En internasjonal dugnad for fred og samarbeid

Gaute Gaasemyr oppfordrer ungdom til å bruke sommerferien på en internasjonal dugnad i Norge eller utlandet. Bildet er fra en dugnadsleir i Vardø i 2015. Foto: PRIVAT
KRONIKK: I 1920 skjedde det noe helt nytt og spesielt innen internasjonalt fredsarbeid. En gruppe mennesker fra ulike land møttes i landsbyen Esnes-en-Argonne i nærheten av Verdun i Frankrike, hvor et av de blodigste slagene under 1. verdenskrig fant sted. Målet var å gjenoppbygge sivilsamfunnet i landsbyen, og det ble reist midlertidige boliger for landsbybeboerne og ryddet åkerland.
Publisert: 08.02.2021 kl 13:11
Denne leiren markerte startskuddet for organisasjonen Service Civil International. Initiativtaker til prosjektet var den sveitsiske ingeniøren Pierre Ceresole(1879-1945). Han var pasifist og hadde sterk tro på at mennesker fra ulike nasjoner kunne møtes og gjøre et konstruktivt arbeid for å skape fred og forståelse seg imellom. Han stilte seg skeptisk til datidens rådende syn på fredsarbeid, nemlig at ledende representanter for ulike stater møttes og diskuterte betingelser for fred. Derfor tok han initiativ til ovennevnte prosjekt.
Den noe originale ideen om at folk møtes på tvers av nasjonalitet i et lokalsamfunn for å gjennomføre et prosjekt der over en viss tid spredte seg med tiden til flere andre land. Ideen om at mennesker møtes på tvers av nasjonalitet og religion for å bistå et lokalsamfunn med ulike prosjekter har kjennetegnet SCI siden. SCI har avdelinger i om lag 40 forskjellige land. I tillegg finnes i alt 80 partnerorganisasjoner over hele verden som samarbeider med SCI om dennes formål. Prosjektene som ligger til grunn for dugnadsleirene gjøres utelukkende på frivillig basis, og leirene arrangeres etter utvekslingsprinsippet. SCI har et langsiktig mål om å erstatte militærtjeneste med internasjonal siviltjeneste, og bygge en global fredskultur.
I Norge har denne bevegelsen fått sin utgave gjennom Internasjonal Dugnad, som ble stiftet i 1939. Samme år ble den første dugnadsleiren arrangert i Norge. Stedet var Mjølfjell nær Hardangervidda. Siden har foreninger og institusjoner over hele landet, fra Egersund i sør til Vardø i nord, fått bistand fra Internasjonal Dugnad. De siste årene har det som regel blitt arrangert 2-3 leirer pr. år i Norge. I utlandet er antallet svært varierende. Leirene foregår helst om sommeren, og varer gjerne 2-4 uker.
Enkelte leirprosjekter varer imidlertid opp til et år. Noen leirer har foregått som ledd i forbrødring mellom folkegrupper, ett eksempel er dugnadsleir med katolske og protestantiske ungdommer fra Nord-Irland i Norge på 1980-tallet. Antallet som reiser på dugnadsleir fra Norge har stort sett vært 5-10 personer de siste årene. Men som følge av dagens koronasituasjon ble det ikke arrangert dugnadsleirer i Norge i 2020. Det gjenstår å se om denne muligheten dukker opp i år.
En viktig årsak til at dugnadskulturen som SCI/ID representerer har holdt seg, er at leirene foregår i mindre lokalsamfunn. Tema for leirprosjektene er alt fra sosialt arbeid med barn til restaurering av kulturminner, og det kreves ingen spesielle forkunnskaper om temaet blant deltakerne. Interesse for temaet er som regel tilstrekkelig. En dugnadsleir er mer enn arbeid. Utflukter til nærliggende severdigheter, rollespill og workshop eller foredrag om temaer knyttet til fredsarbeid og konfliktløsning er eksempler på fritidsaktiviteter på leirene. Deltakerne på leirene blir svært sammensveiset ved å bo og arbeide sammen. Samarbeid med mennesker fra andre land stiller store krav til deg som person, men gir deg utrolig mye tilbake. Deltakerne oppnår solid kompetanse innenfor flerkulturell forståelse, sosialt ansvar og samarbeid.
Som tittelen på denne kronikken antyder, kan fredsarbeid sies å være en dugnad som krever felles innsats og forpliktelser. Men det er det verdt i en urolig verden hvor verdiene som uttrykker fred og solidaritet over landegrensene ikke kan tas for gitt. Der stridende parter i internasjonale konflikter sitter ved bordet og forhandler om betingelser for konfliktløsning, vil deltakere på dugnadsleirer i inn- og utland møtes i et lokalsamfunn for å gjøre samfunnsnyttig arbeid. Noe som gir gode forutsetninger for å bygge tillitt og forståelse mellom mennesker fra ulike nasjoner og med ulik livserfaring.
Service Civil International opplever til dels store utfordringer organisatorisk og økonomisk i dagens samfunn. Men det arbeides for å finne bærekraftige løsninger på disse. I dagens turbulente situasjon med covid19-viruset, som har gjort det vanskelig å opprettholde leiraktivitetene, har SCI til og med fått øynene opp for mulighetene for digitale aktiviteter. Eksempelvis workshops om fredsrelaterte temaer. Noe som etter hvert kan kombineres med de tradisjonelle aktivitetene til SCI.
For den som vil gjøre en innsats i et lokalmiljø og treffe mennesker av ulik nasjonalitet, er deltakelse på dugnadsleir en unik erfaring. Eksempelvis rydding av strender i Vardø for plastavfall, sosialt arbeid for barn i Vietnam eller bistand ved arkeologisk utgravning i Portugal. Leirene gir deltakerne følelsen av å være aktører i en internasjonal dugnad for fred mellom verdens land og folk. Forhåpentligvis vil SCI kunne være en viktig bidragsyter til fredsarbeid og internasjonalt samarbeid også i framtiden.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!