Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

«Førdefjorden får dere aldri!»

Veronica Corsepius Melen (helt til venstre i bildet med sort lue) og aksjonister fra Natur og Ungdom står her utenfor kontorene til Nordic Mining på Thon Hotell Vika Atrium i Oslo, der de hadde ekstraordinær generalforsamling torsdag i forrige uke torsdag. Foto: NATUR OG UNGDOM

– Å dumpe nesten 300 millioner tonn gruveslam i en nasjonal laksefjord er galskap, skriver Oslo Sentrum Natur og Ungdom i dette innlegget. Natur og Ungdom har mobilisert 2000 aksjonister for å beskytte fjordene, og sammenlikner det med Alta-aksjonene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2016 kl 20:47

Artikkelforfatteren Veronica Corsepius Melen er fra Gaustad i Nordre Aker. Nordre Aker Budstikke har tidligere i uka skrevet om Vetle Håkon Hove Andersen og Eirin Spjelkavik, begge fra bydelen, som har deltatt i sivil ulydighet for å hindre at gruveavfall blir dumpet i Førdefjorden.

17. april 2015 godkjente klima- og miljøminister Tine Sundtoft planene om å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Med det ga hun tillatelse til den kanskje største planlagte forurensingen i norsk historie - et prosjekt den britiske marinbiologen Callum Roberts stempler som galskap.

Gruveselskapet Nordic Minings planlagte rutilgruve vil gi enorme mengder avfall i fjorden. Tillatelsen er til 6 millioner tonn avfall i året, i 50 år. Å dumpe nesten 300 millioner tonn gruveslam i en nasjonal laksefjord er galskap. Uheldigvis ser ikke klima- og miljøministeren at det vil ta livet av fjorden.

At godkjenningen kommer fra ministeren med ansvar for å ta vare på den norske naturen er skremmende. Enda mer skremmende er det at Miljødirektoratet selv har godkjent planene. Dette er en total snuoperasjon, da direktoratet sa klart nei senest i november 2014.

LES OGSÅ: Hurra for mamma!

Folk flest spør nå: hva har skjedd? Direktoratet selv hevder at «de positive effektene oppveier for de negative», men kan ikke vise til hva de positive effektene dumping av gruveavfall i en fjord vil ha.

Godkjenningen av planene har tent et sjeldent raseri i den norske befolkning. Natur og Ungdom har samlet over 2000 aksjonister som har sagt seg villige til å bryte loven for fjordene.

Et slikt voldsomt engasjement har man ikke sett på lenge. Enkelte snakker om at dette kan bli i størrelse av Alta-aksjonene. I forrige uke, tirsdag 2. februar, lenket aksjonister seg for å hindre Nordic Mining i å prøvebore i Engebøfjellet. Fremtiden fortjener bedre enn ødelagte fjorder. Kampen er i gang og vi gir oss aldri!

Veronica Corsepius Melen
på vegne av Oslo Sentrum Natur og Ungdom

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...