Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Hverdagsheltene vi har klappet for under pandemien, er i stor grad kvinner»

8. mars toget samler seg på Youngstorget et tidligere år. Foto: Foto: GGAADD

KOMMENTAR: Kvinner i typiske deltidsyrker med lav lønn. Sykepleiere, barnehageansatte, butikkmedarbeidere og renholdere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

8. mars er kampdagen for likestilling. Gjennom kamp fra kvinnebevegelsen og en offensiv likestillingspolitikk har Norge blitt et av verdens mest likestilte land. Likevel er Norge fremdeles ikke likestilt. Kvinner tjener i snitt fortsatt under 90 kroner for hver hundrelapp en mann tjener, og det er langt flere menn i maktposisjoner i både politikken og næringslivet.

Hvem er hverdagsheltene?

Hverdagsheltene vi har klappet for under pandemien, er i stor grad kvinner. Kvinner i typiske deltidsyrker med lav lønn. Sykepleiere, barnehageansatte, butikkmedarbeidere og renholdere. Men med en deltidsstilling har du ikke en lønn du kan klare deg på. Har du flere deltidsstillinger eller tar ekstravakter, må du reise mellom flere arbeidsgivere. Er du avhengig av ekstravakter, mister du muligheten til å planlegge egen fritid. Og det finnes ikke koronakompensasjon for de som mister inntekt fordi smittefare gjør det umulig å ta vakter på flere sykehjem.

Heltidsstillinger i Nordre Aker

SV i Nordre Aker har vært en pådriver for at det skal tilbys heltidsstillinger i bydelen. Utfordringene ved Covid-19-pandemien har også her vist at det ikke er ønskelig at ansatte skal jobbe i flere virksomheter for å samle sammen til en heltidsstilling. Det er også en utfordring å få ansatt nok fagutdannet personell, så det er ønskelig å få mobilisert den ressursen som de deltidsansatte utgjør. Senest i desember ba SVs representanter og resten av bydelsutvalget i Nordre Aker om at bydelen i samarbeid med de ansatte får redusert bruken av deltid, og får innført en kultur hvor heltid er malen og deltid unntaket i bydelens tjenester. I Nordre Aker har flere enn gjennomsnittet i byen heltidsstillinger.

Friheten i forutsigbarhet

SV jobber for at mange flere skal få mulighet til å velge heltidsstillinger. Det er en viktig sak å få lagt om fra dagens stillingslandskap i helse- og omsorgssektoren, der det finnes stillingsbrøker helt ned i 10 %. Å ha en jobb der man tjener det samme hver måned, uten å jage etter ekstravakter, gir mulighet til å planlegge egen tid og egen økonomi. Har du en fast heltidsstilling, har du blant annet mulighet til å få boliglån, og du kan planlegge sparing og budsjett. Å styre de typiske kvinneyrkene inn mot heltidsstillinger framfor deltidsstillinger, og fra midlertidige stillinger til faste stillinger, vil øke den økonomiske likestillingen i Norge, og bedre situasjonen for mange.


Regjeringens forskjellspolitikk rammer særlig kvinner. Økende ulikhet i makt og rikdom går ofte på bekostning av kvinner. På den ene siden er det et flertall av menn som er bedriftseiere og har fått skattekutt av denne regjeringen. På den andre siden er det flest kvinner som jobber i helse- og omsorg, varehandel, renhold, hotell og restaurantbransjen og andre typiske kvinneyrker med skift, ubekvem arbeidstid og lav lønn.

Trang økonomi i kommunene går ut over bemanningen i helse og omsorgsektoren, noe som gjør at kvinner må løpe mer på jobb. Privatisering og profitt i velferden vår rammer kvinner fordi de kommersielle konsernene utkonkurrer offentlige og ideelle tilbud gjennom dårligere lønn og pensjon. SV vil snu denne utviklingen og gi kvinner den lønnen og pensjonen de fortjener. For applausen fra pandemien hjelper deg ikke inn på boligmarkedet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...