Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Ja til nasjonalt eldreombud

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

DEBATT: – Vi hører stadig historier i media om uverdige bo- og levekår ved sykehjem, stoppeklokkeomsorg og eldre par som ikke får bo sammen på sykehjem. Derfor trengs et nytt organ i form av nasjonalt eldreombud for at eldre mennesker skal kunne få ivaretatt sine rettigheter, skriver Dag Gaute Gaasemyr.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I Dagsavisen 17. februar går Frps eldrepolitiske talsmann Bård Hoksrud ut og nevner behovet for et nasjonalt eldreombud i Norge. Stortingsrepresentant for SV Karin Andersen følger opp med samme forslag i Dagsavisen 22. februar. Det er flere grunner til at et landsomfattende ombud for ivaretakelse av eldre menneskers rettigheter bør innføres.

Dag Gaute Gaasemyr.

I dag har mange eldre problemer med å orientere seg i den teknologiske utviklingen. Åshild Ulstrup tar opp dette problemet i et innlegg i Aftenposten 17. februar, og har et godt poeng når hun mener at den teknologiske utviklingen kan gå vel raskt for mange eldre. Når stadig mer informasjon går via internett, også offentlige tjenester, så er det viktig at det finnes alternativer for folk som synes denne utviklingen blir for komplisert for de. Informasjon må også kunne sendes via brevpost. Samtidig må opplæringen innen digitale verktøy bli bedre for eldre mennesker.

LES OGSÅ: Generasjonsmøte på Tåsen: Rønningen-elever med dataopplæring for seniorene

I dag har kun Pensjonistpartiet programfestet nasjonalt eldreombud. SVs, Krfs og Frps forslag til partiprogram inneholder også forslag om dette. Siden det har vært sterkt fokus på forholdene ved sykehjem, eldre som sliter med å henge med i den teknologiske utviklingen osv. de siste årene, er det naturlig at flere partier vurderer å få nasjonalt eldreombud på sitt program. Venstre bør også gjøre det.


Norge var tidlig ute med nasjonale ombud rettet mot enkeltmennesket, først med sivilombudsmannen fra 1962, barneombudet fra 1981, og likestillings- og diskrimineringsombudet fra 2006. Nå må fokuset rettes mot en stadig voksende gruppe mennesker i landet, nemlig de eldre.

Tanken om landsomfattende eldreombud er ikke ny. Allerede i 1999 tok Arthur Arntzen og Ole D. Mjøs i Verdikommisjonen opp tanken om et nasjonalt eldreombud, uten å få gjennomslag for dette. I takt med det økende antall eldre fra i dag av og i årene framover, er det på høy tid å etablere et slikt ombud. Hensikten med nasjonale ombud er blant annet å kunne ivareta interessene til personer som vanskelig kan gjøre det selv, eller som opplever urimelig behandling fra myndighetenes side. I mange tilfeller vil disse kriteriene være overførbare på eldre menneskers situasjon her til lands.

LES OGSÅ: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de gamle har det?

Manglende ivaretakelse av eldres rettigheter i stat og kommune vil kunne få et korrektiv gjennom et statlig ombud som kan fungere som en klageinstans, og be kommuner rette på etablert praksis innenfor eldreomsorg som er i strid med gjeldende lov- og regelverk, og som ikke tilfredsstiller eldre menneskers behov.

Vi hører stadig historier i media om uverdige bo- og levekår ved sykehjem, stoppeklokkeomsorg og eldre par som ikke får bo sammen på sykehjem, for å nevne noen eksempler. Derfor trengs et nytt organ i form av nasjonalt eldreombud for at eldre mennesker skal kunne få ivaretatt sine rettigheter og levekår, Og gi de en bedre mulighet til selv å engasjere seg i saker som angår de, og kunne delta i samfunnet på egne premisser.


Dag Gaute Gaasemyr
Venstre-medlem og skribent

LES OGSÅ: Hva tenker vi om alderdommen? – Jeg har ikke noe imot å bli 50, men 70 gruer jeg meg til

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...