Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Hvordan bevare sola på John Colletts plass?

John Colletts plass slik den er i dag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

KOMMENTAR: Alle ideutkastene planter trær mot alle de omkransende veiene. Det er en selvmotsigelse i dette ut fra at plassens kvalitet er at den er åpen og solrik, skriver Tor Wisnes, som vurderer de tre forslagene til oppgradering av John Colletts plass.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Tre arkitektkontorer har levert sine idéutkast til «ny» John Colletts plass, etter at prosjektet fikk midler til torg- og møteplass-oppgradering. De tre forslagene ble presentert av arkitektene i Bick kafé 6. juni. Her kan du lese mer om de tre forslagene som ble presentert.

Bydelen har opprettet en Facebook-gruppe der du kan si din mening om fremtidens John Colletts plass. Det er i denne gruppen Tor Wisnes' innlegg ble publisert først.

Noen kommentarer til utkastene til oppgradering av John Colletts plass. Det er prisverdig at det det skjer noe med kinoplassen vår.

To av de tre forslagene (Dronninga landskap og Arkitektene AS) bygger på det samme idekonseptet med et nedsenket amfi mot syd og rundkjøringen.

Rainer Stange fra Dronninga Landskap. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Dronninga landskap bruker denne svake nedsenkningen til en overvannsdam og skøytebane samt en scene eller helst et horisontalt felt som kan brukes til mye.

Arkitektene AS legger et tak over scenepartiet helt i syd, dvs. at amfiet er relativt bratt og nedsenkningen betydelig større enn hos Dronninga.

Østre linje har ingen nedsenkning, men en terrengforhøyning mot rundkjøringen, nærmest en haug uten annen funksjon enn å skjerme mot trafikken.

Dronninga landskap har laget et funksjonelt areal selv om erfaringene med overvannsdammer er blandet, de fleste ligger som stygge, stort sett tørre betongskåler i parkene. Som skøytebane er arealet litt lite.

Carl Engblom fra Arkitektene AS.


Arkitektene AS bruker en stor del av arealet til overdekket scene og publikumsamfi. Dette blir for spesielt da arealet vanskelig kan benyttes til annet enn sceneopptredener. Sannsynligvis kan dette skje noen ganske få ganger i året. Det er mange parkscener i byen som har langt bedre lokalisering. Vi risikerer at dette blir et «høl» som ingen tar ansvar for og ingen bruker.

Østre linje har laget en forhøyning som kanskje kan utvikles til et svakt amfi som vender seg mot kinobygningen.

En skålformet plass som vender seg mot kinobygningen vil gi en etterlengtet intimitet som kan kompensere for andre fysiske avgrensinger (kfr. Rådhusplassen i København). Arkaden over butikkene vil da kunne brukes som scene, montering av storskjermer, lysshow o.a.

Sigve Grønsberg fra Østre Linje. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

En fordel med arkaden er at det er rimelig å installere fast infrastruktur uten fare for hærverk og annen ødeleggelse.


Alle ideutkastene planter trær mot alle de omkransende veiene. Det er en selvmotsigelse i dette ut fra at plassens kvalitet er at den er åpen og solrik. Abel café vil bli liggende i skygge på kveldstid (prime time) og den lille morgensola utenfor Bicks vil forsvinne. Det er også synd dersom sikten fra plassen til den fredete eiken blir ødelagt. Trær vokser seg store og kaster skygge.

Arkitektene AS har plantet en trekantet skog som hekk på den østre delen av plassen. Ideen er å stramme opp plassen, men plasseringen står dårlig til det klassisistiske uttrykket på kinobygningen med sin strenge symmetri. Hvordan skal arealet inni hekken brukes? Kommunen vil aldri vedlikeholde en trehekk av denne dimensjonen, det er nok å gjøre på Kronprinsesse Märthas plass. Hekker i normal høyde kan derimot gi fine avgrensninger hvis de er motstandsdyktige mot nedtråkking og blir klippet og luket to ganger i året, kfr. Adamstuen.

Det er viktig å tenke vedlikehold ved vurderingen av utkastene. Allétrær blir lett overlatt til seg selv. John Collets allé er et godt eksempel. I år ble de klippet ned i vår, dette skjer ikke hvert år, men etter at det var gjort har kommunen ikke fulgt opp med å luke og fjerne villskudd rundt stammen ved roten.

Søyleeikene i trikketraseen er flotte, men de må vedlikeholdes for at trikken skal komme frem. Dersom de plantes utenfor trikkelinjen, er det usikkert om det blir like vellykket.

Til slutt savner jeg et felt hvor Abels hage kan leve videre på lokalt initiativ. Kjernen i rundkjøringen er neppe noe alternativ, trikken vil fortsatt krysse 24 ganger i timen.


LES OGSÅ: Slik kan John Colletts plass bli

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...