Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Eldre 1–0 Regjeringen»

Illustrasjon av det nye Tåsenhjemmet, som skal stå ferdig i 2020. Foto: OMSORGSBYGG OSLO KF

KOMMENTAR: Det nye Tåsenhjemmet ville ikke vært mulig om regjeringen og Norges nye eldreminister hadde fått viljen sin.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2018 kl 16:36

Høyre, Frp og Venstre skriver i regjeringsplattformen at de vil avvikle den statlige støtteordningen for rehabilitering og modernisering av sykehjemsplasser og omsorgsboliger. En ordning som Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen innførte for ti år siden.

Nå har Jonas Gahr Støre, sammen med resten av opposisjonen, sikret flertall på Stortinget mot regjeringens kuttplaner. Dermed har Støre avverget det som så ut til å bli et kutt på hele 3,5 milliarder kroner de neste ti årene i Oslos eldreomsorg.

Kunne rammet Tåsenhjemmet

På Tåsen skal byrådet og Oslo kommune bygge det nye Tåsenhjemmet. Det blir en spydspiss for fremtidens sykehjem og er mulig takket være bidrag fra den statlige støtteordningen. Tåsenhjemmet skal også bli en integrert del av nabolaget, blant annet gjennom tilbud som kafé og frisør. Med nye teknologi blir Tåsenhjemmet Norges mest miljøvennlige sykehjem.

MER OM TÅSENHJEMMET: Slik blir «verdens mest miljøvennlige» sykehjem på Tåsen

Ny sykehjemsstandard

Nye Tåsenhjemmet. Foto: OMSORGSBYGG OSLO KF


Det nye Tåsenhjemmet er en del av den store reformen av Oslos eldreomsorg som Arbeiderpartiet gikk til valg på i 2015 og som byrådet nå gjennomfører.

Reformen tar Oslo vekk fra det som har blitt beskrevet som en stoppeklokke- og institusjonsbasert eldreomsorg til en trygg og aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv. Ikke bare får eldre å bo hjemme lenger fordi vi i løpet av 2019 vil ha ansatt 500 flere medarbeidere i hjemmetjenesten i Oslo. Vi tredobler også antallet nye Omsorg+-boliger og oppgraderer sykehjem etter sykehjem.

Oppgraderingen gir Oslo en ny sykehjemstandard som inkluderer enerom med eget bad, mulighet for samboerrom og tilbud som sansehager, treningsrom, sparom, frisør, dagligvarebutikk, bar, fotpleier og tannklinikk. Det blir et fantastisk løft ettersom mange sykehjem er bygget etter gammel institusjonstankegang. Med lange korridorer, trange rom, felles bad, dunkel belysning og fellesrom som mer likner kommunens dårligste møterom enn en stue i et vanlig norsk hjem.

En moderat eiendomsskatt i kombinasjon med statlig rehabiliteringsstøtte gjør byrådets eldrereform mulig i praksis.

LES OGSÅ: Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven

Er ministerposten viktigere enn politikken?

Byråd for Eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: OSLO KOMMUNE / STURLASON

Jeg synes det er modig av statsminister Erna Solberg å utvide regjeringen med en ekstra stilling, en egen eldreminister, samtidig som regjeringen foreslår milliardkutt i eldreomsorgen. Det kan virke som ministerposten er viktigere for regjeringen enn politikken som den nye statsråden skal føre.

Som Oslos eldrebyråd, er jeg stolt over å ha en partileder som har stått opp for byens eldre og nå sørger for at sykehjemsoppgraderingen i Oslo og resten av landet får fortsette med fullt trykk.

Tone Tellevik Dahl (Ap),
Eldrebyråd i Oslo


Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Deler ut gratis grus og brodder til eldre: Dette er mye billigere enn et hoftebrudd

Ruter aldersvennlig transport henter deg på døra, og kjører deg dit du skal for en vanlig honnørbillett

Det nye Seniorhuset på Tåsen: I dette huset snakker leiligheten til beboerne


Søker lyttevenner til skolen: Har du lyst til å bidra i nærmiljøet, skape leselyst hos barn og få et vennskap på kjøpet?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...