Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Skattemeldingen:

Hvordan pårørende kan gi et bidrag til beboere på sykehjem i koronatider

Foto: PxHere / Illustrasjonsfoto

KOMMENTAR: Beboere med langtidsplass på sykehjem blir gjerne registrert med ny bostedsadresse. Dette fører til at boligen behandles som sekundærbolig ved formuesbeskatningen, og det kan være tusener å spare, skriver advokat Leif Drillestad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2020 kl 15:37

Besøksrestriksjoner skaper ekstra utfordringer for eldre og syke med institusjonsplass i koronatider.

Pårørende oppfordres til å kontrollere skattemeldingen (tidligere kalt selvangivelsen) til sykehjemsbeboere som eide (egen bolig) pr 31.12.2019.

Selv om resultatet strengt tatt er i strid med folkeregisterforskriften, blir beboere med langtidsplass på sykehjem gjerne registrert med ny bostedsadresse. Dette fører til at boligen behandles som sekundærbolig ved formuesbeskatningen.

Gitt at boligen ikke har vært utleid, skal den imidlertid fortsatt behandles som primærbolig.

En sekundærbolig verdsettes til 90 % av formuesgrunnlaget, mens satsen for primærbolig er 25 %. Er boligens formuesverdi 4 millioner kroner, vil forskjellen utgjøre 22.000 kroner for hvert år boligen har blitt feilaktig behandlet.


Leif Drillestad. Foto: Privat

Toget har heller ikke gått for oppretting av skatteoppgjørene for tidligere år. Det er mulig å anmode skattemyndighetene om endring av skattefastsettelsen inntil 5 år tilbake, det vil si fra og med inntektsåret 2015.

Men, vær særlig oppmerksom på muligheten for egenretting, der den skattepliktige selv kan rette tidligere skattefastsettelser gjennom å sende en endringsmelding. Endringsmeldingen må ha kommet frem til skattemyndighetene senest tre år etter utløpet av innleveringsfristen for skattemeldingen som skal endres. Det vil for eksempel si at endringsmelding som gjelder inntektsåret 2016, må være skattemyndighetene i hende innen 30.4.2020.

Gir dette økonomisk uttelling, kan det være en tanke å benytte midlene til økt innkjøp av velværetjenester mv. for sykehjemsbeboeren i tiden fremover. På denne måten kan bidraget nyttes til å kompensere for en heller traurig periode.

En bør dessuten vurdere å sende en finnerlønn til Nordre Aker Budstikke merket med teksten «Primærbolig». Nordre Aker Budstikke er en avis uten brukerbetaling og som nødvendigvis også er særlig utsatt i koronatider.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...