Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kontoret for eldre- omsorg er tilbake!

Høyres Michael Tetzschner har omtalt den nye sykehjemsetaten som ble en realitet fra 1. januar i år med stor grad av optimisme. Jeg vil gjøre det mots...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Høyres Michael Tetzschner har omtalt den nye sykehjemsetaten som ble en realitet fra 1. januar i år med stor grad av optimisme. Jeg vil gjøre det motsatte.

Sannheten er at Byrådet gjennom å fjerne oppgaver fra bydelene, ødelegger mulighetene for et reelt og godt lokaldemokrati.

Arbeiderpartiet mener helt klart at bydelene må få flere, ikke færre oppgaver dersom lokaldemokratiet skal fungere på en god måte. Det å fjerne ansvaret for sykehjemmene er det samme som å rive helheten i omsorgskjeden i bydelene fra hverandre.

I 1988 fikk bydelene desentralisert myndighet innen helse og sosialforvaltningen. Kommunen reduserte i den forbindelse utgiftene på denne sektor med 25 prosent, samtidig som innbyggerne fikk bedre service. Altså en svært vellykket desentralisering der bydelene fikk ansvaret for sykehjemmene.

Debatten rundt forvaltningen av sykehjemmene i bydelene har pågått lenge. Det faktum at noen bydeler har for få sykehjemsplasser, mens andre legger ned, har vært uforståelig for de fleste. Flere forslag til løsning på problemet har vært diskutert. Det enkleste og minst byråkratiske etter min mening, ville vært å etablere en økonomisk ordning som sørget for at ledige plasser raskt ble besatt og finansiert.

Byrådet valgte, med støtte fra et knappest mulig flertall i bystyret, å etablere en helt ny etat for å løse problemet.

Hvorfor dette er nødvendig når de allerede har muligheten til å styre den totale kapasitetsrammen innen sykehjemssektoren gjennom det allerede etablerte kommunale foretaket Omsorgsbygg KF, som eier og forvalter alle byens sykehjem, er uforståelig.

Tetzschner uttrykker at Oslofolk er så glade i å flytte, meg bekjent ønsker de aller fleste å få plass på nærmeste sykehjem. Et annet viktig poeng er at pårørende slipper å reise byen rundt for å besøke sine kjære.

Bydelene hadde tidligere muligheten for å tilpasse hjemmetjenester med opphold på sykehjem, nå er denne muligheten borte. Bydelene kunne tidligere drive sykehjemmene ut fra beboernes behov og med varierende kostnader. Nå har Byrådet innført monopol på prisene og overlatt til bydelene å bestille det antall plasser de har råd til etter at Byrådet har foreslått hvor mye de skal kjøpe for.

Det er trist at vi beveger oss bort fra det et bredt politisk flertall var enige om, nemlig desentralisering, og tilbake til "Kontoret for eldreomsorg".

Ivar Christiansen

Leder Grefsen Arbeiderpartilag

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...