Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Høyre burde skryte av Oslo i skolepolitikken»

Debatt: Inga Marte Thorkildsen (SV)

Oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Fredrik Hagen / NTB

«Så Høyre kan lære mye av det vi har gjort i Oslo. Men Høyre snakker ikke om disse tallene. De snakker om nasjonale prøver, men tåkelegger hovedbildet som viser at Oslo ligger stabilt høyt», skriver byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Det er valgkamp og Oslo Høyre sin strategi er tydeligvis å snakke ned situasjonen i Osloskolen.

«Utviklingen i rødgrønne Oslo viser hvor ille det kan gå», hevder Høyre. Vel, hva har skjedd som er så forferdelig?

Er det at Osloskolen har fått 900 flere lærere siden 2015, da vi overtok styringa? Er det at vi har ansatt flere lærere enn det lærernormen krever i de områdene vi vet at elevene har størst behov for oppfølging? Er det at alle førsteklassinger og til sammen 17.500 barn i Oslo endelig har fått gratis aktivitetsskole (AKS), mens AKS tidligere var forbeholdt dem med god råd?

Er det at kuttene i skolebudsjettene er snudd til styrkinger, mest der det trengs aller mest?

Eller evner ikke Høyre å ta innover seg de målbare resultatene?


Karaktersnittet på 10. trinn har økt siden 2015, og har aldri ligget høyere. Elevenes grunnskolepoeng ligger nå klart over snittet i landet, etter å ha ligget omtrent likt med de andre før vi overtok. Standpunktkarakterene i videregående har økt i nesten alle fag. Siste skoleår, - midt i en pandemi øker antall elever som fullfører og består videregående. Flere søker til yrkesfag siden 2015, - det har vært en viktig målsetting for oss.

Vi ser også en eksplosiv økning i deltakelsen i Aktivitetsskolen: Fra å ligge svært lavt på deltakelse blant landets fylker, ligger Oslo nå soleklart på topp.

Så Høyre kan lære mye av det vi har gjort i Oslo. Men Høyre snakker ikke om disse tallene. De snakker om nasjonale prøver, men tåkelegger hovedbildet som viser at Oslo ligger stabilt høyt – og høyere enn alle andre fylker. Vi har høyest snittscore, flest elever på høyeste mestringsnivå og færrest på laveste. Samtidig har vi endelig fått ned fritaksprosenten, som lå svært høyt under Høyres styre.

Vi vil likevel aldri lene oss tilbake og bli selvfornøyde. Vi har store utfordringer i Oslo, med uakseptable klasseskiller og helt forskjellige vilkår for læring og utvikling. SV og det rødgrønne byrådet vil utjevne forskjeller og skape like muligheter, på alle måter som vi kan. Vi er også bekymret for leseferdighetene, spesielt hos gutter. Det er en årsak til at vi i Oslo har valgt norskspråklige ferdigheter som et særskilt innsatsområde.

Nå ser vi frem til en ny regjering for å styrke både fellesskapet og Osloskolen.


Inga Marte Thorkilden (SV)
Byråd for oppvekst og kunnskap

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...