Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar om syklister og turgåere:

«Det er merkelig at normal oppførsel og folkeskikk forsvinner helt»

Det er helt sikkert mange som har dårlig erfaring med syklister i marka, men jeg synes likevel det er merkelig at normal oppførsel og folkeskikk forsvinner helt hos enkelte idet de møter noen som rett og slett bare sykler, skriver Lars E. Jørgensen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ILLUSTRASJONSFOTO)

Det er ingen tvil om at mange syklister oppfører seg dårlig, sykler for fort og viser for lite hensyn både til andre mennesker og naturen. Noen syklister ødelegger for mange andre, men det gjelder også en del turgåere. Det har jeg dessverre erfart nå, skriver Lars E. Jørgensen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2015 kl 23:02

Det har blitt sagt og skrevet mye om konfliktene mellom syklister og turgåere i Nordmarka og andre steder. Jeg har likevel lyst til å dele min litt spesielle opplevelse med andre. Det er høysesong for temaet nå og jeg håper en påminnelse kan hjelpe på et sammensatt problem.

Det er ingen tvil om at mange syklister oppfører seg dårlig, sykler for fort og viser for lite hensyn både til andre mennesker og naturen. Noen syklister ødelegger for mange andre, men det gjelder også en del turgåere. Det har jeg dessverre erfart nå.

En helg i mai skulle jeg sykle fra Maridalen til Bjørnholt og videre derfra. Jeg hadde syklet en liten stund på grusveien som begynner ved Hammeren da jeg så en mann og en kvinne et stykke foran meg. De gikk midt i veien, så jeg satte ned farten og brukte ringeklokka for å varsle.

Hun gikk først over på høyre side av veien, men så tilbake til venstre igjen idet jeg skulle passere. Jeg måtte bremse kraftig for ikke å treffe henne og det endte med at jeg stupte over styret og landet i veikanten med sykkelen over meg. Landingen var hard og jeg fikk vondt i brystet og kneet, men det virket greit der og da.

Da begynte mannen å si høyt og tydelig at hun ikke skulle beklage noe som helst og at alt var min skyld

Hun kom bort til meg mens jeg lå på bakken, beklaget det som hadde skjedd og spurte om det hadde gått bra med meg. Da begynte mannen å si høyt og tydelig at hun ikke skulle beklage noe som helst og at alt var min skyld. Hun spurte meg igjen om hvordan jeg hadde det, og han fortsatte å si at hun ikke skulle beklage noe som helst.

Jeg oppfattet tydelig at det var viktigere for han å ikke beklage noe til meg som syklist enn å finne ut om jeg var skadet eller ikke. Deretter ville han at de raskt skulle gå videre, og det gjorde de.

LES OGSÅ: Kommentar: «Egentlig var det sykkelen som kom først»

Jeg ville snakke litt med den mannlige turgåeren om det jeg mente var svært dårlig oppførsel, så vi møttes igjen lengre inn i marka litt senere. Jeg fikk sagt det jeg hadde behov for å si om hans spesielle uttalelser og hennes omtanke, og at i en slik situasjon er spørsmålet om personskade viktigere enn spørsmålet om skyld.

Han sa at han ikke hadde sett noe av selve ulykken før jeg lå på bakken, så han hadde tydeligvis bare antatt at jeg syklet for fort

Han sa at han ikke hadde sett noe av selve ulykken før jeg lå på bakken, så han hadde tydeligvis bare antatt at jeg syklet for fort. Hun bekreftet at farten ikke hadde vært høy. Det ble ikke sagt mer etter det og vi fortsatte hver vår tur.

Jeg fikk etterhvert så vondt i brystet (p.g.a ribbeinsbrist) at jeg måtte snu. I den bratteste bakken tilbake fra Bjørnholt gjorde ubehaget i brystet og humpene i veien at farten var veldig lav, men ikke engang det var nok for en annen turgåer som ristet demonstrativt på hodet og himlet med øyne over «villmannsyklingen». Etter det syntes jeg at hele turen bare var tragikomisk.

Etter det syntes jeg at hele turen bare var tragikomisk

Det var usikkerhet idet jeg skulle passere de to turgåerne som gjorde at det endte med en ulykke, ikke høy fart eller råsykling. Den hoderistende mannen i bakken har jeg ikke tenkt å kommentere nærmere.

Det er helt sikkert mange som har dårlig erfaring med syklister i marka, men jeg synes likevel det er merkelig at normal oppførsel og folkeskikk forsvinner helt hos enkelte idet de møter noen som rett og slett bare sykler.

Trafikken i marka gjenspeiler vel trafikken andre steder. Noen ødelegger for mange andre, men de aller fleste oppfører seg veldig bra. Akkurat den helgen behøvde jeg ikke å sykle som en villmann for å få kjeft og stygge blikk. Det var nok bare å sykle normalt, senke farten og vise hensyn.

God tur!

Lars E. Jørgensen
Trosterud, bruker av Oslomarka

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...