Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Hvor ble det av alle innspillene til reguleringsplanen i Grefsenkleiva og Trollvann?»

Magne Lindholm skriver om Grefsenkleiva og Oslo skisenter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Privat

MENINGER: Bymiljøetaten fungerer i praksis som utredningskontor for utbyggeren Oslo Skisenter. Alle premissene for de konsekvensutredningene som er skrevet til nå, stammer fra Oslo Skisenter. Seriøse analyser av behovet for en utvidet alpinbakke, eller av klimautviklingen, er fraværende.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Det er en fin demokratisk tradisjon at alle kan komme med innspill til offentlige planer.

30 organisasjoner, etater og enkeltpersoner har kommet med innspill til reguleringsplanene i Grefsenkleiva/Trollvann. De fleste ble sendt inn i mai 2019. Alle dokumenter ligger i Plan- og bygningsetatens side for saksinnsyn.

Jeg har studert dokumentene i saken, og lurte lenge på hvor ideene fra alle innspillene var blitt av. Det var ingen spor av dem i det siste forslaget til reguleringsplan.

En dreven byråkrat viste meg hvor de lå. De var avlivet, alle sammen. Innspillene ligger begravet i et dokument med en kryptisk tittel, skrevet i august 2019 og stedt til hvile i et møte i januar i år. Begravelsen skjedde under post 73 i sak 201802070.

Gravstøtten heter Forslagsstillers mal for kommentarer til forhåndsuttalelser 16.08.19. Etaten fylte ut en dokumentmal, men gadd ikke engang endre navnet til noe forståelig. Derfor er det nesten umulig å skjønne at det var her høringsrunden tok slutt.


I dokumentet ligger innspill fra to bydelsutvalgene i Nordre Aker og Bjerke, sju etater inkludert Fylkesmannen i Oslo og Viken, elleve organisasjoner, to borettslag og seks privatpersoner. Totalt 28. Alle innspillene er utstyrt med Plan- og bygningsetatens kommentarer.

Sendrektighet

Dokumentet måtte vente i fire måneder før innspillene ble behandlet i slutten av januar 2020. Da var det kommet inn to innspill til, så summen endte på 30.

På dette møtet må det ha vært det en kjempelang dagsorden. Man skulle diskutere framdriftsplan og planalternativer, med 14 vedlegg. En større sak om vern av Trollvann hadde også dukket opp i mellomtida.

Det ble neppe tid til å gå særlig nøye inn på de 30 innspillene. Det er ikke lagt ut noe referat fra møtet.

Hva sto i innspillene?

To innspill var entydig positive. De kom fra Oslo Idrettskrets og Oslo skikrets. Seks av innspillene fra etatene var nøytrale og teknisk orientert.

De to bydelsutvalgene var opptatt av en balansert prosess der alle interesser ble ivaretatt, at skogen og turmulighetene ikke ble ødelagt, av turveiene ikke måtte bli brutt, av miljø og trafikk.

Naturvernerne var bekymret
for eventyrskogen og det enkle friluftslivet. Oslo og omland friluftsråd kom med den detaljert liste der de beskrev hvilke bruker- og miljøkonflikter som kunne oppstå, og krevde en balansert utredning av alle disse.

Borettslagene og enkeltpersonene var bekymret for miljø, flomfare, trafikk og støy.

Alle som kom med innspill fylte rollen sin og var sitt ansvar bevisst. Et gjennomgangstema var at man ønsket en balansert prosess, der alle interesser ble hørt.

Fylkesmannen

En etat stakk seg ut, fordi også den fylte sin rolle: Fylkesmannen i Oslo og Viken innskjerpet at de ulike interessene måtte koordineres, og at forslaget måtte utrede konsekvensene for alle brukergrupper. Det skulle lages konsekvensutredninger for to reelle planalternativer, i tillegg til dagens situasjon. Miljøhensyn og trafikkhensyn måtte utredes. Fylkesmannens innspill kunne vært skrevet av bekymrete beboere i området.

Bymiljøetatens kommentarer til innspillene besto enten av en uforpliktende formulering om at man skal ta hensyn, eller av høflig avvisning. Det som har skjedd siden viser at det kom ut på ett. Etaten har ikke tatt hensyn til innspillene. Beboerforeninger, naturvernere og Skiforeningen er ikke tatt med i prosessen. Bymiljøetaten har i stedet valgt å inngå et tett samarbeid med Oslo Skisenter.

Skiløypa fra Akebakkeskogen

Skiløypa som går på turveien fra Akebakkeskogen er et godt eksempel. Denne løypa er den eneste muligheten til bilfri adkomst til Lillomarka mellom Trollvann og bommen på Lofthus. Uten bro vil løypa være livsfarlig når alpinbakken er åpen, slik at den i praksis blir nedlagt. Årsaken til konflikten er at det er planer om å forlenge nedfarten i Grefsenkleiva til parkeringsplassen. Dette er utbyggingsplanens viktigste grep. Den forlengete nedfarten er igjen årsak til at skisenteret vil bygge ny heis. Men den blir en barriere for vanlige skiløpere. Skiforeningen har vært svært opptatt av denne løypa.

15 av innspillene nevnte eksplisitt at man måtte sikre skiløypa fra Akebakkeskogen. Den var den mest nevnte enkeltsaken.


