har som mål å oppnå en bærekraftig byutvikling, og jeg vet de har lykkes godt på de miljømessige og økonomiske sidene ved den bærekraftige byutviklingen, men at de har større ambisjoner når det gjelder de sosiale sidene.

Dette er imidlertid noe jeg ser de fokuserer stadig mer, og det lover godt for Nydalen. Jeg tror ingen av artikkelforfatterne har lest godt nok igjennom masterplanen Nydalen+, mye av kritikken de kommer med, mener jeg planen allerede har besvart ganske så overbevisende.

Når det gjelder måten Avantor har åpnet Akerselva, samt gitt den liv langs stien som går fra Maridalsvannet til Bjørvika og gjennom Gullhaug Torg, kan jeg ikke forstå kritikken fra aktivistene.

Jeg forstår at byggeavstand til elva er deres markagrense, men sett i lys av helheten rundt en bærekraftig byutvikling som Avantor har og vil gjennomføre, synes jeg trusselen om å lenke seg fast er barnslig.

Så vidt meg bekjent, viser det seg imidlertid at noe av kritikken er dels er berettiget. Bygget vil ligge nærmere elven enn den uskrevne 20- metersregelen. Det vil også delvis dekke en av de få gjenværende kulvertene. Men noe av kritikken er uberettiget. Høyhuset vil stå seks meter over den 12 meter brede kulverten, og det er fullt mulig å gjenåpne Akerselva, men det vil kreve at Riksteateret, som i dag dekker elven ovenfor dette området, rives. Det er antagelig ikke særlig aktuelt.

Men kritikerne har rett i at bygget vil ha noen negative miljøkonsekvenser. Jeg tror imidlertid at det gode her bør vike for noe som er enda bedre. De positive ringvirkningene dette uvanlig miljøvennlige forbildeprosjektet vil ha både for Nydalen og for fremtidige prosjekter i byen mener jeg bør veie tyngst. Det vil være et stort tilbakeslag for mer klima- og miljøvennlig eiendomsutvikling både for Oslo og hele landet, samt et tragisk paradoks dersom dette uvanlig gode miljøtiltaket blir stanset- av miljøhensyn.

Nydalen blir en kompakt og bærekraftig bydel.

Jeg tror på tillit og samarbeid, og at man gjennom god kommunikasjon finner kompromisser til det beste for både Nydalen, Akerselva, byggene og området som en helhet. La oss ta den diskusjonen, også håper jeg vi finner en løsning vi kan være stolt over i 2019, året der byen vår er Europeisk miljøhovedstad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...