Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kirken, staten og Oslo

Oslo, ikke minst Groruddalen, har et mangfold av tros- og livssynssamfunn. SV uttalte på sitt landsmøte at den norske ordningen med statskirke "aktivt...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Oslo, ikke minst Groruddalen, har et mangfold av tros- og livssynssamfunn. SV uttalte på sitt landsmøte at den norske ordningen med statskirke "aktivt diskriminerer andre livssyn". Et flertall i bystyret tilrådde i januar fullstendig skille mellom stat og kirke. Men vil dette sikre mangfoldet i Oslo?

Bystyreflertallet som vedtok å anbefale et skille, pekte på at tilskuddet til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn medfører store utgifter for Oslo kommune. Man foreslo derfor en statlig grunnfinansiering pr. medlem. Utover dette "er det opp til Den norske kirke og de øvrige tros- og livssynssamfunn å fastsette ordninger for egne inntekter", heter det i vedtaket.

Det er ingen selvfølge at noe trossamfunn vil få støtte fra staten om statskirken faller bort. Bystyreflertallet uttaler selv at "statens oppgaver er å ivareta fellesskapets og enkeltindividenes interesser uavhengig av [...] religiøst ståsted". En statlig støtteordning kan bli ustabil og avhengig av skiftende stortingsflertall, og vi har ingen garanti for at den ikke vil falle helt bort.

En modell med ren finansiering pr. hode vil særlig gå utover de mindre trossamfunnene, som vi vet det fins mange av i Oslo, og som er en viktig del av det flerkulturelle mangfoldet. Alle religioner er sterke bærere av kultur, tradisjoner og identitet. Mye av dette er av ikke-materiell art, men likevel avhengig av stabil organisering og økonomi for å bli videreført og fornyet.

Gunnar Stålsett har sagt at et folk kan leve godt med det som intellektuelt blir oppfattet som utdaterte ordninger, dersom de fungerer godt i praksis. Nettopp biskop Stålsett viste at den folkekirken vår statskirke er i dag har en samlende funksjon som overstiger religiøse skillelinjer. Statskirken er ikke til hinder for mangfoldet og det flerkulturelle Oslo. Snarere er den en avgjørende bærer av kulturarven, og en garanti for økonomiske rammevilkår som styrker mangfoldet i Oslo og i hele landet.

Ingrid Elise Wergeland

Sokneprest i Oslo domprosti og BU-kandidat i Nordre Aker

Lars Rottem Krangnes

Medlem Senterpartiets kirke- og kulturpolitiske utvalg og bystyrekandidat for Sp

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...