Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Et useriøst arbeidsliv – De unge må ta ansvar

Emil Mogstad, leder i Nordre Aker Arbeiderparti. Foto: PRIVAT

KRONIKK 1. MAI: Vi som samfunn har de siste ti årene gjort for lite for de som står utenfor. Vi ser at folk fra andre land sliter i jobbmarkedet. Er du mørk i huden frarådes du å legge ved bilde i jobbsøknaden. Bytt navn hvis det klinger dårlig på norsk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2018 kl 12:43

Første mai skaper hvert år litt undring. Man lurer på hvem fra Fremskrittspartiet som denne gang skal si at dagen har mistet sin relevans, og man lurer på hvem Høyre sender ut for å fortelle at de i år er blitt det nye arbeiderpartiet. Politikken de har ført de siste fem årene viser at dette en misforståelse.

De unge må ta ansvar

Få i min generasjon, vi som er født på 80- og 90-tallet, har opplevd urett på arbeidsplassen eller stor mangel på arbeid. Selv i vår foreldregenerasjon, dessertgenerasjonen, er det mange som har levd hele livet mer eller mindre skånet for useriøsitet og usikkerhet knyttet til sin arbeidssituasjon.

Vi har vokst opp i ett av de mest økonomisk egalitære samfunnene verden noen gang har sett, med vedvarende høy levestandard. Vi har det godt og må være våkne om vi skal klare bevare det sånn, men jeg tror garden er nede. Det er flere tegn i tiden som vitner om at dette er i endring. I Oslo er for eksempel tilgangen til organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge mange steder lav fordi mange ikke klarer å betale hva det koster. Det er ille.

Det smarteste vi unge kan gjøre er å se på gårsdagens kamper, med beundring og lærevilje, og bruke de erfaringene som er høstet for å best mulig kunne identifisere potensielle problemer tidlig. Dette arbeidet kan vi aldri slutte med, og i fremtiden vil dette bli vår oppgave.

De siste ti årene har spesielt to problemer vokst frem i samfunnet vårt, og jeg mener vi har vært for passive. Vi vet mye om dem, vi har tall som bekrefter dem og vi har virkemidlene til å gjøre noe med det. Det burde egentlig bare være å sette i gang.

Hvilke utfordringer vi har på kort og mellomlang sikt

Useriøst arbeidsliv
Vi som samfunn har gjort for lite de siste ti årene for å motvirke fremveksten av useriøse arbeidsplasser. De som ikke bryr seg om arbeidstakerne sine er kreative, og for å opprettholde et seriøst og anstendig arbeidsliv må vi hele tiden være på vakt og oppdatere lover og reguleringer for å unngå at det utvikler seg i feil retning. Regjeringen følger ikke med overhodet.

I byggebransjen og bemanningsselskaper ser vi nå at flere og flere går på midlertidige kontrakter, eller nulltimerskontrakter. De mister tryggheten det gir å ha en jobb å gå til hver dag, og gjør hverdagen vanskelig å planlegge. Lønningene går ned, forskjellene øker og arbeidsgiverne får stadig mer makt over arbeidernes liv. På sikt er dette svært uheldig.

Innvandrere uten jobb
Vi som samfunn har de siste ti årene gjort for lite for de som står utenfor. Vi ser at folk fra andre land sliter i jobbmarkedet. Er du mørk i huden frarådes du å legge ved bilde i jobbsøknaden. Bytt navn hvis det klinger dårlig på norsk. Hvis en arbeidsgiver synes det er risikabelt å ansette en som ikke snakker så godt norsk, hjelper det ikke at den ene statsråden etter den andre legitimerer frykten for at disse aldri vil kunne integreres fullt inn i samfunnet.

Om vi skal ha mer, eller mindre, innvandring er helt irrelevant. Vi må integrere de som er her. Når de som styrer utelukkende snakker om innvandrerne som et problem vi aldri ville hatt bare de hadde fått makta tidligere, mister vi mye.

Vi har en jobb å gjøre

Vi har en jobb å gjøre, men dagens borgerlige flertall på Stortinget er ikke interessert. De har lagt til rette for et langt tøffere arbeidsliv. Dette må vi snu, og vi unge bør gå i første linje. Det er vi som har de fleste av våre arbeidsår foran oss, og det er vi som rammes hardest av utviklingen.

Emil Mogstad
Leder i Nordre Aker Arbeiderparti

LES OGSÅ: Emil Mogstad er ny Ap-leder i Nordre Aker

DELTA I DEBATTEN? Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...