Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Ikke en boligboble, men en boligbombe i Oslo»

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

KRONIKK: Er boligbyggingen i Oslo i utakt med folk flests boligønsker og behov, og er Byrådet helt på villspor i sin befolkningsvekst prognoser?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I den senere tid har vi lest at bolig-nysalgsomsetningen i Oslo de siste to månedene har falt med 70 prosent. En tilsynelatende omforent konsensus blant utbyggere i Oslo er at en bråstopp i boligsalget kan utløse en kraftig nedkjøling av boligbyggingen i Oslo med en etterfølgende prisrekyl i 2018. Først og fremst undrer jeg meg da litt hvorfor boligbyggere ikke nettopp bygger basert på en forventet økning i etterspørsel i 2018.

Jeg tror nemlig skoen trykker et helt annet sted. Oslo har nesten sluttet å vokse, mens Akershus vokser like mye som før. Er det da berettiget å spørre seg om byen tilføres en boligtype og dertil omkringliggende omgivelser folk ikke ønsker å bo i?

Hans Christian Opsann. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I skrivende stund ligger det ute på finn.no 85 nyoppførte eneboliger, rekkehus, 2-, 3- og 4-mannsboliger for salg i Oslo, samtidig ligger det ute for salg 1700 leiligheter.

Kan en ubalanse i boligmangfoldet være årsaken til at Akershus vokser og vokser på bekostning av Oslo? Er dette grunnen til at småbarnsfamilier som søker etter å bo grønt og lavt i Oslo må søke ut av byen?


I dette momentet ønsker altså byrådet med MDG, SV og AP å omforme småhusområder til såkalte utviklingsområder samt stasjonære områder i Oslo til et bymessig preg. I praksis vil det si å sanere ca. 600 boliger i utviklingsområdene samt boliger i de stasjonære områdene. Dette kan totalt tilsvare boligtilveksten av denne boligtypen oppført i Oslo de siste 4 årene. I samme periode er det bygget og bygges 7-8000 leiligheter i Oslo.

Byrådets prognoser i Kommuneplanen byutviklingsstrategi fra april 2017 er basert på ca. 8500 nye innbyggere i Oslo pr. år frem mot 2040. Er byrådet helt på villspor? Det er god grunn til å tro at Byrådet har brukt en prognose i sin Byutviklingsstrategi som ikke lenger vil være konsensus for den faktiske utvikling.

Det er viktig at Byrådet viser troverdighet i sine framskrivningsprognoser i alle sammenhenger også når det gjelder boligutvikling. Er dette rett og slett en fullstendig skivebom eller er det andre drivere bak prognosene?

Utviklingen viser nemlig at nettoinnflyttingen fra resten av landet til Oslo vil endre seg fra like stor inn- og utflytting til minus 2000 årlig. Det vil si at det flytter flere ut av Oslo til resten av landet enn det flytter inn. Samt at netto innflytting fra utlandet er anslått til omkring 4000 årlig. Det er særlig den siste forutsetningen som er beheftet med stor usikkerhet. Det kan altså bli netto fraflytting i det store og det hele.

Byrådet valgte i vedtaket 6. september 2017 å revurdere kommuneplanens utkast til byutviklingsstrategi, nettopp på grunn av en sterk reduksjonen i befolkningsveksten i Oslo. Berømmer opposisjonspartiene som tok til orde for nytt vedtak samt byrådspartiene med støtte fra Rødt som fulgte opp nettopp på dette punktet.


Vedtaket er nå en gylden mulighet for Oslos politiske ledelse, det være seg posisjon eller opposisjon, å enes om å reversere helt ved å trekke ut utviklingsområdene fra Kommuneplanen. Områder som med all tydelighet består av boligtyper som allerede er en mangelvare i Oslo. Er Byrådet med MDG, SV og AP i ferd med å utvikle en by hvor det langt fra er mangel på boliger, men hvor boligmangfoldet vil i betydelig grad forringes. Beboeraksjonen Oslo med sine fraksjoner og samarbeidspartnere over hele byen vil arbeide aktivt og målrettet for å bevare dette mangfoldet.

Hans Christian Opsann
Beboeraksjonen Oslo – og beboer i Nydalen vest

Delta i bydelsdebatten? Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...