Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

– Hvem vil sanere Nedre Grefsen?

Haavard Nordlie troppet opp i forrige bydelsutvalgsmøte og spurte om ikke lokalpolitikerne hadde fått med seg hva Kommuneplanen 2030 egentlig handlet om – for Nedre Grefsens del. Foto: F. Kilde-Evensen

– Jeg trodde jeg drømte, da jeg leste kommuneplanen!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2016 kl 08:37

Haavard Nordlie, selv Grefsen-beboer, studerte nøye kommuneplanen med alle vedlegg og kart. Torsdag før vinterferien troppet han opp i bydelsutvalgsmøtet og delte det han hadde lest og oppdaget, med politikere og andre.

Da jeg leste Kommuneplan frem mot 2030, og registrerte den uvirkelige idéen om å sanere godt over 200 eneboliger for å erstatte dem med 3000 boliger og et næringsareal lik ett og et halvt Storosenter, trodde jeg at jeg drømte.

Etter å ha presentert saken i åpen halvtime i Bydelsutvalget (BU) og erkjent at ingen av BUs medlemmer eller noen i administrasjonen hadde fått med seg denne planskandalen ved behandling av saken, var jeg himmelfallen.

Reaksjonene jeg har fått på min artikkel i Talefoten og Nordre Aker Budstikkes gode oppfølging i saken, bekrefter at jeg ikke er alene om reaksjonene.

Men når jeg leser bystyrerepresentant Espen Ophaug (V) lett overbærende og tildels kyniske refleksjon om at «området vil være ferdig fortettet om 10-15 år», blir jeg både engstelig og forbannet.

Jeg blir engstelig fordi Ophaug som ansvarlig politiker i Oslo med åpne øyne – og ifølge han selv sammen med et nærmest fulltallig bystyre – har anbefalt å sanere Nedre Grefsen og bygge et Manhattanliknende område der det i dag ligger et velregulert boligområde.

Jeg blir forbannet fordi han med en iskald selvfølgelighet bekrefter et planovergrep uten sidestykke i Oslos historie som hans partikollegaer i Nordre Aker sier de ikke er kjent med, og reagerer på med sjokk og vantro. På bakgrunn av den uvitenhet om planene som BU innrømmer, er det naturlig å anta at den samme mangel på kommunikasjon har vært gjeldende i flere partier.

Når f.eks. BUs leder Per Henry Christiansen (H) ikke har hørt om et så viktig element i en sak han selv var med å behandle, vitner det ikke bare om total uoppmerksomhet – noe han selvsagt deler med resten av bydelspolitikerne – men også om at Bård Folke Fredriksen (H), som var ansvarlig Byråd da kommuneplanen ble behandlet og vedtatt, ikke har kommentert planforslaget i sin egen bydel overfor partikollegaer.

Når man leser Folke Fredriksens kommentar til saken i NAB, oppleves det absurd at han ikke har diskutert dette med sin lokale partifeller. Ikke uventet består Folke Fredriksens tilsvar av nøytrale påpekninger av de generelle retningslinjene bak Kommuneplanen – «Knutepunktfortetting»,

«Helhetlig planlegging» og de vanlige politikerfrasene om at man skal «bygge opp under lokal handel og service» og «redusere privatbilbruk». Og hans løsning på dette – for hans svar stadfester at han støtter plangrepet – er altså å sanere over 200 veletablerte boliger, og bygge et nytt Storosenter.

Dette er svært provoserende når det er udiskutabelt at det eksisterende Storosenteret genererer mere biltrafikk og kaos i vårt område enn noe annet.

Man kan jo spørre seg, hvorfor reagerte ikke Folke Fredriksen i det hele tatt når hans egen bydel ikke kommenterte disse planene? Trodde han at det var 100 % samtykke for å rive Nedre Grefsen blant politikerne?

Hvis det virkelig stemmer at bystyremedlemmer ikke snakker med lokale partikollegaer om en rasering av småhusbebyggelse uten sidestykke, er rett og slett vårt demokrati i fare. Vi må få bragt på det rene HVEM som NÅR lanserte idéen om «utviklingsområdet» på oppsiden av Ringveien. Et slikt ekstremt plangrep kommer ikke seilende av seg selv – det må være politiske eller andre aktører som konkret har foreslått det en eller annen gang i prosessen.

Miljø-, plan- og samferdselskomitéen, BU og administrasjonen i Nordre Aker bydel hadde høringspapirer til behandling i 2014 hvor planforslaget lå inne. Dette har administrasjonen ved bydelsdirektør Øyvind S. Henriksen innrømmet og beklaget i NAB.

At politikerne også unisont evnet å overse dette, er selvsagt skandaløst, men det bekrefter at «utviklingsområdet» allerede var foreslått av noen på høringstidspunktet. Man bør forvente at bydelspolitikerne nå benytter alle sine kontakter for å bringe fram i lyset hvem som står bak forslaget.

Det blir spennende å se politikernes redegjørelser for hva de nå akter å gjøre, og hvilken holdning de enkelte partiene har til saken. De spørsmålene jeg stilte politikerne på BU-møtet 18. februar er med et par hederlige unntak ennå ikke besvart. Svarene imøteses med spenning av mange, og jeg blir vel ikke den eneste som møter som tilhører når BU skal behandle saken i sitt møte 31. mars.

Haavard Nordlie
Beboer på Grefsen

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...