Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Jeg vil heller ha barn med skrubbsår på knærne»

Det siste vi bør gjøre er å legge ned barnehager som ligger i tilknytning til skogen, skriver artikkelforfatteren, som sitter i FAU ved Gulldalen barnehage. Foto: Sofie Løchen Smedsrud (Arkivfoto)

MENINGER: Gulldalen barnehage har en egen skog, Gullskogen, hvor barn i alle aldre får muligheten til å utforske det skogen har å by på. Hvorfor ønsker bydelen å legge ned en offentlig barnehage som har noe så unikt som sin egen, lille skog?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.11.2020 kl 12:44

Rammeplanen for barnehager har et eget fagområde som heter «Natur, miljø og teknologi». I den står det skrevet at barnehagen skal legge til rette for at barna skal få et mangfold av naturopplevelser, få kunnskap om dyr og dyreliv og få oppleve naturen som en arena for lek og læring i ulike årstider.

Gulldalen barnehage har en egen skog, Gullskogen, hvor barn i alle aldre får muligheten til å utforske det skogen har å by på. Hvorfor ønsker bydelen å legge ned en offentlig barnehage som har noe så unikt som sin egen, lille skog?

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen viser til at det er en overkapasitet av barnehageplasser i Nordre Aker, og derfor må antall barnehageplasser i bydelen reduseres. Det var flere tynne argumenter til at bydelen ønsket å legge ned Gulldalen, men det er feil prioritet å legge ned en kommunal barnehage med en så unik beliggenhet, like ved markagrensa. I denne barnehagen har barna skogen som nærmeste nabo, og dermed skogen som sin leke- og læringsarena. Dette er ikke en selvfølge for barnehager i Oslo, der mange barnehagebarn er avhengig av transport for å komme seg på tur i skogen. Hvorfor skal man legge ned barnehager som ligger i skogkanten, hvor luften i tillegg er ren, i motsetning til andre områder i byen vår?

La barna våre få bevare hverdagen i Gullskogen. Naturen har en positiv virkning og bidrar til å redusere og motvirke stress, den øker kreativitet, selvstendighet og mestringsopplevelser. Nyere forskning viser til og med at kontakt med skogbunn gir barnehagebarn bedre immunforsvar. Gulldalens unike beliggenhet er utelukkende positiv for våre barns fysiske og psykiske helse. I en tid hvor mange barneansikter sitter klistret til ulike skjermer, så er det ekstra viktig å beholde barnehager som ligger i kontakt med skogen. Om noe annet, så burde det bli flere av dem, fremfor sjelløse og moderne bygg med kunstgress og rette flater.


Tilgang til lek i skogen gir barna både nye muligheter og utfordringer. Det gir mulighet for blant annet klatring, bygging av hytter, kreativ lek og motorisk utvikling og mestring. Skogslek bidrar i tillegg til økt fysisk aktivitet og mulighet for mer variasjon i leken. Barna våre tilbringer mange timer i barnehagen hver eneste dag, og vi har et ansvar for å sørge for at den tiden er så innholdsrik som mulig. Hvis man ser ansiktet og gleden et barn finner i å følge en meitemark sin ferd på bakken, eller gleden av å finne et blad, så burde det åpenbart være et slag for mer natur i barnehager.

Barna bør få mulighet til å ta del i vår naturarv, som en del av sin hverdag, av mange årsaker. Det siste vi bør gjøre er å legge ned barnehager som ligger i tilknytning til skogen, da dette er unikt. Nedleggelsen av Gulldalen barnehage er satt på vent. Bevar Gulldalen barnehage og Gullskogen av hensyn til barna våre.

Jeg vil heller ha barn med skrubbsår på knærne og skitne klær fremfor det motsatte.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...