Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

Eldre serveres kald mat: – Det er deprimerende

Dagfinn Norum, her fotografert i sin tidligere leilighet i omsorgsboligen på Myrer. – Smøret smelter ofte ikke i lørdagsgrøten, kunne han fortelle i fjor. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

Han ble servert pizza som var frossen i omsorgsboligen. – Jeg tok den med på rommet jeg, og tinte den i mikrobølgeovnen jeg har der!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2016 kl 12:05

Nordre Aker Budstikke hadde en artikkel for en tid tilbake om middagsmat­, og temperaturen på maten servert på Myrer Omsorgsboliger. Til beboerne i åttende etasje.

Smørøyet på lørdags­risengrøten nektet å smelte. Lunken var middagen oftest de andre dagene også!

En av «gjestene» og beboerne, ­den 84­-årige pensjonerte lærer Dagfinn – også min bror – førte litt statistikk i sin kalender og meddelte sitt «kjølige» resultat både til personalet og senere i lokalavisa. Det hjalp.

LES SAKEN: Dagfinn: – Smørøyet smelter ikke i lørdagsgrøten

Men så flyttet Dagfinn inn i en litt større leilighet, to etasjer høyere opp. Til 10. etasje, og med nytt spisested. Nemlig ned til kantinen i første etasje. For der spiser 10. etasjebeboerne.


Lunken middag er rutine igjen. Nå er den gamle hederslæreren – en virkelig Bård Skolemester – ikke kresen. Men han spiser sammen med rundt femogtyve andre også. Han forteller meg at det er andre også som kunne tenke seg mer varm mat, men de kvier seg for å si fra.

Slik er den «gamle skole».

– Det er bare du som klager, fikk Dagfinn høre.

Hva når dagens yngre strømmer på, de vil nok kunne vite å markere kraftig.

Maten der Dagfinn bor blir levert i isolerte containere. Den ankommer etter sigende med 60 graders varme. Det er det bestemte og korrekte.


– Da er alt i orden – ingen grunn til å syte eller klage.

Det var det beboerne fikk høre.

Det kan også nevnes en lørdag, da beboerne fikk en pizzabit, som tilegg til lørdagsgrøten. Pizzaen var faktisk frossen.

– Jeg tok den med på rommet, og tinte den i mikrobølgeovnen jeg har der, fortalte Dagfinn.

Offentlig har det vært stor oppmerksomhet omkring matstellet til eldre både i hjemmesykepleien og på institusjon de siste årene. Vi får høre at den skal være næringsrik mat, pent anrettet, appetitlig, velsmakende, god temperatur og så videre.


Slik at også eldre skal kunne glede seg til måltiden, og ikke bli eksempelsvis underernært. Mange er småspiste og kan fort komme i underskudd.

Men som Dagfinn sier, med egenironi:

– Vi er jo bare noen gamlinger, som snart kommer i «tåka» og blir borte. Det er ikke så farlig.­­­

Det som av ledelsen ble oppfattet som utidige «klager» fikk etterspill. En overordnet kom ned på rommet og ga skarpt og kontant uttrykk for at dette måtte være slutt.

Kjøkkenansatte hadde motklager, var lei, og kunne kanskje slutte! Dette måtte man ikke ha noe av.


Da jeg besøkte min bror Dagfinn, og fikk høre om hvordan situasjonen hadde blitt etter at han begynte å spise i første etasje, gikk det kaldt nedover rygger på meg. Med alle kjente historier om «varslere» som blir overkjørt og neglisjert – kom tristheten snikende.

Det er deprimerende.

Hva med i stedet: «Takk for at dere sier i fra! Vi søker om tallerkenvarmere til institusjonen – så får vi se om det hjelper. Vi finner ut av dette.»

LES OGSÅ: Bydelens svar på kald mat-kritikken i fjor høst: – Vi tilstreber individuelle tilpasninger

Hvis Raymond fortsatt skal ha stor bil med privatsjåfør – det er dyrt – kan vi lage en pårørende­kronerulling? Eller ansette en til i disse arbeidsløshetstider?

Jeg har vært lege i Groruddalen i femogtyve år. Tidsskrift for Den Norske Legeforening hadde en megetsigende overskrift i fjor: «Økende selvmordtendens blandt eldre. Gjør det noe?» (Ekstern lenke).

Per Arne Norum
Lege, og bror

LES FLERE MENINGER PÅ VÅRE DEBATTSIDER:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...