Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Gullmedalje til helseministeren

Glasshuset på Nordberg skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

DEBATT: Tilbudet ved Glasshuset omtales av byråden som «gullstandarden». Gode psykiske helsetjenester til barn og unge kan ikke bæres av idealister alene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2016 kl 16:16

Det finnes ingen ting i vårt samfunn som er så verdifullt som barn og unge.

Nobelprisvinner i økonomi James Heckman, en av verdens mest innflytelsesrike økonomer, har vist betydningen av tidlig intervensjon gjennom sin forskning. Heckman har demonstrert at en samfunnsmessig innsats for å tilrettelegge for sosialt utsatte barn i tidlig barndom- er en av de investeringer som gir den aller største samfunnsøkonomiske avkastningen.

Sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I tråd med dette roser byråden for eldre-, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV), tilbudet på Glasshuset ved Nordberg ungdomsskole (Nordre Aker Budstikke, 30.10.2016). Tilbudet ved Glasshuset omtales av byråden som «gullstandarden».

Gode psykiske helsetjenester til barn og unge kan ikke bæres av idealister alene. I 2014 hadde BUP Vest sammen med rektorer ved flere videregående skoler og ungdomsskoler i Oslo et innlegg i Aftenposten under tittelen «Samarbeid gir resultater». Innlegget omhandlet et pågående samhandlingsprosjekt, Skoleprosjektet. Bevilgende myndigheter ble invitert for å se på mulighetene som lå i denne arbeidsformen.


Kort oppsummert innebærer organiseringen at psykologspesialister fra BUP møter barn og ungdom i risiko med skolen som arena, uten at det foreligger en formell henvisning, i et samarbeid med skolehelsetjenesten, skolene og PPT. Tilbudet er lett tilgjengelig for de som trenger det- og ikke ulikt det Inga Marte Thorkildsen trekker frem i Nordre Aker Budstikke.

DETTE SIER DE ANSATTE: – Glasshuset – et sted for alle

Helseminister Bent Høie (H). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Til nå har denne måten å arbeide på vært egenfinansiert. Helseministeren, sammen med Astrid Nøklebye Heiberg, tok utfordringen og møtte oss ved avdelingen. Det er i dag en glede å registrere at myndighetene i det nye regelverket for innsatsstyrt finansiering i spesialisthelsetjenesten har gjort de nødvendige endringer for at barn og ungdom kan motta spesialisert helsehjelp på sin egen arena, ubyråkratisk og uten ventetid.

Noen tekniske grep gjenstår, men dette bør kunne løses med bistand fra Helsedirektoratet og det nye direktoratet for E-helse. Endringen innebærer et fortsatt tilbud til flere tusen barn og unge i sentrale bydeler i Oslo.


Det er fint at de kommer på skolen – det er innenfor trygghetssonen min. Sitatet er fra en elev som har mottatt psykisk helsehjelp fra BUP Vest med skolen som arena. Forhåpentligvis vil også flere BUPer i landet nå få en større mulighet til å følge opp med tilsvarende tilbud.

Helle Baadsvik, ass. avd. leder BUP Vest
Jonas Paulsen, psykologspesialist BUP Vest
Thomas Peel, psykologspesialist BUP Vest
Kari Tenmann, avd. leder BUP Vest
Hedda Ek Søgnen, psykolog BUP Vest

Delta i debatten? Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...