Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Hadde det vært bedre med et opplyst enevelde?»

Gudveig Henryette Aaby. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Igjen skal hylekoret meske sin egen buk for hva betyr historie, grønne hager, tradisjon og menneskers forhold til sine boliger for dem som bare er opptatt av penger?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2016 kl 15:06

Nordre Aker bydel er kåret til «Oslos grønneste bydel», sammen med Utdanningsetaten, som neppe kan regnes som bydel.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

I fjor høst fikk vi nye bydelspolitikere, vil de la oss forbli byens grønneste bydel, eller hva? Til nå har de signalisert at de, som sine forgjengere, vil kaste seg over nye prosjekter, men hva med de gamle og ufullførte oppgavene de fikk i arv fra sine forgjengere? Var det ikke disse politikerne som til en viss grad, klarte å bevare noen grøntområder i bydelen? Helt klarte de det ikke, jeg kaller ikke kunstgressbaner og innegjerdede idrettsanlegg for grønne områder.

Med grønne områder forstår jeg områder som kan brukes av alle og til enhver tid, som ikke bare er tilegnet minoritetene som er de, som roper høyest. Det er minoritetene som bedriver organisert idrett, som krever at allmennheten skal tilrettelegge passende aktivitetsområder, for dem eller for deres barn.

Grønne områder er områder hvor mennesker i alle aldre kan bruke områdene til rekreasjon, hvor barnehager kan dra på tur og utforske naturen, slå seg ned på gresset og spise maten sin vår, sommer og høst. Der de kan ake, lære å gå på ski og boltre seg i snøen om vinteren på et stort og åpent område uten å være redd for trafikk, og hvor ikke store bygninger stenger for sol og luft.


Et slikt område var Muselunden, men den er for en stor del blitt spist opp av Skeid som attpåtil er en Torshov­klubb, som egentlig hører under Sagene bydel. Hvor mange av Nordre Akers innbyggere er medlemmer i Skeid?

Nå vil Grefsen Tennisklubb bygge haller på Gransjordet, men hvor mange av Nordre Akers innbyggere er medlemmer i Grefsen Tennisklubb? Det er i hvert fall ikke de mange
barnehagebarna, som mange kommer med trikken, velter ut av den og løper elleville ned til et jorde hvor de virkelig kan boltre seg. Andre kommer i store grupper fra de lokale barnehagene.

Har de nyvalgte politikere virkelig hjerte til å ødelegge dette jordet med store, skjemmende haller?

Her har det vært mye usunn lobbyvirksomhet av lokale minoriteter som brøler høyest igjen. Nei, til nå har ingen bydelspolitikere forstått at disse bare meler sin egen kake. Politikerne har vinglet fra avgjørelse til avgjørelse uten tanke for andre enn hylekoret.

Et kjent gammelt visdomsord sier: «Tale er sølv, men taushet er gull», men dette har neppe noen politikere forstått. Det er lettere å lytte til hylekoret. Det skal bli interessant å se om de nye politikerne har vilje til å rydde opp i sine forgjengerens synder! Det vil i tilfelle bli en bragd det står respekt av!


En sak som er nær forbundet med grøntarealer, er trafikk­ og parkeringsproblemer. Her har også minoritetene vunnet frem. Tidligere var det fire naturlige innfartsveier til Grefsen/Kjelsås-området; Lofthusveien, Kjelsåsveien, Grefsenveien og Kapellveien. Lokale hylekor har klart å stenge to av dem. Bommene i Frennings vei og Lofthusveien har fått stå i altfor mange år, det er de få som prioritere på dette. Trafikkbelastningene er lett og lekende skjøvet over på andre veier og dermed andre beboere.

For kort tid siden klarte et annet hylekor å stenge Kapellveien for igjen å skyve trafikken over på småveier i et område som fra før er overbelastet med parkerte biler. Årsaken ble sagt å være Grefsen skole, men en skole i Norge er i bruk 195 av årets 365 dager og ikke om kveldene.

Kanskje en bom i skoletiden hadde vært en brukbar løsning? Det er forstemmende å se hvorkorttenkte politikerne har vært!

Til nå har ingen politikere klart å løse problemet med parkerte biler som står i alle veier og gater, fordi bydelen er blitt mer og mer utbygd uten at det har vært gjort noe for å anlegge parkeringsplasser ved aktuelle trafikknutepunkter og holdeplasser. Hva med en parkeringsplass i tilknytning til t­-banen? Det er nok av gamle oppgaver å ta fatt på for det nye bydelsutvalget FØR de kaster seg over nye prosjekter fra lokale hylekor.

I Grefsen og Disen Vel har vi arbeidet med trafikkproblemer siden begynnelsen av 1980-­tallet, og en sikker fotgjengerovergang ved trikkesløyfen i Grefsenveien i over 30 år. Den kom i fjor, men da hadde også sporveiene arbeidet med dette i over 20 år.


Storokrysset er oppgitt av Statens Veivesen grunnet vinglete politikere! Det er opp til det nye bydelsutvalget å vise at de har handlekraft og får ordnet opp i det deres forgjengere bare har rotet til!

Det aller verste som de tidligere politikere har gjort, er likevel det som kom fram i en godt skjult nyhet for bare noen dager siden; raseringen av hele den nedre delen av Grefsen, der bydelen fikk sin fødsel i begynnelsen av 1900­-tallet, porten til hele området med gamle bevaringsverdige, velholdte villaer som gir bydelen sitt historiske særpreg. Nettopp denne bydelen har grådige byplanleggere og eiendomsutviklere kastet sine øyne på, og velvillige politikere har raust gitt etter for hylekoret igjen.

Gamle ærverdige villaer med grønne hager, tåles ikke. Moderne høyblokker skal overta. At disse slår hverandre bokstavelig talt i hjel av mangel på lys og luft, betyr ikke noe. Her skal det bli bikuber av masseblokker som knapt klarer å holde fasaden prikkfri i et par årtier. Igjen skal hylekoret meske sin egen buk for hva betyr historie, grønne hager, tradisjon og menneskers forhold til sine boliger for dem som bare er opptatt av penger?

Her ligger de nye bydelspolitikeres aller største styrkeprøve i dag. Klarer de den, klarer de å la inngangsporten til Grefsen i byens til nå grønneste bydel bestå, er det et politisk mesterverk som det står respekt av! For er det ikke slik at politikerne skal fremme folkets sak, og ikke sin egen slik vi igjen og igjen er vitner til?

LES OGSÅ: BU-lederen: Tror ikke det blir 12-etasjersblokker på Grefsen


Hvis ikke politikerne er folkets talerør, men dets fiende, hadde det vært bedre med opplyst enevelde – med et fornuftig menneske som leder, for ingen er vel tjent med beskrivelsen av Norge som den siste staliniststat? «Jacta est alea», politikere! «Carpe diem»!

For det er vel ikke store haller, blokker på opptil 12 etasjer istedenfor villaer med hager og et virvar av parkerte biler som fortsatt kommer til å gi oss pris som «Oslos grønneste bydel» eller hva?

Hjertesukk på kvinnedagen fra

Gudveig Henryette Aaby
Grefsen og Disen vel

Hold deg oppdatert! Meld deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...