Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Gangbroa ved PST blir ikke bygget:

«Et motbydelig selvtjenende maktmisbruk»

PST - Politiets Sikkerhetstjeneste - har adresse Nydalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV

MENINGER: Politiets sikkerhetstjeneste erklærer seg som mål for planlagt eller pågående aktivitet, som kan medføre en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet. Hvilke krav til beskyttelse har vi som sivile, som bor ved PST?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2017 kl 10:52

Nylig ble det kjent at den planlagte gangbrua, som skulle bygges over Kristoffer Aamots vei, ikke kan bli bygget, da den kan være en trussel mot rikets sikkerhet - les hele saken her. Brua skulle også bli en del av skoleveien til fra Fernanda Nissen skole. Asbjørn Wiik bor i Fernanda Nissens gate, og har skrevet dette innlegget.

Hvilke krav til beskyttelse har vi som sivile som bor vedsiden av PST - Politiets sikkerhetstjeneste - som har kunnskap om en planlagt eller pågående aktivitet som kan medføre en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet.

Dette vedtaket har med denne lovhjemmelen stoppet gangbro til for trygg ferdsel over trafikkert vei til barneskolen Fernanda Nissens skole med mer.

Broen kan ikke defineres som "ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet blir etablert eller gjennomført" da det gir like mye mening som å definere bakken på utsiden for det samme.

Så da må det bety av PST mener at de er et vedvarende mål for planlagt eller pågående aktivitet som kan medføre en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet, og da lurer jeg på hva slags krav beskyttelse har vi som sivile naboer fra PST overhengende trusselbilde?


Burde ikke Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fortelle departementet at PST sin virksomhet egner seg dårlig blant barneskole, skole, barnehager og boliger når PST erklærer seg som mål for planlagt eller pågående aktivitet som kan medføre en ikke ubetydelig risiko for at sikkerhetstruende virksomhet.

Jeg siterer fra publikasjonen om vedtaket:

«Vedtaket er fattet fordi en gangbro vil medføre en uakseptabel risiko for Politiets sikkerhetstjeneste. En gangbru vil gi økt sårbarhet ved at den kan benyttes som plattform for spionasje, sabotasje eller terrorhandlinger mot PST, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Dette er både PSTs og fagmyndigheten Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) vurdering, Det er ikke i dag mulig å iverksette tiltak som vil kunne redusere risikoen til et akseptabelt nivå ved en bygging av gangbrua»

Hvorfor er en gangbro mer farlig for PST i Nydalen, enn bilbro ved NSM sine lokaler i Tvetenveien 22 ved Bryn?


Dette ligner ikke på noe annet enn et motbydelig selvtjenende maktmisbruk, all den tid §5a kommer til som tillegg (Tilføyd ved lov 12 aug 2016 nr. 78 (ikr. 1 jan 2017 iflg. res. 16 des 2016 nr. 1641)) etter at saken har blitt trenert i lengre tid.

Hvis dette vedtaket er å regne som "utøvelse av forebyggende sikkerhetstjeneste" så sier jo §6 - og jeg siterer:

«Når utøvelse av forebyggende sikkerhetstjeneste etter eller i medhold av loven her overlates til den ansvarliges skjønn, skal det ikke nyttes mer inngripende midler og metoder enn det som fremstår som nødvendig i forhold til den aktuelle sikkerhetsrisiko og omstendighetene for øvrig.

Ved utøvelse av forebyggende sikkerhetstjeneste skal det særlig tas hensyn til den enkeltes rettssikkerhet.

Bruk av elektronisk kommunikasjon ved underretning om et vedtak er bare tillatt når den vedtaket retter seg mot uttrykkelig har godtatt dette.»


Rundt PST er det mange av disse 'den enkelte' som en rettsikkerhet skal ivaretas.
Så da spør jeg, er det noen rundt den enkeltes rettsikkerhet som tilsier at en kan forvente…
Trygg skolevei til barneskole barn og andre forgjengere?

At objekter som Justis- og beredskapsminister definerer som terrormål blir flyttet vekk fra barneskole, skole, barnehager og boligområde?

Hvordan er det med arbeidsmiljøloven i forhold til næringsvirksomhet rundt Justis- og beredskapsminister definerte terrormål PST?

Andre utfordringer: Kommer forsikringspremien til å gå i taket nå som man bor vedsiden av Justis- og beredskapsminister definerte terrormål PST?

Hvordan er det med forsikringspremien til de som leier ut til Justis- og beredskapsminister definerte terrormål PST?


I tillegg kunne det vært interessant å få vite hvordan PSTs trusselbilde var veid opp mot SSB faktiske veitrafikkulykke-tall som for myke trafikanter i snitt de siste 5 årene hvert år gir 27 drepte og 177 hardt skadde myke trafikanter.

Vet ikke hva slags statistikk det finnes på drepte og hardt skadde i statsforvaltningen i Norge de siste 5-10 årene som følge at terror. Det et jo ikke så mange år siden en mor med barnevogn ble drept oppe på Storo, hun greide å sende barnevognen ut av fare før hun ble påkjørt av en trailer.

Å tenke seg at et barn vil smette over veien fordi han eller hun er for sent ute er vel ikke utenkelig.

Asbjørn Wiik
Beboer Fernanda Nissens gate

Delta i debatten? Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...