Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kjære julesøstre – må vi gjøre ALT?

Juletre, gaver, kalendere, julegardiner og julevask. Og så skal vel hunden luftes. Det er ikke grenser for hva mor skal ordne før juleroen senker seg. ILLUSTRASJONSFOTO

Den kommer krypende. Jula. Eller snarere førjulstida.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.12.2019 kl 23:43

Sånn i midten av november kanskje.

Det begynner her: Hva skal vi finne på i julekalenderen i år? Kjøre på med snop? Nei, nei... godteri på hverdagene er jo ut og fyfy. Og ungene prater jo på skolen, hva fikk du? Kanskje de forteller det hjemme også? Flaxlodd i år igjen? Selv om det kom klare tilbakemeldinger i fjor om at det var ok – men langt fra favoritten.

Men orker vi, og har vi egentlig lyst og tid til, å løpe rundt og kjøpe 24 små forskjellie gaver – kanskje til hele tre barn – 72 gaver! Noe som selvfølgelig også kan bli veldig dyrt…

Og løsningen på julekalenderen er slett ikke alltid så vellykket, med å pakke inn en truse eller et par sokker. Eller kanskje «15. desember: En joggetur med far.»!

Ja, ja, ja. Jeg hører deg! Bortskjemte og utakknemlige barn. Men uansett for sent å få gjort noe med det 30. november.


Eller hva med å lukke øynene og åpne lommeboka. Til en dyr ferdig julekalender. Spare tid, ikke penger?

Jovel. Det er lenge siden 1. desember nå, og det ble julekalender i år også. Og den ble en suksess.

Så går det noen dager til. Bare noen få dager, så er det opp på tærne igjen. Hm....julebord. Klær – hva kan jeg ha på meg? Har jeg noe jeg kan bruke igjen? Må jeg ut og bruke tid og energi på å lete etter en ny kjole – eller kanskje flere nye kjoler?

Eller ikke, hvis ikke de samme folkene er på de samme julebordene, holder det med ett antrekk? Hva med antrekk julaften? Ved høytider og 17. mai savner jeg virkelig en bunad.

Julestress. ARKIVFOTO/ILLUSTRASJON


Oj, kanskje i tillegg vår tur til å ha førjulsbord i år. Hvem kan, hvor mange, hva skal vi spise, hva skal vi drikke? Hvem skal vi be. Og ikke mins: hvem må vi be?

Så noen dager til. Litt roligere, jobbe, vanlig hverdagsliv. Kanskje nye klær på plass i skapet, julebordene booket inn og ut, handlelistene klare. I hvertfall oppe i hodet, midt på natten under blåtimen.

Og glem ikke alle juleavslutningene og julefrokostene i regi av idrett og skole. Kan vi sluntre unna det liksom?

Videre inn i desember. Trenger jeg nevne julegavene? For hvem kjøper inn julegavene. Jo, er vel fortsatt ofte oss kvinner. For vi vet så godt vi, hva alle ønsker seg. Til og med vet vi hva svigermor ønsker seg til jul! Sønnen har ikke peiling.

Men det jeg egentlig hadde tenkt til å snakke med dere kvinner om, det er det som kommer nå.


Min mor bakte alltid veldig mye til jul. Tror hun holder på med dette ennå. Sju sorter og slag, og vel så det til jul. I tillegg vasker og vasket hun mye. Hun vasket i hvertfall så nøye og overalt. Alle vegger og vinduer før jul, kjøleskap og ovn. Sikkert tak også. Pusset sølv, ryddet og ordnet i skuffer og skap.

I tillegg til selv å invitere til, og delta på, førjulsselskaper, tradisjonelle julekonserter og andre bare-må-være-der-førjulssamlinger.

Fortsatt skifter hun også til julegardiner i adventstiden, lager sylte og rull (samme sak?) sild, brente mandler, marsipandigg og mye annet snacks til jul. Sender julekort og brev, sender avgårde julepakker til de samme hun alltid har sendt pakker til.

Drar til kirkegården og pynter opp for de som ligger der – det er en fin ting – og innom her og der med en liten oppmerksomhet, som sikkert gleder veldig.

I tillegg mange, mange flere tradisjonelle julegreier.


