Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Er mitt barn verdt mer enn ditt?»

Artikkelforfatter Tina Fjeld, mamma og daglig leder i Ullevålsletta barnehage. Foto: Privat / Kristin T. Haga (arkivfoto)

MENINGER: Storberget-utvalget setter mine grunnleggende medmenneskelige verdier på prøve. Det vil ta bort foreldrenes rett til å velge barnehager som passer best for sine barn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

En skulle tro at vi har kommet såpass langt i Norge, at vi setter likeverd som en av de viktigste grunnleggende verdiene i det demokratiske samfunnet vi lever i. Det er soleklart en av de aller viktigste verdiene; jeg som pedagog; ønsker å videreformidle til barn og foresatte i min barnehage.

Viktigheten av likestilling og likeverd i samfunnet. At vi er like mye verdt, uavhengig av kjønn, hudfarge, samt etnisk- og/eller familiær/sosial bakgrunn. Jeg blir lei meg; og sint. Jeg føler Storberget-utvalget setter mine grunnleggende medmenneskelige verdier på prøve! Verdier som forgjengerne mine, pedagoger og lærere rundt meg, har formidlet for meg gjennom hele min oppvekst og utdanningsforløp i Norge. Verdier som er viktige i det norske samfunnet.

Men hva skjedde? Tar jeg helt feil? Var ikke dette viktig allikevel? Hva gjør vi når dette ikke er en prioritet hos politikerne lenger?

Flertallet i Storberget-utvalget vil ta bort foreldrenes rett til å velge barnehager som passer best for sine barn, ved å gi hver enkelt kommune styringsrett over tilskuddsmidler til de private barnehagene. Har ikke barn i Norge like rettigheter til å gå i en kvalitetssikret barnehage med like tilskuddsordninger?

Private barnehager trenger forutsigbarhet i tilskuddsordningen og økonomisk likeverdig behandling for å sikre kvaliteten i barnehagen. Vi trenger det for å sikre at barnehagen har nok midler til å opprettholde en forsvarlig drift. Vi trenger det for at vi kan ansette pedagoger og medarbeidere med relevant utdanning og erfaring. Vi trenger forutsigbarhet for å sikre at alle barn kan gå i en barnehage med god kvalitet.


Modellen vi har for tilskuddsordninger i dag fungerer. Kan vi ikke heller bygge videre på den, og ta tak i det som ikke fungerer godt nok? Hvorfor rasere hele grunnprinsippet om likeverd for småbarnsforeldre i Norge?

Da mitt barn begynte i barnehage valgte jeg å søke henne inn i en privat liten barnehage som hadde fokus på musikk, dans og kultur. Det mente jeg ville passe best for MITT barn. En liten, trygg barnehage hvor kreativitet og utfoldelse hadde en synlig plass i hverdagen. En barnehage som hadde råd til å ansette musikk- og dansepedagoger. En barnehage med en kvalitetsprofil på sitt hovedområde.

Dersom du ønsker det samme for ditt sjenerte og sensitive barn, så får du kanskje ikke ta det valget selv. Nettopp fordi kommunene trenger det kjæreste du eier og har, inn i den største basebarnehagen sin. De har jo så mange ledige plasser, og kommunen ønsker selvfølgelig å fylle opp de kommunale barnehagene først. Jeg, som småbarnsmor hadde muligheten til å velge det beste for mitt barn. Men nå er vi kanskje kommet dit, at mitt barn er mer verdt enn ditt?

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...