Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

– Jeg har møtt flere menn i maktposisjon, som synes det er helt greit å redusere kvinner til objekter man kan more seg med

Kathrine Daniloff. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

KOMMENTAR: – I dag delte jeg, og jeg er fysisk kvalm fortsatt. Kvalm av alle jeg husker som har klådd, etter at de burde tatt et nei for et nei!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2017 kl 21:56

De fleste menn jeg har møtt, har respektert mine grenser. Jeg har imidlertid møtt flere i maktposisjon, som synes det er helt greit å redusere kvinner til objekter man kan more seg med. Selv om moroa ikke er gjensidig. Man trenger ikke å bli voldtatt for at det skal sette spor, det holder at noen fortsetter å dytte seg på deg etter at du har skjøvet dem bort.

For min del var det å komme forbi skammen etter ubehagelige tilnærmelser fra en veileder ved universitetet et stort steg. Det var så kvalmt å skulle møte mannen, som hadde redusert meg fra å være en faglig person til et kjønnsobjekt, at jeg falt av studiene i lengre tid. Jeg tenkte at det var min skyld, for hadde jeg ikke vært for ivrig faglig, for glad, for hyggelig? Som menn gjerne har forklart meg, senere i livet: «...når du smiler og er så hyggelig, så må du jo forstå at gutta tenker at du er klar for dem...». (Fy f ...)

Heldigvis, for meg, var det "bare" å bli slengt i veggen av en pesende, siklende professor, med alle kroppslige indikasjoner på å skulle «ta for seg». Aldri før har det å være sterk vært mer velkomment. (Akkurat som om en vindrikkende storrøyker skulle hatt en sjans mot meg, den tøffe jenta fra Nord?)

Likevel forsvant jeg fra studiene, pådro meg mer studielån, fikk ikke kjøpt bolig så tidlig som jeg hadde kunnet med fast jobb osv. osv, og jeg fortalte det ikke engang til kjæresten min. For det var så jævlig skamfullt og kvalmt at dette kunne skje meg. Det er fortsatt kjipt å tenke på at jeg ikke klarte å si fra og ta tyren ved hornene.

Jeg kan bare forestille meg hvordan det ville vært om det var verre ting som hadde skjedd ... og jeg tenker på hvordan kvinner, som har opplevd at menn har «tatt for seg» på fælere vis enn i mitt tilfelle, opplever at menn latterliggjør #metoo. Reaksjonen fra mange menn gjør meg redd. Å latterliggjøre dem som endelig forteller er så nedrig og empatiløst at jeg tviler på at disse selv skjønner hva det sier om deres manglende sosiale kompetanse.


Jeg håper derfor at alle dere gode menn snakker om dette, dere i mellom og også med sønner og døtre. Snakk høyt om hva det innebærer å være en bra mann/et godt menneske. De som har svin på skogen visste kanskje ikke bedre da overgrepet ble begått, siden vi lever i en kultur der vi så mange ganger har fått høre at det er kvinner selv som har skylda hvis menn går over streken. Feil klær, feil smil, feil sted osv. Til slutt tror man kanskje det, og tenker at det ikke er så farlig å kaste seg over noen, selv om det gjøres motstand?

Det er på tide å få slutt på den fryktelige objektiveringen, som gjør «hverdagslige» overgrep mulig, uansett hvem som er offer. Det er det dette handler om. Få slutt på overgrep! Skal man få slutt på det, så må man vite at det foregår. Det kommer ikke frem hvis vi ikke forteller og det vil ikke gi grunnlag for beslutninger hvis vi fortsetter å se bort fra hvilken virkning det kan ha.

Er det OK i et samfunn å la sånne tidstyver får herje fritt?

Jeg deler i dag for det er det er viktig for alle flinke jenter som kanskje slipper å 1)oppleve det 2) være skamfull for det og 3) ikke orke å fortelle det til noen. I dag delte jeg, og jeg er fysisk kvalm fortsatt. Kvalm av alle jeg husker som har klådd etter at de burde tatt et nei for et nei. Jeg lurer på hvordan jenter med svakere fysikk enn min har hatt det gjennom livet? Jeg har dyttet bort mange, men sluppet unna den store skrekken fordi jeg har vært.i stand til å dytte hardt nok.

Takk til alle kvinner og menn som har brakt dette frem i lyset. Takk til Aleksander Schau. #metoo

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...