Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Et etter-lengtet tilbud

nn Demens rammer ikke bare eldre. Hvert år får aktive mennesker helt nede i 20- og 30-årene diagnosen, som kan legge ens egne fremtidsdrømmer i grus. ...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2008 kl 11:20

nn Demens rammer ikke bare eldre. Hvert år får aktive mennesker helt nede i 20- og 30-årene diagnosen, som kan legge ens egne fremtidsdrømmer i grus. Sykdommen gjør pasientene pleietrengende, og legger mye ansvar over på nærmeste familie. I dagens avis kan vi lese om Mieneke van Delden, som valgte å førtidspensjonere seg for å kunne pleie mannen da han ble rammet av demens 59 år gammel.

nn – Det tar på å være pleier 24 timer i døgnet, forteller van Delden. Og det er ikke vanskelig å forstå at et slikt ansvar tærer på kreftene. Ikke minst må det være ufattelig tungt å gå fra å være ektefelle til å bli pleier, for en tidligere aktiv livsledsager. Van Delden opplevde at det ikke var et tilstrekkelig tilbud tilgjengelig da hennes mann ble syk. Derfor er det svært gledelig at et tilrettelagt tilbud nå ser dagens lys på Grefsenhjemmet.

nn Så langt har yngre demente hatt få andre avlastningstilbud enn vanlige sykehjem. Personer helt nede i 40-årene blir plassert på sykehjem sammen med 80- og 90-åringer. Men det er hevet over enhver tvil at en 40-åring og en 80-åring har vidt forskjellige behov. En 40-åring trenger en helt annen form for stimuli og aktivitet enn det et menneske som er dobbelt så gammel gjør. Dette vil etter all sannsynlighet også ha en positiv innvirkning på pasienten.

nn Det er gledelig at det nå kommer et spesialtilpasset tilbud til denne gruppen på Grefsenhjemmet, og at flere sykehjem i Oslo ser ut til å følge på. Det er ikke mange dagplasser det er snakk om i første omgang, men styreleder på Grefsenhjemmet, Magne Roland, kan fortelle at interessen er stor. Det er et godt bevis på at behovet er der, og at det er mange i den samme situasjonene som Mieneke van Delden. Etter hvert skal tilbudet på Grefsenhjemmet kanskje utvides, også til å omfatte noen døgnplasser. For Mieneke van Deldens mann kommer nok dette tilbudet for sent. – Men stadig flere yngre får demens, så det er jo absolutt på tide at de det rammer får et bredere tilbud, sier van Delden, og det er vi helt enige i.

Ikke minst må det være ufattelig tungt å gå fra å være ektefelle, til å bli pleier for en tidligere aktiv livsledsager

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...