Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Gulldalen barnehage:

«Jeg vil ha et skikkelig svar på hvordan overkapasitet beregnes!»

Gulldalen barnehage. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: Jeg kan ikke på noen som helst måte hverken forstå eller rettferdiggjøre at det skal være behov for å nedlegge en barnehage dersom behovet fremover baseres på forventet befolkningsvekst på Kjelsås.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I forrige måned ble det besluttet av bydelsadministrasjonen, under ledelse av bydelsdirektør Øyvind Henriksen, at Gulldalen barnehage på Kjelsås skal nedlegges fra høsten 2021. Barnehagen ligger helt inntil markagrensa og er unik som oppvekstarena av den grunn alene. Avviklingen vil tvinge barna til ledige plasser langt unna, nedenfor ring 3 og mot Marienlyst. I tillegg virker det uforståelig hvorfor barnehageplasser fjernes når boligveksten i nærområdet tilsier store behov for flere plasser i nær fremtid.

Hovedargumentet knyttet til nedleggelse av Gulldalen barnehage var bydelsadministrasjonens begrunnelse om at Nordre Aker har en overkapasitet hva gjelder barnehageplasser. I 2017 hadde Nordre Aker overkapasitet og full barnehagedekning. I 2019 var nærmest all kapasitet brukt og flere gikk uten plass. Nå, under to år senere, vil bydelen legge ned en barnehage på grunn av overkapasitet.

Jeg vil ha et skikkelig svar på hvordan overkapasitet beregnes. Basert på tilgjengelig informasjon på kommunens hjemmesider er det per i dag i snitt 0,77 ledige plasser i bydelens barnehager. (Fordelt på alder: små barn: 0,3 plasser, store barn: 0,4 plasser.) Det virker smålig å ikke en gang kunne operere med én ledig plass i hver barnehage som det minste krav til å møte behov som måtte oppstå. Fra Årsberetning 2019 Bydel Nordre Aker, under bydelens mål og prioriteringer for barnehager, kommer blant annet punktene:

  • sørge for at barnehagekapasiteten møter forventet vekst i antall barn

  • bidra til at det tilbys barnehageplass til flere enn de med lovfestet rett

I min klage til bydelsdirektøren angående beslutningen om nedleggelse av Gulldalen barnehage ba jeg om at det fremlegges en barnehagebehovsplan for å møte den forventede tilflyttingen av barnefamilier i området på Kjelsås. Jeg har enda ikke mottatt dette, og det er derfor lett å tenke at det heller ikke eksisterer en slik. Beslutningen påvirker barns oppvekst, ansatte og nærmiljø uten at befolkningsvekst er tatt i betraktning.

Selv om Oslo er ett opptaksområde, sees kapasiteten i bydelene hver for seg som om de ikke skulle være del av et større bilde. Ei heller ser man på nærområder innen en bydel når man ser på kapasitet. Dette blir snevert og gir ikke et riktig bilde av de lokale situasjonene med tanke på befolkningsvekst og behov for barnehageplasser.

Ser vi på SUSNA (samarbeidsutvalget for skolene i Nordre Aker) sitt arbeid de siste årene har de belyst at deres prognoser av elevtall har vært i mye større samsvar med virkeligheten enn Utdanningsetatens tilsvarende prognoser. Dette er hovedsakelig fordi SUSNA bygger sine elevtall på eksisterende elevtall, lokale forhold og forventet utbygging. Dette høres rimelig ut, da beregninger basert på Oslostatistikken og SSB ikke tar hensyn til blant annet lokale forhold.


Gulldalen ligger innenfor skolekretsen til Oslos største barneskole, Kjelsås skole. I Oslo kommunes skolebehovsplan for 2018-2027 kommer det frem at det er foreslått å etablere en ny barneskole på Frysja, grunnet økt behov for kapasitet på barnetrinnet fra nå og frem mot 2027. Denne skolen vil gi en økning på 840 elevplasser. Behovet for denne skolen er anslått fra 2021. Selv om Oslo kommune allerede har kjøpt den aktuelle tomten så er det grunnet lange leiekontrakter med nåværende leietaker ingen skole som ferdigstilles neste år. Men barna som trenger denne skolen, de kommer til å flytte til området.

I tillegg til «Frysjaparken» er hele området på begge sider av Frysjaveien og opp til Brekke under boligutvikling. Det er også utbyggingsprosjekter på nye Kjelsåsgrenda, Kjelsåsveien 160 og tidligere Tandberg radiofabrikk. I nærområder som grenser til Kjelsås finner vi utbyggingsprosjekter på Grefsen stasjon, Nydalen, Lillo, Kringsjå og Tåsen. Det er høyt sannsynlig at dette skyver behovet for barnehageplasser også oppover mot Kjelsås. Flere barne- og ungdomsskoler omtaler kapasiteten fremover som stram grunnet hensyn som tas til forventet boligbygging i området. Det oppleves da lite gjennomtenkt at ikke også barnehagekapasiteten fremover vurderes i henhold til samme tilvekst av barn som følge av forventet boligutvikling i området.

