Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Klager på tillatelsen til å etablere treningssenter i kinobygget

Geir Knudsen, leder i Foreningen Colletts kulturhus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: Plan- og bygningsetaten i Oslo har godkjent bruksendring av Vestgrensa 2 fra forsamlingslokale/kontorer til treningssenter. Vedtaket et basert på en redegjørelse fra søker som etter vår oppfatning har vesentlige feil og mangler.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2021 kl 17:28

Dette er klagen Foreningen Colletts kulturhus har sendt inn til Oslo kommune, etter at Plan- og bygningsetaten ga eierne rammetillatelse til å etablere treningssenter i det gamle kinobygget i Vestgrensa 2 på John Colletts plass.

Plan- og bygningsetaten i Oslo har godkjent bruksendring av Vestgrensa 2 fra forsamlingslokale/kontorer til treningssenter. Vedtaket et basert på en redegjørelse fra søker som etter vår oppfatning har vesentlige feil og mangler. Vi vil særlig påpeke at det er gitt en dispensasjon fra krav om detaljregulering for bruksendring av en så stor eiendom. Uttalelse fra Byantikvaren er heller ikke innhentet før vedtak.

Redegjørelsen fra søker åpner med påstanden om at «Eiendommens 2. og 3. etasje har stått tom i flere år». Dette er beviselig feil og villedende. Nordre Aker Bydel, Blindern vel og beboere drev kulturhus og ungdomsklubb i bygget i årene mellom 2013 og 2016. Denne virksomheten ble stanset etter at Plan- og bygningsetaten hadde avvist en søknad om kulturhus med krav om universell utforming. Den gamle kinosalen har fra 2013 til 2020 vært leid ut til menigheten All Nations Gospel Church. Menigheten stod gjennom flere år som framleier av salen til ulike lokale kulturarrangementer, Foreningen Colletts kulturhus stod bak flere av dem. Søker inndro framleieretten høsten 2019 og gikk til oppsigelse av menigheten i året etter. Bygget står tomt nå, men det finns ingen dekning for påstanden om at eiendommens 2. og 3. etasje har stått tom i flere år.


Styret i Colletts kulturhus samlet under åpning av lesekiosken på John Colletts plass høsten 2020: Naomi Svalastog, Katrina Krafft, leder Geir Knudsen, nestleder Cilje Sunde Rolfsjord, og Agnes Lyche Melvær (i lesekiosken). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Redegjørelsen unngår deretter konsekvent å nevne de siste årenes lokale og bypolitiske bestrebelser på å etablere et kulturhus i Vestgrensa 2. Nordre Aker Bydel behandlet saken 7. februar 2019. Foranledningen var søkers første søknad om å bygge studenthybler i huset og den motstand dette ble møtt med i nærmiljøet. Vi siterer fra bydelens vedtak:

«Vestgrensa 2 har lenge fungert som et lokalt forsamlingshus med ulike aktiviteter i et område som i dag har få felles store møteplasser. Bydelsutvalget ber PBE legge stor vekt på lokalmiljøets ønsker og behov, og ber derfor tiltakshaver og PBE se på alternativ bruk av bygget som gir rom for kulturaktiviteter for nærmiljøet. Bydelsutvalget imøteser Byantikvarens uttalelse. Bydelsutvalget ber om at byggets historiske funksjoner ivaretas i størst mulig grad.»

Det er heller ingenting å lese om borgerinitiativet til bystyret i Oslo med 300 underskrifter og den etterfølgende behandling i bystyret for ett år siden. Vi siterer fra oppropet:

«Det er et stort behov i lokalmiljøet for et forsamlingshus for kulturaktiviteter og tilbud til barn og unge. Bystyret må sørge for at de unike mulighetene som finnes i bygget ikke ødelegges for fremtiden ved å sørge for at Vestgrensa 2 detaljreguleres til allmennyttige formål og kulturformål. For å sikre penger til etablering og drift, må det bevilges midler fra kommunen.»


Flertallet i Bystyret i Oslo (Høyre, Ap, MDG og SV) vedtok å avvente den videre utvikling av Oslo Science City før videre behandling av forslaget. Et mindretall (Venstre, Sp og Rødt) støttet forslaget om regulering og bevilgning. Ingenting av dette er med som historikk i søkers redegjørelse til Plan og bygningsetaten. Det er etter vår oppfatning en grov forsømmelse å overse vedtak i bydel og bystyre i en søknad som dette.

Plan og bygningsetaten har gitt dispensasjon når det gjeldet krav til detaljregulering av eiendommer med tomtestørrelsen over 1500 kvadratmeter før det kan gis tillatelse til bruksendring. Tomten til Vestgrensa er på 1545 kvadrameter, noe som anses som ubetydelig. Vi vil anføre at grensen på 1500 kvadratmeter er prinsipiell og bindende for Plan- og bygningsetaten og av særskilt betydning i forhold til bystyrets behandling av borgerinitiativet der detaljregulering ble fremmet som krav.

Vi konstaterer også at det ikke forelå noen uttalelse fra Byantikvaren før rammetillatelsen ble gitt. I søkers redegjørelse argumenteres det iherdig for at et treningssenter er publikumsrettet. Men huset har gjennom hele sin historie hatt funksjon av forsamlingssted, og det er denne funksjonen som må vernes. Vi refererer fra Byantikvarens uttalelse 15. februar 2019:

«Etter Byantikvarens vurdering bør en eventuell oppgradering av Ullevål kino ha som formål å styrke kino- og forretningsbyggets særpreg og dets kulturhistoriske funksjon som fellesskapsbygning.»

Byantikvaren burde så avgjort fått anledning til å uttale seg før tillatelse om bruksendring ble gitt.


Foreningen Colletts kulturhus påklager Plan- og bygningsetatens vedtak om bruksendring og rammetillatelse for Vestgrensa 2. Vi vil be om fornyet behandling av den gitte rammetillatelse, både i etaten selv og i bystyret i Oslo.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...