Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Du skal ikke gi opp, men du kan selge de bærene du har»

Psykolog Arne-Egil Skaun Knutsen. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/PRIVAT

PSYKOLOGEN: – Petter Stordalen er en inspirerende, morsom og praktisk type. Flink til å tjene penger, skaper mange arbeidsplasser, og han solgte de bærene han hadde.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2018 kl 15:04

Petter Stordalen tør også å ta risiko. Han skal ha åtte milliarder i gjeld og flere tusen hotellrom under bygging.

Jeg kjenner han kun gjennom media. Han er etter min mening en legandarisk type. Jeg er imponert over hans ukuelige pågangsmot.

En av historiene som lever rundt Stordalen, er den om å selge de bærene man har. Stordalen begynte sin karriere med å selge jordbær på torget i Porsgrunn. Han klaget til sin far over forholdene, ha syntes de andre hadde bedre salgsboder og bedre bær enn han selv, Stordalen solgte bær fra et enkelt bord.

En kveld kom faren inn til han på soverommet og sa: Du må selge de bærene du har, det er de eneste bærene du har å selge!

Jeg arbeider blant annet med å støtte mennesker med å mestre press. Kanskje nærlingslivsledere i hardt arbeid, eller for mennesker som har opplevd alvorlige traumer eller strever med kroniske sykdommer.


Jeg kaller konseptet mitt for «Pressmestring». Min erfaring er at flere mennesker som strever med intens slitenhet, angst og - eller - depresjoner, kanskje i forbindelse med kronisk sykdom eller som ettervirkning etter alvorlige traumer, ønsker å bevise slitenheten og angsten og tristheten feil.

De gyver på livet som om ingenting skulle ha skjedd.

Mitt poeng er så absolutt ikke at man skal gi opp, men mitt poeng er at «man skal selge de bærene man har». Man skal ta utgangspunkt i seg selv, kjenne etter hva man tåler, akseptere at man kanskje tåler mindre eller andre ting enn før, og legge ivei på sin nye og helt egenlagde vei.

En vei som handler om at smart arbeid slår hardt arbeid, og som handler om at sammen er sterkere enn alene. En vei som handler om å lage seg et så godt liv som mulig i den situasjonen man faktisk er i.

Ta utgangspunkt i deg selv, ikke i alle andre.


Jeg er lei for at du strever, men du må ta utgangspunkt i deg selv. Du er den eneste som til enhver tid vet hva du liker og du er den eneste som kan kjenne hva du tåler.

For den friske og fremadstormende næringslivslederen handler pressmestring om å få til gode prestasjoner over tid, uten å bli sliten. For den som strever i forbindelse med sykdommer eller traumer handler pressmestring også om å få til gode prestasjoner over tid, uten å bli sliten.

For en som eksempelsvis er midt i en cellegift og strålebehandling, eller for en som strever med noen hundre søvnløse netter, eller harde depresjoner etter en dramatisk skilsmisse, etter vold eller overgrep, så kan det å skifte på sengetøy være en prestasjon på like olympisk nivå som det er for en topptrent skiløper å vinne femmila på ski.

Noen ganger er prestasjonen som er optimal den aktuelle dagen, kanskje ikke å skifte sengetøy, men å bare hvile.

Noen som har vært syke eller har opplevd vanskelige ting fortsetter på samme nivå som før. Det kan være bra for de og det kan være inspirerende nok. Mitt poeng er at en annen person er ikke deg.


Ta utgangspunkt i deg selv, du er den eneste som kjenner hva du liker og tåler.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog, Nordre Aker

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsens spalte i Nordre Aker Budstikke her:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...