Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

KRONIKK: Nytt bygg for livsvitenskap, kjemi og farmasi ved Universitetet

- Ikke noe poeng i seg selv å øke offentlige utgifter, men det er et viktig poeng å investere i kunnskap for å styrke norsk næringslivs konkurransekraft

Etter at Erna Solberg tok over som statsminister har investeringene i høyere utdanning og forskning fått et kraftig løft.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2015 kl 20:57

Aldri tidligere har offentlige bevilgninger til forskning og utvikling (FoU) utgjort en høyere andel av BNP. FoU-bevilgningenes andel av samlet statsbudsjett er på sitt nest høyeste siden 2000. Andelen av brutto nasjonalprodukt (BNP) er anslått til 0,93 prosent, høyere enn noe tidligere år på 2000-tallet.

Det er ikke noe poeng i seg selv å øke offentlige utgifter, men det er et viktig poeng å investere i kunnskap for å styrke norsk næringslivs konkurransekraft og løse store samfunnsutfordringer.  I Norge nyter vi godt av høye lønninger og en godt utbygget velferdsstat. Begge deler koster penger. Våre høye lønninger gjør at vi ikke kan konkurrere på pris, vi må jobbe smartere eller konkurrere på kvalitet. Våre velferdsordninger gjør oss avhengig av høy verdiskaping for at de skal være bærekraftige. Vi får en økende andel eldre som trenger mer pleie, samtidig som vi ikke får tilsvarende økning i arbeidsstokken.

Taktskifte i forskningspolitikken

Mens andre land i løpet av de siste årene har styrket sin satsning på utdanning og forskning, har Norge sakket akterut. Jo, det har vært en økning i investeringene i FoU i de siste årene, men ikke sammenlignet med mange av våre konkurrentland. En rekke land investerer årlig mer enn dobbelt så mye i forskning som Norge som andel av BNP, og har utdanningsinstitusjoner i verdensklasse som årlig utdanner et overskudd av høyt utdannet relevant arbeidskraft for å kunne sikre sin fremtidige vekst og konkurransekraft.

Derfor er det bra at vi nå ser et takstskifte i forskningspolitikken. Veksten i de offentlige investeringene i forskning og utvikling er i statsbudsjettet for 2014 og 2015 høyere enn gjennomsnittet for de forrige åtte årene. Budsjettforliket som er vedtatt i Stortinget innebærer en samlet bevilgning til forskning og utvikling på over 30 milliarder kroner. Det tilsvarer en realvekst på 4,5 prosent. Noe av det som prioriteres er satsingen på utviklingen av verdensledende fagmiljøer, flere rekrutteringsstillinger og penger til utstyr og universitetsbygg.

Samtidig med budsjettet fremmet regjeringen en Langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Som en del av satsingen vil regjeringen i løpet av perioden 2015-2018 styrke noen av de viktigste innsatsfaktorene innen forskning og høyere utdanning med helt konkrete og målbare tiltak:

  • trappe opp antallet rekrutteringsstillinger med 500 nye stillinger
  • øke bevilgningene til forskningsinfrastruktur med 400 millioner kroner
  • øke bevilgningene til ordninger som stimulerer til god norsk deltakelse i EUs rammeprogram for forskning og innovasjon med 400 millioner kroner

Nytt bygg

I budsjettet for 2015 følger regjeringen opp med 100 millioner kroner knyttet til rekruttering av toppforskere, et partnerskapsprogram for høyere utdannings- og forskningssamarbeid med prioriterte land utenfor EU, og utvikling av utdannings- og forskningssamarbeidet mellom Universitetet i Oslo, Simula Research Laboratory  og University of California, San Diego. I tillegg prioriterer regjeringen et nytt bygg for livsvitenskap, farmasi og kjemi ved Universitetet i Oslo, som et viktig ledd i å nå målene i planen.

Budsjettforliket innebærer også en kraftig satsing på nytt næringsliv, ny teknologi og innovasjon. To nye såkornfond skal etableres, der staten støtter private investorer for å utvikle nye bedrifter, som i mange tilfeller har sitt utspring i universitets- og forskningsmiljøer. I tillegg satses det målrettet på virkemidler som vi vet stimulerer næringslivet til å investere mer i egen forskning samtidig som finansieringen av virkemidler som bidrar til kommersialisering av gode ideer som Forny og den landsdekkende etablerertilskuddsordningen i Innovasjon Norge styrkes.

Alt dette betyr at vi vil stå sterkere rustet for fremtiden. Det betyr at vi kan vi få økt fremvekst av nytt og kunnskapsbasert næringsliv og flere gode gründere - det er det vi trenger for å sikre vår velferd i fremtiden.

Kristin Vinje
Stortingsrepresentant for Høyre


 

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...