Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kutter også i år:

«Hvorfor ønsker byrådet å kvele Maridalens Venner?»

Kulturlandskap i Maridalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

MENINGER: Er problemet at en frivillig organisasjon driver skjøtselsarbeid i kommunal skog?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2021 kl 10:12

I fjor kom det som et sjokk da byrådet la fram sitt budsjettforslag. Uten noe forvarsel og til tross for at det i budsjettkapittelets lettleste tabell sto oppført samme beløp til Maridalens Venner som alle år siden 2014, 850.000, innstilte byrådet på kutte bevilgningen med 400.000 kroner, i budsjettforhandlinger med Rødt ble det kutta ytterligere 200.000.

Dermed fikk Maridalens Venner et budsjettkutt på 70 prosent. Fra bystyrets talerstol presterte SVs Sunniva Holmås Eidsvoll å begrunne det ikke-varslede kuttet blant annet med at Maridalens Venner ikke hadde leverte regnskap og årsberetning – til tross for at hun måtte vite at det var feil. Alt var, som alltid, levert før fristen. Hun løy.

Dermed gjorde politikerne det umulig for Maridalens Venner å fortsette arbeidet på samme nivå som før. Og til tross for alle krumspringene, kvelingen av Maridalens Venner i fjor var ikke en glipp. Da viste årets budsjettforslag. I det foreslår byrådet at samme beløpet som i fjor bevilges til Maridalens Venner. Hvorfor er det så viktig for byrådet å kvele Maridalens Venner?

Bunner det i forskjellig syn på vern? Maridalens Venner ble stifta tidlig på 70-tallet som et ledd i kampen mot at gårdene i dalen skulle legges ned av hensyn til drikkevannet i Maridalsvannet, og at kulturlandskapet skulle gro igjen.


Siden har Maridalens Venner ikke bare i ord men også i praktisk arbeid jobba for å bevare kulturlandskapet som ble verna i 2001. Et kulturlandskap bevarer ikke seg sjøl, det må skjøttes. I byrådet er det sterke krefter som ønsker en helt annen form for vern, et «glassklokkevern» hvor naturen overlates til seg sjøl og forblir uberørt av mennesket. Paradokset er at med et slikt vern vil det vernede kulturlandskapet gro igjen. Vern truer vern.

Flere konflikter i Maridalen har gått akkurat her, Hagaløkka og bøndenes driftskontrakter er to stikkord fra det siste året. Maridalens Venner har i all sin tid kjempa for kulturlandskapet i Maridalen. Er det steinen politikerne vil ha ut av skoen, river de livsgrunnlaget vekke under føttene på Maridalens Venner fordi Maridalens Venner tar landskapsvernet på alvor?

Eller er problemet at en frivillig organisasjon driver skjøtselsarbeid i kommunal skog? Mener politikerne de at arbeidet er både riktig og viktig, men at det må gjøres i kommunal regi? De som lurer på hvordan det går når kommunen skal ta ansvar i Maridalen, bør ta seg en tur til Skar leir. I 2007 klarte Ap å presse gjennom at kommunen skulle kjøpe leiren for å hindre at den ble privatsert. 14 år seinere har kommunen, ifølge Aftenposten brukt 34 millioner på leiren, hvor det ikke har skjedd annet enn at husene står og forfaller mer for hvert år. De som vil vite mer om Skar leirs triste historie, finner den i pdf-format på maridalensvenner.no under fanen årbøker. Der finner du også 49 andre årbøker, med temaer fra Maridalen, Marka og landskapsskjøtsel.

Forfatteren av disse linjer er medlem av Maridalens Venner, har skrevet fem av årbøkene, deriblant årets, om Skar leir: «Krutt, kuler og personekvivalenter» og er ikke uhildet i saken. Men mener likevel det er trist hvis byrådets kvelning fører til at årets to (!) årbøker blir de siste i rekke som strekker seg tilbake til 1972.


Det kan bli én konsekvens av byrådets kvelningsforsøk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...