Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

En internasjonal dugnad for fred

Bildet er fra en dugnadsleir i Vardø som Dag Gaute Gaasemyr var leder for i 2015. Foto: PRIVAT

Fredsarbeid kan sies å være en dugnad som krever felles innsats og forpliktelser. Men det er det verdt i en stadig mer urolig verden hvor de verdiene som uttrykker fred og solidaritet over landegrensene ikke kan tas for gitt, skriver Dag Gauge Gaasemyr i denne kronikken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.07.2016 kl 11:53

I 1920 skjedde det noe helt nytt innenfor internasjonalt fredsarbeid. En gruppe mennesker fra ulike land møttes i landsbyen Esnes-en-Argonne i nærheten av Verdun i Frankrike, hvor et av de blodigste slagene under 1. verdenskrig fant sted. Målet var å gjenoppbygge sivilsamfunnet i landsbyen, og det ble reist midlertidige boliger for landsbybeboerne og ryddet åkerland.

Dag Gaute Gaasemyr, Kringsjå. Foto: PRIVAT

Initiativtaker til prosjektet var den sveitsiske ingeniøren Pierre Ceresole (1879-1945). Han var pasifist og hadde sterk tro på at mennesker fra ulike nasjoner kunne møtes og gjøre et konstruktivt arbeid for å skape fred og forståelse seg imellom. Han stilte seg skeptisk til datidens rådende syn på fredsarbeid, nemlig at ledende representanter for ulike stater møttes og diskuterte betingelser for fred.

Ceresole ønsket handlingsskapende tiltak som et ledd i fredsarbeid. Derfor tok han initiativ til ovennevnte prosjekt. Ideen om at mennesker møtes på tvers av nasjonalitet og religion for å bistå et lokalsamfunn med ulike prosjekter har kjennetegnet SCI siden. SCI har avdelinger i 40 forskjellige land. I tillegg finnes i alt 80 partnerorganisasjoner over hele verden som samarbeider med SCI om dennes formål.

Filosofien til SCI er at prosjektene som ligger til grunn for dugnadsleirene skal gjøres utelukkende på frivillig basis. Leirene arrangeres etter utvekslingsprinsippet. SCI har et langsiktig mål om å erstatte militærtjeneste med internasjonal siviltjeneste, og bygge en global fredskultur.


I Norge har denne bevegelsen fått sin utgave gjennom Internasjonal Dugnad, som ble stiftet i 1939. Samme år ble den første dugnadsleiren arrangert i Norge. Stedet var Mjølfjell nær Hardangervidda. Siden har foreninger og institusjoner over hele landet, fra Egersund i sør til Vardø i nord, fått bistand fra Internasjonal Dugnad. I Norge arrangeres 2-4 leirer pr. år. I utlandet er antallet svært varierende. Leirene varer oftest 2-4 uker, og foregår helst om sommeren. Men det er mulig å reise på leir over lengre tid; opp til ett år.

Noen leirer har foregått som ledd i forbrødring mellom folkegrupper, ett eksempel er dugnadsleir med katolske og protestantiske ungdommer fra Nord-Irland i Norge på 1980-tallet. Antallet som reiser på dugnadsleir fra Norge har stort sett vært 5-10 personer de siste årene. Men betydelig flere reiser på leir til Norge. Dugnadsleir i Norge er populært, med andre ord.

En viktig årsak til at dugnadskulturen som SCI/ID representerer holdes i hevd, er at leirene foregår i mindre lokalsamfunn. Tema for leirprosjektene er alt fra sosialt arbeid med barn til restaurering av kulturminner, og det kreves ingen spesielle forkunnskaper om temaet for å delta på leir. Interesse for og ønske om å jobbe med temaet er som regel tilstrekkelig.

Men en dugnadsleir er mer enn arbeid. Utflukter til nærliggende severdigheter, rollespill og workshop eller foredrag om temaer knyttet til fredsarbeid og konfliktløsning er eksempler på aktiviteter utenom selve arbeidet på leirene. Og ved å bo, arbeide og delta på aktiviteter sammen i flere uker blir deltakerne svært sammensveiset.

Leirene gir deltakerne minner for livet og følelsen av å være aktører i en internasjonal dugnad for fred mellom verdens land og folk


Jeg har selv hatt stor glede av å være engasjert i Internasjonal dugnad, og har vært både leirdeltaker og leder for dugnadsleirer. Samarbeid med mennesker fra andre land stiller store krav til deg som person, samtidig som det gir deg utrolig mye tilbake. Mange leirdeltakere knytter vennskapsbånd som varer livet ut, og oppnår solid kompetanse innenfor flerkulturell forståelse, sosialt ansvar og samarbeid. Det varierte fritidstilbudet til leirene gir dessuten mulighet til å knytte kontakt med lokale aktører på leirstedet.

Som tittelen på denne kronikken antyder, kan fredsarbeid sies å være en dugnad som krever felles innsats og forpliktelser. Men det er det verdt i en stadig mer urolig verden hvor de verdiene som uttrykker fred og solidaritet over landegrensene ikke kan tas for gitt. Der stridende parter i internasjonale konflikter sitter ved bordet og forhandler om betingelser for konfliktløsning, vil deltakere på dugnadsleirer i inn- og utland møtes i et lokalsamfunn for å gjøre et nyttig arbeid sammen. Noe som gir gode forutsetninger for å bygge tillitt og forståelse mellom mennesker fra ulike nasjoner og med ulik livserfaring.

Nå er det høysesong for dugnadsleirer over hele verden i Pierre Ceresoles ånd. For den som vil gjøre en innsats i et lokalmiljø og treffe mennesker av ulik nasjonalitet, er deltakelse på dugnadsleir en unik erfaring. Enten du vil passe foreldreløse bjørner i Kroatia, jobbe på barnehjem i Vietnam eller bistå ved arkeologisk utgravning i Portugal, for å nevne eksempler på dugnadsleirer i SCI-regi, så byr denne organisasjonen på mange muligheter for en annerledes og opplevelsesrik ferie.

Leirene gir deltakerne minner for livet og følelsen av å være aktører i en internasjonal dugnad for fred mellom verdens land og folk. Noe som kan komme den nåværende og framtidige generasjoner til gode.

Dag Gaute Gaasemyr, Kringsjå
Styremedlem Internasjonal Dugnad


LES FLERE INNLEGG AV GAASEMYR:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...