Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Endelig fikk Ashat (94) se barnebarnet sitt

SPREK 94-ÅRING: Ashath Sumumon (94) fikk briller på plass, og det gjorde at barnebarnet Tamasha lyste opp. Foto: MORTEN BENDIKSEN

BRILLEBLOGGEN FRA TANZANIA: Standhaftige Ashath Sumumon er 94 år, og har gått hele livet sitt uten briller. Med nye briller fikk hun synet på plass, og endelig sett barnebarnet skikkelig, skriver Philip Reiler.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2017 kl 12:32

Philip Reiler er bosatt på Grefsen, og jobber i optikerkjeden Specsavers. Også i 2016 var han på eyecamp Tanzania med briller fra Norge, blant annet levert inn til Specsavers butikk på Sandaker. I fjor var TV-profil Sigurd Sollien en av de profilerte brilledonorene fra lokalmiljøet, i år er Elling-skuespiller Per Christian Ellefsen blant dem som har gitt bort sine gamle briller. Denne uken følger vi opplevelsene Reiler og hans team gjør seg i Afrika.

DAG 4

BLID GJENG: Optikerassistentene sørger for å finne riktig brillestyrke og tilpasse dem til de nye eierne. Her er Stine Melfald, Axel Heiberg (som er Årets Brillemodell 2016), Kristine Wiik-Berg, og oversetter fra vårt lokale team, Rogers på plass. Foto: UTLÅNT

Den tøffe 94-åringen hadde gått i mange timer for å få en synsundersøkelse og «nye» briller. Med støtte fra barnebarnet Tamasha, kom hun seg til slutt frem til eyecampen vår.

Ikke rart at Ashath Sumumon lyste opp i et stort smil da hun endelig kunne lese avisen.

«Asante, asante» lød det entusiastisk fra henne, mens hun fornøyd spaserte avgårde med brillene sine, og barnebarnet fastslo at bestemor har fått briller.


Stort sett er stemningen god i eyecampen, og det blir mange klemmer og varme håndtrykk. Men idag ble det flere ganger oppstyr i køen, som vi måtte ta hånd om.

ETTERLENGTET SYNSHJELP: Her optiker Anne Vegum igang med en av flere hundre synsundersøkelser som utføres på lokalbefolkningen i Tanzania. Foto: MORTEN BENDIKSEN

Innbyggerne reiser gjerne langt for å få en synsundersøkelse og køkulturen er litt utradisjonell, for å si det mildt. Vi har imidlertid blitt mer rutinert på organisering av de store folkemengdene og tar grep når det trengs. Det forhindrer imidlertid ikke at noen prøver å snike, og man må «stramme» til ting ett par hakk.

At det er en liten verden fikk vi bevis for idag, da det dukket opp en blid kar som snakket norsk. Han hadde tidligere bodd i Norge, og overrasket optikerne da han kom inn til optikerne og sa «Jeg skulle gjerne gått til Specsavers» på kav norsk.

Det ble en synsundersøkelse, men synet var bra og øyehelsen god, så han fikk solbriller som er å betrakte som en livsnødvendighet i Tanzania.


GAVE: Sykehuset har knappe ressurser og trenger alle bidrag de kan få. Her gir optiker Åshild Martinsen ut soldrevne ophalmoskop, til øyelegeassistent Emerensiana Mvungi. Foto: MORTEN BENDIKSEN

LES MER FRA BRILLEBLOGGER-PHILIP:

Les Brillebloggen fra 2016 her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...