Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

– Du dør bare en gang

Christine Otterstad. Foto: MONA NORDØY

KOMMENTAR: Selv levde jeg stort sett for helger, ferier, og «bare ungene blir større», «bare vi får bedre råd», «bare jeg kommer meg igjennom denne vinteren nå så...», «bare jeg får den nye jobben…».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2017 kl 20:11

Moren min og jeg var erteris. Vi var på mange måter veldig like. Vi hadde den samme humoren og vi hadde et ganske likt syn på livet sånn generelt. Jeg håper inderlig at jeg får et like godt forhold til min datter når hun blir voksen.

Moren min levde ofte i fremtiden. Eller kanskje ikke levde, men hun gledet seg ofte til fremtiden. Spesielt til hun skulle bli pensjonist. Ikke misforstå, å ha noe å glede seg til er kjempeviktig.

Bare hun ble pensjonist så skulle hun virkelig begynne å leve livet. Da skulle hun virkelig begynne å kose seg. Da skulle hun endelig nyte livet.

Hun ventet litt med livet – for det beste skulle jo snart komme.

Hun døde av kreft tre år før hun ble pensjonist.


Jeg ble slått til bakken da moren min døde. Mye på grunn av den smerten det er å miste en man elsker høyt- og mye av det sjokket det er å finne ut at ingen er udødelig. Selv ikke ens egen mor. Når hun bare kan dø sånn uten videre, så kan jo jeg det også.

Min vakre mor med sitt første barnebarn. Stoltere går det neppe an å bli. Foto: PRIVAT

Likevel, den tiden som kom etter at jeg mistet moren min, reddet på mange måter mitt liv. Det føles i hvert fall sånn i dag.

Jeg fikk en ny holdning til livet generelt. Jeg tok en time out og tok en titt på meg og livet mitt. Levde jeg nå – eller levde jeg i fremtiden?

Svaret var at jeg levde stort sett for helger, ferier, og «bare ungene blir større», bare vi får bedre råd», «bare jeg kommer meg igjennom denne vinteren nå så….» «bare jeg får den nye jobben…»


Det kjente og kjære ordtaket: «Du lever bare en gang», stemmer egentlig ikke helt. Du dør bare en gang, men du lever hele tiden. Hver dag – om og om igjen. Hver dag, når du våkner opp om morgenen, så lever du. På nytt og på nytt.

Du lever hele tiden – men du dør bare én gang.

Jeg er ikke rik på penger. Jeg jobber mye i perioder. Jeg har barn som har utfordringer som alle andre. Jeg syntes vinteren er i overkant mørk og lang. Jeg skulle ønske hverdagen til tider kunne vært en smule mer glamorøs og spennende.

Men vet du hva? Livet kan være så kort. Derfor kan det være bortkastet å kun leve i fremtiden, selv om barna er små og økonomien er dårlig.

Fordi det eneste vi vet helt sikkert er akkurat dette øyeblikket. Vi vet aldri helt sikkert hva morgendagen bringer. Det eneste vi vet er at vi skal dø – og at vi lever til vi dør. Det er opp til deg hva du ønsker å gjøre med ditt liv og din tid.


Det er opp til deg hvilken innstilling du ønsker å takle strenge vintre, huslån og forkjølete småtroll med. Men ikke glem at det er dette som er livet. Vi lever dagene om og om igjen – så sørg for å gjøre det aller beste ut av det. Det er opp til deg. Det er dine dager. Det er din nåtid.

Hva om nåtiden fikk hovedrollen i livet ditt? Hva om i dag er det du gleder deg til? Da vil du kanskje opppdage at du får et rikt og spennende liv selv om sjefen er sur og vinteren er lang.

Vi dør bare én gang – men vi lever om og om igjen – hver dag.

Til mamma; på gjensyn.

Christine Otterstad jobber som forfatter, mental trener, blogger og foredragsholder. Christine kom nylig med boka «Historien om Maria – en bok om å gi barn og ungdom mental styrke» som er en bok om mental trening. Dette innlegget er tidligere publisert på bloggen til Christine, da moren døde.


LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...