Og, jeg holdt på å glemme min mors julekalenderprosjekt, da vi var små. Egenlaget med filtnisser, fire små gaver på hver dato frem til julaften, tre barn og for ikke å glemme en liten pakke til og med til bikkja. Dagen før 1. desember tror jeg hun satt oppe nesten hele natten for å få den ferdig.

Og det skal skrives: For noen fantastiske julaftener og flotte førjulstider vi barna hadde med familien.

LES OGSÅ: Hun var søstera til dophuet. Nå har hun skrevet bok om de vanskelige årene. Sammen med broren

Men alle disse juleforberedelsene, i tillegg til oss og full jobb, hadde nok skylda for at min mor ble ganske så sliten i førjulstiden, og på selve julaften.

Min far var og er selvfølgelig indirekte med på alt dette. Men da mer som håndtlanger, bærer og sjåfør. Tenker jeg.

Nå er det ganske så mange år siden jeg flyttet hjemmefra, og fikk egen familie. Likevel, det som virkelig undrer meg, er at jeg ikke på noen som helst måte har arvet alle disse juleforberedelsene min mor holdt på med. År etter år. Og fortsatt holder på med.

Men altså, jeg elsker jul! Men et eller annet sted på veien så glapp med både baking, julevask av huset, julekort, sylta, silda og alt det andre.

Ikke er jeg spesielt god til å lage mat heller. Men jeg elsker å spise god mat, men synes det rett og slett er kjedelig å lage den. Minst like kjedelig som jeg synes det er å se Grevinnen og en dritings hovmester for ørtende året på lille julaften. Hilsen the queen of take away!

Joda, tro nå ikke at vi sitter her med maki på julaften, eller at huset flyter. Vi feirer tradisjonell jul her i heimen også. Ribba fikser jeg som regel så bra, med fantastisk sprø svor.

Synes jeg selv, hvert år.

Og heldigvis, desserten kommer som regel min søster med.

Men altså tilbake til alle disse førjulsgreiene som min mor holdt på med. De kan alle kvinner som vil med god samvittighet bare stryke av lista fra og med i dag.

For jeg er et levende julemorbevis på at det går så utrolig bra uten å vaske ned huset før julaften, uten å bake så mye som en krumkake og sirupssnipp, uten å lage sylte, uten å vaske vinduer – min mor vasker også hver eneste lille stripe i persiennene – og blås i de julegardinene.

Kanskje bare droppe pynten også, for treet i seg selv er jo vakkert som bare det?

Jeg vet at det blir like hyggelig i førjulstiden og på julaften uten alt dette. Det tror jeg gjestene synes også. De kommer ihvertfall igjen og igjen. År etter år. Dropp disse bakekakene, kjøp dem i stedet. Ta de ut av pakken, pass på å legge emballasjen langt ned i søpla og legg de på eget fat. Hvor mange merker forskjell?

Så lenge du da ikke baker eller vasker huset ned, fordi du tror du synes det er kjempegøy, veldig hyggelig eller kanskje til og med "avslappende"! Og ikke fordi du tror at det er spesielt imponerende. For som kidsa sier: Ingen bryr seg ass…

Ikke så mange i hvert fall.

Og joda, selvfølgelig alt for barna, pepperkakene kan vi godt bake. Det er kos. Men ikke tvil på om jeg kjøper ferdig deig!

I stedet for å slite deg ut, gå heller ut!. Spaser eller løp deg en tur. Eller les en kul julekrim. Ta deg et glass vin eller kanskje en kopp te, og nyt førjulstiden og deg selv i stedet. Bruk tid med familien og venner.

Få juletreet opp tidlig, så kan du glede deg over å ha det vakre treet lengre. Og ha bedre samvittighet for at du ikke kjøper noe så flott som et juletre og som ikke skal få leve lenger enn noen få dager før det blir kastet ut igjen.

Og så anbefaler jeg virkelig å pynte med flest mulig nisser og ikke alt mulig annet stæsj. Nisser er så enkle å bære inn og ut på loftet. Veldig hyggelige og greie å ha med å gjøre. Og ikke minst er de som regel veldig blide.

Og helt til slutt, tilbake til julegavene. Det er tre ting de fleste av oss aldri får nok av. Cash, vin og doruller. Så da er de fleste gavene allerede unnagjort i år også!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...