Svaret på kravet om sikker kryssing mellom alpinbakken og skiløypa er typisk:

Utbedring av alpinanlegget skal ikke medføre at annen bruk av marka blir skadelidende. Stier og skiløyper skal opprettholdes. Forslagsstiller er klar over utfordringer knyttet til at skiløypa fra Akebakkeskogen krysser anlegget, en kryssing som kan bli mer utfordrende i det nye anlegget om nedkjøringen endres slik at brukere av bakken får større hastighet. Denne kryssingen vil studeres nærmere, og mulige tiltak drøftes. Det kan være aktuelt med god merking, gjerding, innsnevring av alpinnedkjøringen og sikring av god sikt.

Jeg har personlig fått bekreftet (2.11.2020) at Bymiljøetaten definitivt har avvist en broløsning, fordi det ble for dyrt.

Parodisk alternativ

Fylkesmannens krevde konsekvensutredning av to alternative utbygginger pluss dagens situasjon. Et slikt krav kan ingen etat overse. Bymiljøetaten og Multiconsult, som utfører utredningen for etaten, gjorde en vri. Naturvernforbundet hadde nemlig foreslått et kompromiss, der toppen på den nye hovedheisen i Grefsenkleiva flyttes litt sørover, med langt mindre naturinngrep. Bymiljøetaten valgte å utrede Naturvernforbundets alternativ som alternativ 2. Det høres da miljøvennlig ut?

Å nei da. Etaten endret Naturvernforbundets plan slik at den ble en monsterplan, med enorme naturinngrep på toppen av åsen. Alternativ 1, som er i tråd med Oslo Skisenters planer, krever oppfylling med 237.000 m3 masser. Alternativ 2 krever 325.000 m3 og snauhogging av Grefsenåsen. Alternativ 2 må være laget for å bli forkastet, slik at Oslo Skisenters ønsker står igjen som de eneste aktuelle.

Byråkrater kan ha en egen form for ond humor.

Innspillene er begravet

Da møtet i januar var over, var den første fasen der befolkningen har mulighet til å påvirke prosessen avsluttet. Neste sjanse kommer når reguleringsplanen blir lagt ut til politisk behandling i mars/april 2021.

Bymiljøetaten fungerer i praksis som utredningskontor for utbyggeren Oslo Skisenter. Alle premissene for de konsekvensutredningene som er skrevet til nå, stammer fra Oslo Skisenter. Seriøse analyser av behovet for en utvidet alpinbakke, eller av klimautviklingen, er fraværende.

Bymiljøetaten opptrer stikk i strid med Oslos politiske ledelse. Utbyggingen i Grefsenkleiva strider mot byrådserklæringen, der det står klart og tydelig at man ikke skal tillate videre utbygging av idrettsanlegg i marka.

Saksbehandlingen rundt utbyggingsplanene i Grefsenkollen og Trollvann er rett og slett en skandale. Behandlingen av innspillene er en hån mot høringer som demokratisk institusjon.

Hva nå?

Organisasjoner, bydelsutvalg og alle andre som sendte inn sine synspunkter i 2019 er parkert på sidelinja. Innspillene er begravet i et dokument med uforståelig navn. Bymiljøetaten har konsentrert seg om å samarbeide med den utbyggeren kommunen skal kontrollere.

De som ønsker en oppgradering av slalåmanlegget som tar hensyn til alle grupper, må begynne på nytt. Denne gangen bør nok veien gå om pressen og de politiske partiene.

Her er lista over de som sendte inn innspill, og fikk dem begravet under post 73:

1. Bydel Nordre Aker, 13.05.2019
2. Bydel Bjerke, 20.06.19
3. Brann- og redningsetaten, 24.04.2019
4. Eiendoms- og byfornyelsesetaten, 26.04.2019
5. Skedsmo kommune (Regionkontor landbruk), 08.05.2019
6. Fylkesmannen i Oslo og Viken, 20.05.2019
7. Norges vassdrags og energidirektorat (NVE), 08.05.2019
8. Hafslund Nett, 06.05.2019
9. DNT Oslo og Omegn, 22.05.2019
10. Lillomarkas Venner, 27.05.2019
11. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, 21.05.2019
12. Naturvernforbundet i Oslo Nord, 09.05.2019
13. Oslo Idrettskrets, 26.04.02019
14. Oslo skikrets, 28.05.2019
15. Oslo og Omland Friluftsråd, 03.06.2019
16. Skiforeningen, 24.05.2019
17. Sporveien AS, 20.05.2019
18. Øvre Disen Vel, 26.05.2019
19. Bjerke Storvel, 27.05.2019
20. Lofthus Havebys Vel, 13.05.2019
21. Sameiet Ymers vei 17, 24.05.2019
22. Styret i Grefsenlyst borettslag, 01.05.2019
23. Pål Granberg og Trond Aulund, 25.05.2019
24. Tove Engh Hansen og Gunnar Egil Hansen, 26.05.2019
25. Bjarte Mellemstrand, 20.05.2019
26. May Britt Nilsen og Geir Bruarøy, 02.06.2019
27. Lynn Rosentrater, 26.05.2019
28. Grete Sørnes og Hans Erik Karlsen, 27.05.2019

Under post 89:
Bjørnar Eidsmo
Magne Lindholm

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

En tidligere versjon av denne teksten ble publisert på Magne Lindholms Facebookside.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...