Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

Gi 16-åringer stemmerett

Nordre Aker Venstres Dag Gaute Gaasemyr mener det er på høy tid at 16-åringer får stemmerett ved alle valg i Norge. Her er ungdomsrådet i Nordre Aker avbildet i forbindelse med ungdommens BU-møte i fjor. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/PRIVAT

– Personlig tror jeg at det er mange 16-åringer som er engasjert i et politisk parti og som brenner inne med saker de ønsker å jobbe for, skriver Dag Gaute Gaasemyr i Nordre Aker Venstre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2015 kl 15:09

I Dagsavisen 30. september gikk barneombud Anne Lindboe ut og foreslo at stemmeretten ved valg bør senkes til 16 år. Det er mange gode grunner for dette forslaget. Som 16-åring er du ferdig med grunnskolen, du kan ta arbeid, og stifte familie. I tillegg kan du bli straffet for kriminelle handlinger.

Som om dette ikke var nok kan du allerede som 16-åring i flere år ha vært medlem av en politisk ungdomsorganisasjon. Hvorfor skulle du ikke da kunne avgi stemme ved valg, og stille til valg for en plass i kommunestyre eller fylkesting når du er gammel nok til å gjøre ovennevnte ting, og derfor burde kunne gi uttrykk for din mening om aktuelle politiske saker. Venstre vil derfor gi 16-åringer stemmerett ved både nasjonale og lokale valg, og mulighet til å stille til valg.

Opplysningsnivået hos en 16-åring er minst like høyt som hos en 25-åring anno 1915

Ett argument som har gått igjen ved spørsmålet om stemmerettsutvidelser opp gjennom historien er at opplysningsnivået hos borgerne er for lavt. Da allmenn stemmerett for menn og kvinner ble innført i 1913, var stemmerettsalderen 25 år. Obligatorisk skolegang var 7 år, og så lenge gikk de fleste på skole.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke spurte alle lokalpartiene før valget om hva de mener om stemmerett for 16-åringer. Se hva de svarte her


I dag har en 16-åring gått 10 år på skole, og de fleste har tilegnet seg mye kunnskap om verden rundt seg gjennom internett, ulike fjernsynskanaler og sosiale medier. Slik vil jeg argumentere for at opplysningsnivået hos en 16-åring er minst like høyt som hos en 25-åring anno 1915, sett under ett.

Personlig tror jeg at det er mange 16-åringer som er engasjert i et politisk parti og som brenner inne med saker de ønsker å jobbe for. Hvorfor de ikke skal få muligheten til å avgi stemme og kunne stille til valg, er for meg en gåte.

Østerrike har i dag stemmerett for 16-åringer ved alle valg. Norge bør ikke være dårligere enn dette

I tillegg vil du da ha flere år igjen fram til du er ferdig med videregående skole, og på den tiden kan du ha nok av tid til å gjøre en lokalpolitisk innsats for hjemstedet ditt. I motsetning til om du hadde vært 18, og militærtjeneste eller studier på et fremmed sted står rett rundt hjørnet.

LES OGSÅ: Skulker skolen for å få tid til politikk


For at demokratiet her til lands skal fungere best mulig, er forutsetningen at alle grupper i samfunnet så langt som mulig er representert i politiske styringsorganer. En gjenganger i samfunnsdebatten er at både eldre og unge er underrepresentert i både Storting og kommunestyrer rundt omkring i det ganske land. Redusert stemmerettsalder kan rette på noe av dette problemet. Blant annet har Østerrike i dag stemmerett for 16-åringer ved alle valg. Norge bør ikke være dårligere enn dette.

Hvis 16-åringer får mulighet til å påvirke samfunnet gjennom å avgi stemme ved valg, og stille som kandidater til politiske verv, tror jeg vi vil få et mer levende lokaldemokrati og mer politisk engasjert ungdom.

LES OGSÅ: Neil på Nordberg: Noen voksne tar oss ikke seriøst

Det snakkes i dag ofte om at ungdom er for lite opptatt av politikk. Men at valgdeltakelsen i prøveprosjektene med stemmerett for 16-åringer ved årets kommune- og fylkestingsvalg ligger like under landsgjennomsnittet kan tyde på det motsatte. Derfor bør stemmerettsalderen ved både stortings- og lokalvalg settes ned til 16 år.

Dag Gaute Gaasemyr
Nordre Aker Venstre


LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...