Argumentet om overkapasitet faller i grus når det er bydelen Nordre Aker som har overkapasitet og ikke nærområdet Kjelsås. På grunn av områdets geografiske plassering er det ingen mulighet til å presse plasser videre oppover eller bortover. Dette er noe seksjonsleder for barnehagene i Nordre Aker bør være pinlig klar over. Per dags dato er det ytterst få ledige barnehageplasser og grunnet beliggenheten vil transportbehovet automatisk øke nevneverdig dersom barna på Kjelsås skal gå i barnehage på for eksempel Gaustad. Det vil bli en daglig økning på fire bilturer per bilbragte barn.

Vi med barn i Gulldalen barnehage er blitt lovet en barnehageplass i vårt nærmiljø, det vil si Kjelsås. På kommunens hjemmesider over ledige plasser i bydelen uten søkere, er det 58 plasser per 8. november, hvorav 33 er for barn over 3 år. Da vi er garantert en plass i ny barnehage i god tid før 1. mars er det dagens ledige plasser vi forholder oss til. Det er flere ledige plasser i bydelen, men det er ikke på Kjelsås. Figuren under viser at det er 2 ledige storebarnsplasser i vårt utvidede nærområde Kjelsås, Grefsen og Disen, samt hvor det er planlagt boligutbygging med tilhørende tilvekst av barnefamilier. I tillegg kommer de tilflyttende barnefamiliene som kjøper allerede etablerte boliger.


Få ledige barnehageplasser, stor byggeaktivitet i nærområdet (Illustrasjon: Kristian Echholt)

Fordi det er mest relevant å se på antall barn fra Gulldalen som neste år vil gå på en avdeling for barn over 3 år, er det i figuren under laget en oversikt over hvor det per i dag er ledige plasser til disse 31 barna. Figuren illustrerer at 11 barn vil få den lengste kjøreveien på gjennomsnittlig 18 km fra Gulldalen. Totalt tilsvarer dette en forflytting på 458 km hver dag.

Barna vil få plasser på andre siden av bydelen, langt fra nærområdet, venner og kjente (Illustrasjon: Kristian Echholt)

Det har stor verdi å gå i en barnehage i nærheten av der man bor med tanke på lokal tilhørighet, trygg skolestart med kjente relasjoner, samt kortere avstander som generer mindre trafikk, en forutsetning for Oslos klimamål 2030. Barnehagene bør ligge der folk bor, og bør svare til behovet i samme område.

Beslutningen om nedleggelse baseres også på etterslep av vedlikehold i Gulldalen barnehage. I en artikkel på barnehage.no påpekes det: Oslo kommune har i mange år ikke satt av tilstrekkelig med midler til vedlikehold av de kommunale barnehagebyggene. Dette viser seg gjennom at det ved utgangen av 2017 var et samlet vedlikeholds- og oppgraderingsetterslep på nær 2,5 milliarder i de kommunale barnehagene. Det bør være høyt prioritert å sette av midler til dette vedlikeholdet når konsekvensene er at barnehager nedlegges og nye bygges.


I fjor kjempet FAU i Korsvolltoppen barnehage for at Omsorgsbygg (OBY) skulle prioritere helt nødvendig vedlikehold av bygget for å kunne fortsette forsvarlig drift. I et møtereferat mellom Bydel Nordre Aker, OBY og OVK av samme år, kommer det frem at denne barnehagen etter planen skal driftes frem til barnehagen i Korsvoll idrettspark står klar. Denne barnehagen skal ifølge kommunen ferdigstilles i 2022 med 4 avdelinger. Det er forståelig at midler må fordeles og at prioriteringer ikke alltid oppleves som rettferdige. Men slik det nå foreligger virker det simpelt å forsømme vedlikeholdet av to godt etablerte kommunale barnehager, for å så å vedta disse nedlagt blant annet grunnet vedlikeholdsetterslep, samtidig som det skal bygges en ny kommunal barnehage.

I byrådets budsjettforslag 2020 er det planlagt avvikling av små og uhensiktsmessige barnehager fra 2020. Samtidig er det i byrådets økonomiplan 2020-2023 satt som mål å rehabilitere eldre barnehager for å bevare kapasitet. Det skal etableres nye barnehager og utvide eksiterende. Planen om å etablere nye barnehager samtidig som mindre og uhensiktsmessige barnehager avvikles skal ifølge byrådet føre til en økt barnehagedekning i Oslo. Det blir en selvmotsigelse at byrådet vil nedlegge uhensiktsmessige barnehager, samtidig som de vil prioritere eldre barnehager.

Uhensiktsmessige barnehager bør ikke være ensbetydende med at de er mindre enn de store og over 15 år gamle. Det må gjøres grundige lokale vurderinger over hvor, innenfor mindre geografiske områder i bydelene, det er overkapasitet. Deretter bør det være mulig å komme til en politisk enighet over hva som defineres som uhensiktsmessig.

Vi i foreldregruppa reagerte sterkt på bydelsdirektørens avsluttende ultimatum på slutten av møtet i bydelsutvalget 5. november. Det ble oppfattet som en klar beskjed til bydelens folkevalgte politikere om at ingen annen løsning enn nedleggelse er aktuell. De fikk i oppgave å finne den barnehagen som skal nedlegges og presentere dette på møtet 17. desember. I tråd med politikeren som fikk siste ord kan jeg ikke på noen som helst måte hverken forstå eller rettferdiggjøre at det skal være behov for å nedlegge en barnehage dersom behovet fremover baseres på forventet befolkningsvekst på Kjelsås.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...