Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ikke så farlig med de gamle?

I den siste tiden har Nordre Aker Budstikke skrevet mye om helsesituasjonen for eldre mennesker. Blant annet har avisen viderebragt bydelsoverlege Geo...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2008 kl 12:14

I den siste tiden har Nordre Aker Budstikke skrevet mye om helsesituasjonen for eldre mennesker. Blant annet har avisen viderebragt bydelsoverlege Georg Semcesens betraktninger om Ullevål Sykehus' utskrivningspraksis av eldre, en praksis bydelsoverlegen anser som meget kritikkverdig. Problemstillingen havnet etterhvert i Stortingets spørretime etter Venstres Odd Einar Dørums påtrykk, og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) har lovet forbedringer.

Bydelsoverlege Semcesen har også uttrykt bekymring for eldrepsykiatrien i bydelen. Det er et økende antall bekymringsmeldinger om eldre mennesker i nød, eldre mennesker med behov for psykiatrisk behandling.

Lege og styreleder ved Grefsenhjemmet, Magne Roland, kan bekrefte Semcesens bekymring for eldrepsykiatrien. Av mangel på tilfredsstillende tilbud, mener han sykehjemmene nærmest fungerer som oppbevaringsplasser for eldre psykiatriske pasienter. Pasienter som ofte kan være utagerende, fysisk sterke, og skape vanskelige situasjoner for de andre pasientene. Situasjoner som også kan være problematiske for de ansatte på de somatiske sykehjemmene, som ofte ikke har spesialkompetansen til nettopp å takle slike pasienter. I tillegg er Rolands erfaring at mange «yngre eldre» med alvorlige kroniske lidelser, også blir plassert på sykehjem av mangel på andre tilbud, sammen med andre pasienter med gjennomsnittsalder på 90 år. Roland mener løsningen kan være å spesialisere byens sykehjem, slik at det i kommunen kan bli et verdig og tilfredsstillende tilbud til alle de forskjellige menneskene som blir plassert på sykehjemmene.

Jo mer Nordre Aker Budstikke skriver om de eldres helsesituasjon, jo mer kan man få inntrykk av at «det er ikke så farlig med de eldre». Enten det er at de blir kastet ut av sykehusene før de er ferdig utredet, at de blir plassert på sykehjem når de egentlig burde vært et helt annet sted og fått tilfredsstillende behandling, eller at det ikke er så farlig med de andre somatiske (fysiske lidelser) sykehjems-pasient-beboerne som i sitt bomiljø må forholde seg til utagerende, tunge psykisk syke mennesker. Men slike «inntrykk» gjør at det i hvert fall ikke er noen som helst grunn for Nordre Aker Budstikke til å slutte å skrive om de eldres helsesituasjon - tvert i mot. Avisen er enig med Roland. Spesialiser sykehjemmene, hvis det kan være med på å gi de eldre den tilfredsstillende behandling de har krav på, uansett diagnose og uansett alder.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...