Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Den nye rektoren:

- Hvordan det er å starte i ny jobb?

Den nye rektoren ved NIH, Lars Tore Ronglan, fra Korsvoll. Foto: NIH/ Emil Sollie

- Bli ikke overrasket om du treffer meg rundt Sognsvann eller i treningssenteret en formiddag. Er det åpning mellom to møter, kan det være at jeg lever ut vår visjon i praksis!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2017 kl 12:16

Lars Tore Ronglan er ny rektor ved Norges idrettshøgskole, fra i høst. Han er også lokal fra Bydel Nordre Aker, fra Korsvoll. Denne bloggen ble først publisert på idrettshøgskolens egne hjemmesider, men Nordre Aker Budstikke har fått lov til å viderebringe bloggen inn i lokalavisa.

Hvordan er det å starte i ny jobb?

Dette spørsmålet har jeg fått titt og ofte de siste ukene. Folk internt på huset og i omgangskretsen lurer på hvordan det er å være rektor. Hektisk og morsomt, svarer jeg.

Men hva driver du med, da?

Vel, her kommer et knippe eksempler på hva en nyvalgt rektor har brukt tida på de første ukene av studieåret.

Et knippe eksempler

Jeg har hatt samtaler med faddersjefene (fine folk), observert fadderbarna leke seg i hoppetårn (interessant), planlagt overtagelse av nybygget med Statsbygg (endelig), tatt imot nye studenter (flott), fått kjede av tidligere rektor (høytidelig).

Koordinert Kina-samarbeid med Norges Idrettsforbund (komplisert), ledet doktordisputas (gratulerer Gro), vært i møte med kommunen om Campus Sognsvann (langskudd), vist Kunnskapsdepartementet våre nye lokaler (stolt), vært rundt på fagseksjonene og snakket om overordnede ideer (kjerneoppgave).

Hatt veiledning med doktorgradsstudent (stå på, Mats), forberedt reise til samarbeidsuniversiteter i Calgary og Edmonton (utveksling), vært i møte om en langvarig tvist (vanskelig), deltatt på UiOs årsfest (stas), diskutert med fagansatte hvordan trenerstudiet kan bli enda bedre (hvis mulig), deltatt på student-quiz (lett...), og forberedt lønnsoppgjør på NIH (ikke så lett...).

Samhandling

Slik går dagene. Fra det ene til det andre. Hektisk og krevende innimellom. Men stort sett morsomt og meningsfullt.


Som rektor samhandler jeg mye internt – og mye eksternt. Internt på huset har jeg møter med studentstyret og studenttillitsvalgte, fagansatte, seksjonsledere og avdelingsledere. Daglig snakker jeg med prorektor og direktør om saker og ting.

I løpet av disse ukene har det slått meg at rektorjobben internt handler mye om å orkestrere prosesser: fange opp det som rører seg på huset, følge opp gode initiativer, sørge for medvirkning, holde prosesser på sporet, megle litt, balansere hensyn mot hverandre og bidra til at NIH stadig blir litt bedre. NIH har tydelige planer og langsiktige mål.

I det daglige handler det om de små skritts lederskap, for å holde skuta på rett kurs.

Representere

Rektors rolle utad er å representere NIH: ivareta våre interesser og synliggjøre vår betydning for samfunnet. Så langt har jeg vært i møter og samtaler med myndigheter, den organiserte idretten og utenlandske samarbeidspartnere. Snart venter Universitets- og høyskolerådet, Beitostølen helsesportssenter og Beijing Sport University.

Det slår meg at rektorjobben utad er viktig for en – tross alt – liten institusjon som NIH. Tett samfunnskontakt skal styrke vår posisjon i samfunnet, og hjelpe oss til å videreutvikle institusjonen i tråd med hva samfunnet trenger. Arbeidet utad og innad må balanseres og henge sammen.

Lytte - og snakke

Som rektor har jeg erfart at mye av dagene går med til å samtale med folk. Lytte – og snakke. Jeg sier til meg selv at rekkefølgen er viktig. Enkelte ganger bør rektor snakke. Rektor representerer institusjonen og bør i en del sammenhenger ha en tydelig stemme.

Men ofte er det viktigere å lytte. Jeg får mange henvendelser, besøk på kontoret, forslag og innspill. Som rektor møter jeg mye engasjement fra studenter og ansatte. Det er en inspirerende side ved rektorjobben!

Så blir det min jobb å fange opp engasjementet og prøve å kanalisere det i en god retning.

NIHs visjon er Kunnskap i bevegelse. Det jeg av og til savner i jobben, er fysisk bevegelse ut over rolig gangfart. Men selv om rektorjobben kan være arbeidskrevende, har jeg en timeplan som skifter fra dag til dag.

Trener

Så bli ikke overrasket om du treffer meg rundt Sognsvann eller i treningssenteret en formiddag. Er det åpning mellom to møter, kan det være at jeg lever ut vår visjon i praksis. Det bør også være et mål for en rektor ved NIH!

Lars Tore Ronglan, ny rektor ved Norges idrettshøgskole

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...